Babka lancetowata - jak zrobić syrop na kaszel. Jak i kiedy zbierać babkę

Babkę lancetowatą najlepiej zbierać późną wiosną i latem. Można z niej zrobić świetny ziołowy lek na przeziębienie, gdy dokuczy nam kaszel i chrypka. Do zrobienia syropu potrzebujemy świeżo zebranych liści oraz cukru i miodu.

Więcej na temat ziół i ich właściwości przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.

Babka lancetowata (łac. Plantago lanceolata L.) to niewielka, dziko rosnąca roślina, bardzo pospolita w klimacie umiarkowanym, w tym także w naszym kraju. Jest bardzo wytrzymała, rośnie na nieużytkach, nawet w miejscach często uczęszczanych i deptanych, a także na łąkach, pastwiskach czy trawnikach. Przez rolników uznawana za chwast szkodzący polom uprawnym i zwalczana środkami chwastobójczymi.

W medycynie ludowej babka lancetowana była ceniona ze względu na właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Polecano ją na kaszel, przeziębienie, chrypkę, a także przy problemach z żołądkiem oraz z drogami moczowymi. Sok z babki miał pomagać na ukąszenia, a okłady z liści - na złamania i opuchliznę.

Jest rośliną wieloletnią, niewysoką, z długimi wąskimi, zaostrzonymi na końcu liśćmi. Ma kwiaty w postaci przypominającej kłos. Kwitnie od maja do września. W tym czasie można zbierać liście babki lancetowatej i ususzyć, a następnie wykorzystać do mieszanek ziołowych (pijemy jak herbatkę, jako wywar). W liściach babki lancetowatej znajdują się takie związki biologiczne czynne jak: kwasy organiczne, garbniki, pektyny, flawonoidy, sole mineralne, w tym związki krzemu, żelaza, potasu i cynku, substancje śluzowe, glikozydy irydoidowe, witamina C i inne.

Zobacz wideo Chcesz się leczyć lub odchudzać ziółkami? Musisz to wiedzieć!

Syrop na kaszel z babki lancetowatej

Babka lancetowata uznawana jest za roślinę pomocną przy infekcjach górnych dróg oddechowych, gdy dopada nas suchy kaszel i chrypka. Ma właściwości wykrztuśne i regenerujące, łagodzi kaszel dzięki zawartości substancji śluzowych. Może być stosowana w postaci syropu. Jak go zrobić?

Syrop robi się z liści rośliny zbieranych latem gdy babka jeszcze kwitnie. Najlepiej wybrać te liście, które  nie są jeszcze w pełni rozwinięte. Za zrobienie syropu zabieramy się zaraz po zbiorze, zanim roślina straci kolor. Najpierw mielimy liście przy pomocy blendera lub maszynki do mięsa, a następnie przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Powinno jej być tyle, aby przykrywała liście. Do garnka dodajemy też sok wyciśnięty z cytryny (lub łyżeczkę kwasku cytrynowego), a następnie zagotowujemy, studzimy i odkładamy do lodówki (lub innego chłodnego miejsca) na pół dnia.

Po tym czasie odciskamy sok przelewając wszystko przez gęste sito lub gazę. Następnie do płynu dodajemy cukier (w proporcjach na sześć garści liści pół kilo cukru) i gotujemy na niewielkim ogniu, aż wszystko zgęstnieje i uzyskamy syrop. Teraz kolej na rozlanie go do buteleczek czy słoików, które zakręcamy i trzymamy do góry dnem przez kilka godzin, dzięki czemu szczelnie się zamkną.

Syrop z babki lancetowatej można przechowywać wiele miesięcy w ciemnym i chłodnym miejscu, ponieważ cukier pełni rolę konserwanta. Syropu używamy, gdy dopada nas kaszel lub chrypka, popijając po łyżeczce trzy razy dziennie. Ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, zmniejsza przekrwienie błon śluzowych oraz uszczelnia naczynia włosowate. Syrop pomoże nam w odkrztuszaniu oraz zregeneruje uszkodzony nabłonek górnych dróg oddechowych.

Więcej o: