Więcej tekstów na temat zdrowia znajdziesz na głównej stronie Gazeta.pl.
Zdrowa dieta może zapobiegać lub złagodzić przebieg takich schorzeń jak choroby układu sercowo-naczyniowego oraz choroby psychiczne. Wydaje się jednak, że w przypadku chorób reumatycznych i mięśniowo-szkieletowych (RMD) ma marginalne znaczenie. Wpływ diety na przebieg chorób zapalnych stawów i układu ruchu jest tak niewielki, że właściwie nie jesteśmy w stanie tego zauważyć.
Do takich wniosków doszedł zespół, którzy zapoznał się z wynikami kilkuset badań na temat wpływu różnego rodzaju produktów i suplementów diety na przebieg takich chorób jak choroba zwyrodnieniowa stawów i reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń rumieniowaty układowy, osiowa spondyloartropatia (spondyloartropatie to grupa chorób reumatycznych dotykających stawów obwodowych oraz kręgosłupa), łuszczycowe zapalenie stawów, twardzina układowa i dna moczanowa.
Przegląd zleciła Europejska Liga Przeciw Reumatyzmowi (EULAR - European League Against Rheumatism) jeszcze w 2018 roku. Międzynarodowa grupa ekspertów poszukiwała rzetelnych badań na temat wpływu diety, ćwiczeń, wagi, alkoholu, papierosów oraz pracy zarobkowej na rozwój chorób reumatycznych i mięśniowo-szkieletowych. Celem było opracowanie zaleceń zdrowotnych do użytku lekarzy i pacjentów.
Szukano badań wysokiej jakości (czyli randomizowanych, kontrolowanych lub obserwacyjnych) oraz analiz zbiorczych. W sumie wzięto pod uwagę 24 przeglądy systematyczne z lat 2013-2018 oraz 150 artykułów naukowych. Badania dotyczyły takich produktów jak: suplementy diety pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, diety eksperymentalne, owoce i warzywa oraz suplementy zawierające minerały i witaminy.
Jeśli chodzi o chorobę zwyrodnieniową stawów to nie znaleziono żadnych większych badań na temat wpływu konkretnej diety na przebieg tej choroby. Odnotowano co prawda pewne powiązania pomiędzy objawami choroby a spożywaniem takich produktów jak olej rybny, chondroityna (substancja mająca wspierać regenerację chrząstki), glukozamina, witamina D, awokado i soja, ale nie miało to znaczenia klinicznego.
Jeśli chodzi o wpływ diety na przebieg reumatoidalnego zapalenia stawów to większość znalezionych badań oceniono jako słabe lub bardzo słabe.
- Niewielkie korzyści odnotowano tylko w przypadku probiotyków, witaminy D, oleju rybnego, jednak ich wpływ był zbyt mały, aby można było odczuć różnicę - czytamy w artykule.
Na koniec naukowcy doszli do wniosku, że obecnie nie ma spójnych dowodów na to, że jakakolwiek dieta zmienia znacząco przebieg chorób reumatycznych i układu mięśniowo-szkieletowego. Mimo tego nie wolno lekceważyć sposobu, w jaki się odżywiamy, ponieważ ma to wpływ na nasze ogólne zdrowie.
- Spożywanie określonych składników diety prawdopodobnie nie wpłynie na postępy choroby, ale i tak powinniśmy dbać, aby nasza dieta była zdrowa oraz pilnować wagi - podkreślają eksperci z EULAR.
Z wynikami badania można się zapoznać na łamach czasopisma "RMD Open".
Źródła: MedicalXPress.com, RMD Open