Morwa biała jest to roślina mało znana w Polsce, a więc w efekcie mało doceniana. Rośnie w Azji, w Chinach, Japonii, Indii i Korei. Morwa biała (Morus alba) to roślina znana medycynie ludowej od stuleci. Ma naprawdę imponującą ilość składników odżywczych, zatem możemy śmiało dołączyć ją do naszego menu. Ponadto według kilku badań może nam przynieść pewne korzyści zdrowotne. Przede wszystkim wykazuje działanie antyrakowe (ale to nie znaczy, że leczy raka, tylko że zapobiega uszkodzeniom komórek), a ponadto obniża poziom cukru we krwi oraz zmniejsza stężenie cholesterolu, przede wszystkim trójglicerydów.
Morus alba pochodzi z Chin i Indii. Współcześnie morwę białą uprawia się w wielu regionach świata. To drzewo charakteryzujące się długimi liśćmi, kwiatami bez płatków i małymi jagodami w kolorze od białego do różowego. Liście morwy służą do karmienia jedwabników (ale także zwierząt hodowlanych).
W medycynie naturalnej wykorzystuje się owoce, a także liście, korę oraz korzeń morwy białej. Z owoców produkuje się soki, dżemy, a także herbaty owocowe oraz suszone przekąski.
Owoce morwy białej zawierają takie związki i minerały jak: białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik, witamina C, witamina A, oraz żelazo i wapń (najwięcej ma błonnika, witaminy C oraz żelaza).
Morwa biała - na co pomaga? Tutaj musimy sięgnąć do badań, które wskazały na kilka korzyści zdrowotnych tej rośliny. Od razu zastrzeżenie - są to głównie badania na zwierzętach, zatem przy bezpośrednim przenoszeniu ich wyników na ludzi należy zachować umiar. Niemniej jednak sugerują pewne korzyści zdrowotne, które - nie bez racji - mogą się odnosić także do nas:
Morwa biała jest dostępna w kilku postaciach. Popularne są herbaty z suszonych liści morwy białej. Suszone liście morwy białej stosowane w postaci herbaty obniżają poziom cukru we krwi - mówią badania prowadzone na niewielkiej co prawda grupie osób, ale dość obiecujące. Inne potencjalne właściwości liści z morwy białej obejmują:
Prawdopodobnie liść z morwy białej zapobiega też przebarwieniom skórnym.
Ile pić herbaty z liści morwy białej? Nie ma oficjalnie zalecanej dawki, więc nie wiadomo, ile powinniśmy pić herbaty z morwy białej, aby uzyskać pożądany efekt.
Najpopularniejsze jednak są suszone owoce morwy białej, które można stosować na wiele sposobów. Suszona morwa biała zawiera żelazo, chrom i miedź, które wspierają właściwe działanie układu odpornościowego. Natomiast pektyny wspomagają pracę jelit.
Suszone owoce morwy mogą być traktowane jak wszystkie owoce suszone, a więc m.in. jako alternatywa wobec słodyczy. Możesz je również dodawać do owsianek, koktajli, jogurtów, wypieków.
Ile jeść morwy białej suszonej? Większość producentów zaleca od 1000 do 3000 mg dziennie. W aptekach można spotkać ekstrakty z morwy białej w postaci tabletek.
Po pierwsze, morwa biała może wywołać reakcję alergiczną, ale zdarza się to rzadko (udokumentowano reakcję krzyżową z uczuleniem na pyłek brzozy). Poza tym kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny morwę stosować z umiarem. Morwa biała może też wchodzić w reakcje z niektórymi lekami np. z lekami na cukrzycę. Dlatego warto się skonsultować z lekarzem.