Jeśli jesz te produkty, zwiększasz ryzyko raka piersi nawet o 20 procent

Jeśli jesteś kobietą po menopauzie, a na twoim talerzu na co dzień lądują głównie niezdrowe, wysokoprzetworzone produkty, ziemniaki, słodkie napoje oraz pokarmy z rafinowanych ziaren pozbawionych błonnika i cennych składników odżywczych, możesz w ten sposób o 20 proc. zwiększyć ryzyko raka piersi, nawet jeśli nie jesteś obciążona genetycznie mutacjami związanymi z tą chorobą - twierdzą francuscy naukowcy.

Więcej ważnych informacji o zdrowiu znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Nasz styl życia i prawidłowe odżywianie mają dużo większy wpływ na nasze zdrowie niż się nam powszechnie wydaje. Po raz kolejny dostarczono nowych dowodów na to, że od tego, co na co dzień jemy, w sporym stopniu zależy, czy zachorujemy na poważne choroby cywilizacyjne, takie jak m.in. rak piersi.

Jak dieta roślinna wpływa na ryzyko raka piersi u kobiet po menopauzie?

Zespół pod kierunkiem Sanamy Shah, doktorantki z Uniwersytetu Paris-Saclay, przeanalizował dane ponad 65 tys. kobiet w wieku od 40 do 65 lat, które przez ponad 20 lat brały udział w badaniu Etude Epidémiologique aux femmes de la Mutuelle Générale de l’Education Nationale. Wśród uczestniczek zarejestrowano w tym czasie prawie 4 tys. zachorowań na raka piersi. Podczas prac badawczych skupiono się na tym, by określić, w jaki sposób dieta roślinna wpływa na ryzyko tej choroby u kobiet po menopauzie.

Naukowcom udało się zauważyć, że osoby, które najzdrowiej się odżywiały, były mniej narażone na zachorowanie — co ciekawe, dotyczyło to wszystkich podtypów raka piersi. Co uznano za najlepszy sposób żywienia, który mógł ograniczyć ryzyko tego nowotworu? Szczegółowe wnioski, jakie udało się wyciągnąć badaczom, zaprezentowano podczas ostatniego spotkania American Society for Nutrition.

Nie wszystkie diety roślinne mają równie korzystny wpływ na zmniejszenie ryzyka raka piersi

Badacze stwierdzili, że diety roślinne mogą się od siebie znacznie różnić pod względem jakości spożywanych produktów, dlatego podzielono je na zdrowsze i mniej zdrowe.

Odkryto, że kobiety, które regularnie stosowały zdrową dietę opartą głównie na roślinach — nawet jeśli okazjonalnie spożywały żywność pochodzenia zwierzęcego — były o 14 proc. mniej narażone na wszystkie podtypy raka piersi.

Z kolei wśród pań, które na co dzień odżywiały się nieco mniej zdrowo, a w ich posiłkach pojawiały się m.in. desery, soki owocowe oraz ziemniaki, ryzyko raka piersi było o 20 proc. wyższe w porównaniu z poprzednią grupą.

Co jeść, by ograniczyć ryzyko raka piersi? Jakich produktów powinny unikać kobiety po menopauzie?

Diety roślinne są często stosowane zamiennie z dietami wegetariańskimi lub wegańskimi – tłumaczyła Sanama Shah, kierowniczka grupy badawczej. Na czym zdaniem naukowców polega różnica pomiędzy zdrową a niezdrową dietą roślinną?

Zdrowa dieta roślinna obejmuje według nas wyższe spożycie: owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych, orzechów, roślin strączkowych, herbaty i kawy. 

W przeciwieństwie do tego, niezdrowa dieta roślinna wiąże się z wyższym spożyciem głównie wysokoprzetworzonych produktów pochodzenia roślinnego, takich jak: rafinowane ziarna pozbawione błonnika, soki owocowe, słodycze lub desery oraz ziemniaki. 

W obu przypadkach taki sposób odżywiania może zawierać produkty pochodzenia zwierzęcego – zaznaczyła autorka nowych badań. Według niej, stosowanie zdrowej diety roślinnej bez całkowitego rezygnowania z produktów mięsnych lub odzwierzęcych oraz unikanie niezdrowych, wysokoprzetworzonych produktów może być korzystne dla organizmu i zapobiega rozwojowi wszelkich rodzajów raka piersi u kobiet po menopauzie.

"Nigdy nie jest za późno, by rozpocząć stosowanie zdrowej diety roślinnej"

Wyniki naszych badań wskazują, że nie wszystkie diety roślinne są równie zdrowe, co może być zaskakujące, ponieważ style żywienia wykluczające mięso dotąd uznawano za najkorzystniejsze pod względem zdrowotnym — przekonuje Sanama Shah.
Prawdopodobnie nigdy nie jest za późno, by rozpocząć stosowanie zdrowej diety roślinnej. Wcześniejsze wyniki badań wskazywały, że taki sposób odżywiania może obniżyć ryzyko innych chorób, takich jak cukrzyca typu 2 lub nadciśnienie — zapewnia autorka nowych badań.

Jej zdaniem warto jednak zwrócić uwagę na to, że nowe ustalenia dotyczą wyłącznie kobiet w okresie pomenopauzalnym. Ze względu na różnice w rozwoju raka piersi nie można jednoznacznie stwierdzić, że te same wyniki mogą dotyczyć również młodszych kobiet.

W analizie nie uwzględniono też innych czynników, takich jak m.in. status socjoekonomiczny, stan mikrobiomu jelitowego lub określonego poziomu niektórych metabolitów. Nie rozpoznano również mechanizmów, które precyzyjnie wyjaśniałyby, dlaczego określony sposób żywienia może ograniczyć przypadki raka piersi u pacjentek w określonym wieku.

Nadal niezbędne są także dalsze badania, które mogłyby określić, w jaki sposób dieta roślinna wiąże się z ryzykiem chorób nowotworowych w przypadku mężczyzn.

Rak na talerzu. Jak jedzenie może pomagać nam ograniczyć ryzyko rozwoju nowotworów?

Raster taca wykonana z porcelany pokrytej kalką ceramiczną, która przedstawia realistyczny obraz talerza i sztućców. Projekt Marek Cecuła.Raster taca wykonana z porcelany pokrytej kalką ceramiczną, która przedstawia realistyczny obraz talerza i sztućców. Projekt Marek Cecuła. Fot. materiały prasowe, Sebastian Zimmer

Nie musisz być wegetarianinem ani weganinem, aby być zdrowym, po prostu staraj się jeść więcej warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych i zdrowych źródeł białka, takich jak fasola lub świeży drób – komentuje Fiona Osgun z Cancer Research UK.

Według niej, mimo że nowe badania nadal nie potwierdzają jednoznacznie związku pomiędzy poszczególnymi rodzajami diety a rakiem piersi, to jednak nie ma wątpliwości, że dobrze zbilansowany sposób odżywiania może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory i pomaga utrzymać prawidłową masę ciała.

źródło: American Society for Nutrition / Medical News Today / Université Paris-Saclay

Więcej o: