Więcej tekstów o zdrowiu znajdziesz na głównej stronie Gazeta.pl.
Sok z selera z pewnością jest zdrową przekąską. Zawiera mnóstwo witamin, minerałów, antyoksydantów, czyli naturalnych związków chroniących organizm przed stanem zapalnym i nowotworami. Ale nie jest to żadna magiczna substancja lecznicza i nie zastąpi leków na nadciśnienie, wysoki poziom cholesterolu czy raka. Sam sok z selera nie usunie toksyn z organizmu, ani w cudowny sposób nas nie odchudzi. Ale i tak wart jest uwagi.
Surowy seler naciowy ma mnóstwo wartości odżywczych. I tak, znajdziemy w nim witaminę A, B2, B6, C oraz K, a ponadto folian (jedna z postaci witaminy B9), a wśród minerałów: magnez, wapń, cynk, miedź sód, potas. Zawiera też błonnik pokarmowy, chociaż mniej niż inne warzywa, czy choćby seler korzeniowy (seler naciowy i seler korzeniowy to różne odmiany selera zwyczajnego). Dla naszego zdrowia jest też ważne, że seler dostarcza organizmowi związków zwanych fitoskładnikami, działającymi przeciwutleniająco i przeciwzapalnie. Wśród przeciwutleniaczy wyróżniają się szczególnie dwa związki: epigenina i luteolina (flawonoidy). Zgodnie z aktualną wiedzą mają zmniejszać stany zapalne w ciele.
Sok z selera ma niewiele kalorii, ponieważ jest to warzywo, w którym jest całkiem sporo wody, bo aż 95 proc. oraz mało cukru. Zatem jedna szklanka soku to w sumie tylko jakieś 40 kilokalorii. Taki sok znakomicie nas za to nawodni, co samo w sobie jest korzystne dla organizmu. Wspieramy w ten sposób proces przemiany materii i usuwania z organizmu pozostałości po metabolizmie (poprzez mocz i kał, ale mówienie, że sok z selera "oczyszcza" organizm jest jednak mocno przesadzone).
Około 250 ml solu z selera naciowego (jedna szklanka) zawiera (dane wg WebMed):
Sok z selera to niskokaloryczny napój, którym warto uzupełnić swoją dietę, także dietę odchudzającą. Tak naprawdę to nie musimy "katować" się czystym napojem z selera. Smak i wartości odżywcze poprawimy dodając do niego inne składniki, takie jak jabłka, cytrusy, miód (jeśli nie boimy się odrobiny kalorii), miętę, ogórek itp.
Potencjalne korzyści z włączenia selera do naszej diety to:
Picie nadmiernych ilości soku z selera grozi nadwrażliwością skóry na promienie słoneczne. Warzywo zawiera bowiem związek o nazwie psoralen, który jest naturalnym preparatem fotoreaktywnym. Możemy zatem nabawić się kłopotów ze skórą (chyba, że stosujemy kremy z filtrem). Drugie ostrzeżenie dotyczy alergii. Niektóre osoby mogą być uczulone na seler (możliwe objawy to swędzenie lub obrzęk ust lub skóry).
Źródła: WebMD.com, healthline.com