Dieta odgrywa kluczową rolę w łagodzeniu objawów ADHD u dzieci

Dzieci z ADHD muszą dostawać wszystkie składniki odżywcze, których potrzebują, a nie kolejnej, większej dawki leków. Zrealizowane niedawno w Ameryce Północnej badania pokazały, że te dzieci, które jadły więcej warzyw i owoców miały mniejsze problemy z koncentracją.

Więcej na temat zdrowia przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.

- Zdrowa dieta, w tym owoce i warzywa, może być jednym ze sposobów na zmniejszenie niektórych objawów ADHD - mówi Irene Hatsu, profesor nadzwyczajna żywienia człowieka na Uniwersytecie Stanowym Ohio (USA).

Jest współautorką najnowszego badania na temat związków pomiędzy dietą a objawami związanymi z zespołem nadpobudliwości psychoruchowej (ADHD) u dzieci. Zdaniem badaczy odpowiedni sposób żywienia może pomóc tym dzieciom w problemach z koncentracją.

Badania przeprowadzono na grupie 134 dzieci, u których zdiagnozowano ADHD. W ramach tego doświadczenia rodzice wypełniali kwestionariusze, w których opisywali, co ich dzieci jedzą i w jakich ilościach, a także - równolegle - jakie objawy ADHD zaobserwowali. Pytania dotyczyły takich zachowań jak umiejętność utrzymania uwagi, zapamiętywanie, słuchanie poleceń oraz panowanie nad emocjami. Całe badanie trwało 90 dni.

Po przeanalizowaniu danych naukowcy odnotowali, że dzieci z ADHD, które jadły mniej owoców i warzyw miały poważniejsze problemy z koncentracją. Doszli zatem do wniosku, że dieta roślinna najprawdopodobniej złagodziła niektóre objawy ADHD u dzieci, takie jak nieumiejętność skupienia się. Wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie "Nutritional Neuroscience".

To doświadczenie było częścią większego projektu o nazwie Micronutrients for ADHD in Youth (MADDY), w którym oceniano skuteczność 36-składnikowego suplementu witaminowo-mineralnego w leczeniu objawów ADHD i słabej kontroli emocjonalnej u 134 dzieci w wieku od 6 do 12 lat. Badania były prowadzone w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie.

Jeśli chodzi o wyniki badania suplementu witaminowo-mineralnego to wykazano, że także zmniejszał objawy ADHD, w tym zaburzenia emocjonalne (wyniki można znaleźć w "Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry").

Ta sama grupa dzieci badana była także pod kątem bezpieczeństwa żywnościowego. Obserwacje pokazały, że objawy ADHD, takie jak chroniczna drażliwość, wybuchy gniewu i agresji, były bardziej nasilone u tych dzieci, których rodziny borykały się z trudnościami w dostępie do odpowiedniej ilości i jakości jedzenia.

- Brak bezpieczeństwa żywnościowego w gospodarstwie domowym wiązał się z cięższymi objawami dysregulacji emocjonalnej - piszą autorzy badania na łamach czasopisma "Nutriens".

Zobacz wideo Pobudzają, pomagają schudnąć, walczą z próchnicą... Czego jeszcze nie wiesz o jabłkach?

Rola diety w ADHD

Zdaniem naukowców, ADHD jest powiązane z niedoborem niektórych neuroprzekaźników w mózgu. Dlatego odpowiednie odżywianie dziecka, w tym dostarczanie mu wszystkim witamin i minerałów, jest tak ważne, ma bowiem wpływ na produkcję brakujących organizmowi substancji. A brak bezpieczeństwa żywnościowego to dodatkowy stres, i to zarówno dla dziecka, jak i dla jego rodziców. Niestabilna sytuacja w rodzinie jeszcze bardziej pogłębia irytację u młodego człowieka.

Badanie dotyczące związków pomiędzy dietą a ADHD u dzieci pokazuje, że zarówno rodzaj i jakość jedzenia, jak i bezpieczeństwo żywnościowe w rodzinie dziecka, mają wpływ na jego zachowanie i nasilenie symptomów.

- Dlatego należy najpierw pomóc rodzinie w zapewnieniu dziecku lepszej diety, zanim sięgnie się po silniejsze leki - piszą na koniec naukowcy.

Źródła: MedicalXPress.com, Nutritional Neuroscience

Więcej o: