Jedno awokado dziennie w naszym menu może obniżyć poziom "złego" cholesterolu

Kluczem do zdrowia jest urozmaicona dieta, w której jest sporo owoców i warzyw. Mimo iż żaden pojedynczy produkt spożywczy nas nie uzdrowi, to jednak dodając do codziennego menu choćby awokado, możemy odnieść sporo korzyści.

Więcej artykułów o zdrowiu przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.

Awokado kojarzy się nam z wysoką wartością odżywczą oraz sporą kalorycznością. Jest znakomitym źródłem witamin C, E, K oraz B6, a także ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, magnezu i potasu, ponadto dostarcza organizmowi luteinę, beta-karoten i kwasy tłuszczowe omega-3. Właśnie ze względu na wysoki poziom tłuszczu awokado określa się niekiedy mianem "bomby kalorycznej". Zwykle podaje się, że awokado nie jest wskazane osobom borykającym się z nadwagą. Czy rzeczywiście zjadanie tego owocu sprzyja przybieraniu na wadze? A jakie korzyści dla zdrowia niesie regularne spożywanie awokado? Sprawdzili to naukowcy z Tufts University School of Medicine (USA), a wyniki badań przedstawili w czasopiśmie "JAHA - Journal of the American Heart Association".

Badanie trwało sześć miesięcy, wzięło w nim udział ponad 1000 osób obu płci. Do tego eksperymentu zaproszono osoby z nadwagą. Naukowcy chcieli sprawdzić, czy codzienne spożywanie awokado ma wpływ na tak zwaną otyłość trzewną (inaczej otyłość brzuszna). To rodzaj otyłości, która jest szczególnie szkodliwa dla zdrowia. Nadmiar tkanki tłuszczowej gromadzi się bowiem w okolicy narządów wewnętrznych i grozi rozwojem wielu chorób, w tym schorzeń układu krążenia oraz cukrzycy typu drugiego.

Uczestnicy badania zostali podzieleni na dwie grupy, z których jedna odżywiała się tak, jak to miała w zwyczaju, a druga przez sześć miesięcy dodawała codziennie do swojego talerza po jednym awokado. Po tym czasie naukowcy sprawdzili następujące wskaźniki: poziom cholesterolu, masę ciała oraz ogólny stan zdrowia wolontariuszy. Aby sprawdzić poziom brzusznej tkanki tłuszczowej i tkanki tłuszczowej, która otacza narządy jamy brzusznej, robiono skany metodą rezonansu magnetycznego (MRI).

Awokado a "zły" cholesterol

Cholesterol występuje w naszym organizmie w dwóch postaciach. To lipoproteiny o niskiej gęstości (LDL - "zły" cholesterol) i lipoproteiny o wysokiej gęstości (HDL - "dobry" cholesterol), a o naszym zdrowiu decydują proporcje pomiędzy tym "złym" a "dobrym". Do tego mamy jeszcze trójglicerydy, czyli tłuszcze proste będące dla organizmu źródłem energii.

Nie było wielu znaczących różnic między grupami kontrolną i  interwencyjną (czyli tą, która jadła minimum jedno awokado dziennie). Wyjątkiem był poziom cholesterolu. Grupa interwencyjna miała niższy poziom cholesterolu całkowitego i niższy poziom „złego" cholesterolu

- ujawnia autorka badania dr Alice H. Lichtenstein, profesor medycyny w Tufts University School of Medicine.

A zatem tutaj tkwi źródło dobroczynnego wpływu awokado na zdrowie układu krążenia - obniżając poziom cholesterolu LDL przeciwdziała odkładaniu się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Wiąże się to z niższym ryzykiem chorób serca lub udaru mózgu.

Co więcej, nie zauważono, aby dieta zawierająca awokado, sprzyjała tyciu. Nie odnotowano żadnych znaczących różnic pomiędzy uczestnikami badania, jeśli chodzi o obwód pasa, czyli zapasy tłuszczu trzewnego.

Codzienne spożywanie awokado nie przyczyniło się do przybierania na wadze

- przekonują autorzy.

Zobacz wideo Wiedziałeś, że awokado to po polsku smaczliwka? Sprawdź, co jeszcze warto o nim wiedzieć

Dlaczego warto włączyć awokado do diety?

Jak wykazało badanie, grupa dodająca codziennie do posiłku po minimum jednym awokado, zjadała w sumie więcej błonnika i zdrowego tłuszczu (omega-3), ale mniej węglowodanów i białka, niż grupa stosująca zwykłą dietę.

Autorka badania podkreśla, że mimo iż zjadanie tak zwanych superfoods nie przynosi wielkich korzyści zdrowotnych, gdy patrzeć na to z punku widzenia medycyny klinicznej (nie uzdrowią nas nawet duże ilości jednego konkretnego produktu), to jednak przyczynia się do ogólnego wzbogacenia diety.

Podobnego zdania są eksperci komentujący wyniki tych badań. Nie powinniśmy skupiać się na jednym konkretnym produkcie, nawet jeśli wydaje się być "superzdrowy". Ważne jest, aby - po prostu - włączyć do menu większe ilości warzyw i owoców w ramach ogólnie zbilansowanej diety.

Źródła: MedicalNewsToday.com, JAHA

Więcej o: