Pokrzywa do picia - jakie daje efekty. Jak przygotować napój z pokrzywy

Napój z pokrzywy możemy zrobić sami z zebranych własnoręcznie pokrzyw. Potrzebujemy do tego sokowirówki lub maszynki do mięsa i sitka. Sok z pokrzyw trzeba jednak traktować jak lekarstwo, to znaczy nie przesadzić z ilością. Wzmocni organizm, wesprze w walce z anemią, przy kłopotach z oddawaniem moczu i dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. Pomoże także naszym włosom i skórze.

Więcej o ziołach i ziołolecznictwie przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.

Na początek kilka zdań o samej roślinie. Zacznijmy od tego, że według wierzeń dawnych Słowian pokrzywa chroni przed złym okiem, ma magiczną moc bronienia przed urokami. Jednak pomijając magię, coś w tej roślinie jest, co służy ludziom od wieków. Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) była ceniona jako roślina lecznicza już od starożytności, zalecana przez Hipokratesa, św. Hildegardę, Paracelsusa i... wiejskich znachorów, Medycyna ludowa przypisuje jej moc leczenia reumatyzmu i oczyszczania krwi. Miała także wzmacniać organizm, szczególnie na przednówku, gdy kończyły się zapasy. Roślinę dodawano do ziemniaków czy kaszy, smażono, gotowano, jedzono na surowo.

Właściwości lecznicze pokrzywy

Pokrzywa zwyczajna zawdzięcza swoje właściwości zawartości substancji biologicznie czynnych, wśród których wyróżnia się chlorofil, ksantofil, taniny, karoten, witaminy C, K i B2, a także garbniki, kwas pantotenowy, flawonoidy. Znajdziemy w niej też olejki eteryczne, kwasy organiczne i składniki mineralne, w tym wapń, magnez, żelazo i krzem. A to tylko część bogactwa związków, które czynią pokrzywę rośliną leczniczą. Dodajmy jeszcze, że za parzące liście odpowiadają kwas mrówkowy, serotonina, histamina, leukotrieny (lipidy) i acetylocholina.

Ale zostawmy chemię, a zajmijmy się medycyną. Pokrzywa znalazła zastosowanie w leczeniu schorzeń dróg moczowych (ma właściwości moczopędne), a także jako kuracja wspierająca w leczeniu przerostu gruczołu krokowego, ułatwia bowiem oddawanie moczu i zmniejsza obrzęk. Niektóre związki zawarte w pokrzywie, takie jak flawonoidy i lektyny, wykorzystywane są do wspierania walki z toczniem (rodzaj choroby autoimmunologicznej).

Ponadto roślina ma pomagać w leczeniu kamicy nerkowej i w chorobach woreczka żółciowego, a także przy kłopotach trawiennych, obniża cholesterol, łagodzi stany zapalne. Zawartość witaminy K oznacza, że pokrzywa przydaje się do hamowania różnego rodzaju krwawień.

Zobacz wideo Chcesz się leczyć lub odchudzać ziółkami? Musisz to wiedzieć!

Sok z pokrzywy

Jednym ze sposobów na wykorzystanie pokrzywy jest zrobienie z niej napoju. Sok z młodej pokrzywy naprawdę nietrudno jest zrobić. Potrzebujemy do tego nieco świeżo zebranych liści oraz narzędzia do wyciskania soku. W tym celu można wykorzystać sokowirówkę albo maszynkę do mielenia mięsa. Po przepuszczeniu liści przez taką maszynkę uzyskujemy sok, który jeszcze musimy przecedzić. Z pół kilo pokrzywy uzyskuje się około 200 mln soku. Trzeba go przechowywać w lodówce, ale nie dłużej niż 2-3 dni. Pijemy dwa razy dziennie po 1 łyżce przez dwa tygodnie. Taką kurację przeprowadzamy maksymalnie dwa razy na kwartał.

Sok z pokrzywy nadaje się także do zastosowania zewnętrznego. Pomaga przy trądziku, wypryskach, trudno gojących się ranach, można go wykorzystać jako płukankę do poprawy kondycji włosów.

Napój z pokrzywy

Najczęściej jednak pokrzywę pijemy w postaci herbatki z suszonego ziela. Przygotowujemy ją podobnie jak inne herbatki ziołowe, czyli zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą i odstawiamy do naciągnięcia. Popijamy raz lub dwa razy dziennie przez dwa tygodnie, a następnie robimy przerwę.

Więcej o: