Więcej o problemach związanych z przemianą materii przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.
Nie ma zbyt wielu przekonujących badań wyjaśniających wpływ kawy na przyspieszoną przemianę materii, mimo iż doświadczenie pokazuje, że coś jest na rzeczy - mówią eksperci w rozmowie z CNN Health. Dlaczego po wypiciu kawy większość z nas odczuwa natychmiastową potrzebę pójścia do toalety? To pytanie, na które próbują odpowiedzieć naukowcy z Massachuetes General Hospital i Harvard Medical School oraz z Akademii Żywienia i Dietetyki.
Trawiony pokarm przesuwa się w jelitach dzięki trzem rodzajom skurczów, a ich celem jest mieszanie, ugniatanie i zagęszczanie treści pokarmowej, a następnie pozbywanie się niestrawionych resztek. Ruchy jelit zależą od pracy mięśni gładkich, a także od czynników chemicznych i stymulacji nerwowej. Eksperci więc podejrzewają, że kawa zawiera jakiś składnik (nie kofeinę), który aktywizuje jelita.
Dowodzą tego niewielkie badania z 1998 roku, w których wzięło udział dwanaście osób. Eksperyment polegał na tym, że u wolontariuszy w okrężnicy umieszczono specjalny czujnik i mierzono reakcję na wypitą kawę z kofeiną i kawę bezkofeinową. W celu porównania efektów badani pili też wodę oraz jedli zwykłe posiłki.
- Kawa z kofeiną okazała się o 60 proc. skuteczniejsza w stymulowaniu skurczów okrężnicy niż woda i o 23 proc. lepsza w porównaniu z kawą bezkofeinową - stwierdzili naukowcy.
W innym badaniu stwierdzono, że aktywność okrężnicy po wypiciu kawy wzrosła w ciągu czterech minut po wypiciu napoju i trwała co najmniej 30 minut. A to oznacza, zdaniem dr Kyle Staller z Massachuetes General Hospital, że kawa w jakiś sposób działa na żołądek i ten wysyła sygnał do okrężnicy, aby zintensyfikowała skurcze.
- Wyniki sugerują, że picie kawy może stymulować reakcję motoryczną dystalnej części okrężnicy u niektórych zdrowych osób - napisali naukowcy.
Chodzi tutaj o hormon zwany gastryną. Ten związek jest uwalniany w żołądku oraz w początkowej części dwunastnicy i ma za zadanie stymulować wydzielanie kwasu solnego i pepsynogenu, związku trawiącego białko. Gastryna ma ponadto wpływ na wydzielanie soku trzustkowego i żółci. Wszystkie te związki pobudzają też ruchy okrężnicy.
Roli kawy w uwalnianiu gastryny dowodzi badanie z 1986 roku i kolejne z 2009 roku. Odnotowano wówczas, że poziom gastryny w żołądku znacznie wzrósł tuż po wypiciu kawy, a także że picie kawy podczas posiłku spowodowało, że trawione pożywienie szybciej opuściło żołądek i przesunęło się do jelit.
Eksperci sugerują, że być może w kawie znajdują się związki wchodzące w reakcję z receptorami opioidowymi w przewodzie pokarmowym.
Jeśli po kawie z mlekiem czy śmietanką musisz pędzić do toalety, może to oznaczać, że masz problem z tolerancją laktozy. Ponadto trzeba wiedzieć, że podczas procesu palenia kawy powstają związki o nazwie melanoidyny, które zawierają błonnik pokarmowy wspomagający trawienie i zapobiegający zaparciom.
Źródło: CNN Heatth, pubmed.ncbi.nih.gov, pubmed.ncbi.nih.gov,