Dwie porcje awokado tygodniowo zmniejszają ryzyko chorób serca o 16 procent

Ważne jest, aby awokado zastąpiło nam niezdrową żywność i tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. I nie można przy tym zapominać o zbilansowanej diecie, gdzie jest miejsce także dla innych zdrowych tłuszczów roślinnych.

Więcej o zapobieganiu chorobom serca i racjonalnej diecie przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.

Badania nad związkiem pomiędzy spożyciem awokado a przypadkami choroby sercowo-naczyniowej pokazały, że już dwie porcje awokado na tydzień mogą poprawić nasze wyniki (jedna porcja awokado to pół owocu, czyli około 80 g).

Większe spożycie awokado wiązało się z niższym ryzykiem choroby sercowo-naczyniowej i choroby wieńcowej serca w dwóch dużych, prospektywnych kohortach mężczyzn i kobiet w USA. Zjadanie awokado zamiast niektórych innych pokarmów zawierających tłuszcze, może prowadzić do obniżenia ryzyka chorób serca i naczyń

- piszą na łamach czasopisma "JAHA. Journal of the American Heart Association" naukowcy z Harvard TH Chan School of Public Health.

Do analizy wykorzystano dane gromadzone już od 1976 roku, pochodzące z badań nad zdrowiem pielęgniarek (Nurses’ Health Studies, NHS) oraz z badań kontrolnych służby zdrowia (Health Professionals Follow-Up Study, HPFS), projektu prowadzonego od 1986 roku. W sumie zebrano dane medyczne ponad 62 tys. kobiet i 41 tys. mężczyzn. Następnie przyjrzano się przypadkom zawału serca i udaru mózgu oraz prześledzono nawyki dietetyczne badanych. Stan zdrowia uczestników śledzono przez 30 lat. W tym okresie odnotowano ponad 14 tys. przypadków choroby sercowo-naczyniowej.

Korzyści dla serca

Po przeanalizowaniu danych naukowcy odkryli, że u osób, które zjadały co najmniej dwie porcje awokado na tydzień, ryzyko choroby sercowo-naczyniowej było o 16 proc. niższe, a ryzyko choroby wieńcowej o 21 proc. (w porównaniu do osób niejedzących awokado). Przy czym zauważono, że ci, którzy jedli awokado, w ogóle lepiej się odżywiali. W ich diecie było więcej warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, orzechów oraz jogurtu i serów.

- Zastąpienie połowy porcji majonezu, margaryny, masła, jajka, jogurtu, sera lub przetworzonego mięsa taką samą ilością awokado dziennie wiązało się z 19-31 proc. niższym ryzykiem choroby wieńcowej - informują autorzy badania.

Nie powinniśmy przy tym zapominać o innych olejach roślinnych i skupiać się tylko na awokado, w takim przypadku ryzyko udaru mózgu wzrasta bowiem aż o 45 proc. Tylko zamiana tłuszczów pochodzenia zwierzęcego na tłuszcze roślinne jest korzystna dla zdrowia serca.

Należy pamiętać, że awokado nie zastąpi zdrowych tłuszczów w diecie, takich jak oliwa z oliwek, orzechy i inne oleje roślinne

- podkreślają eksperci.

Komentujący wyniki tego badania eksperci uważają, że w tym wszystkim nie chodzi tylko o konkretny owoc, czyli awokado i jego wpływ na zdrowie. Już samo zastąpienie niezdrowej żywności przez produkty roślinne, jest dobre dla układu sercowo-naczyniowego.

Zobacz wideo Wiedziałeś, że awokado to po polsku smaczliwka? Sprawdź, co jeszcze warto o nim wiedzieć

Co takiego ma w sobie awokado

Awokado jest owocem o wysokiej zawartości składników odżywczych, w tym tak korzystnych dla zdrowia jak jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto zawiera białko roślinne, witaminy, minerały, rozpuszczalny w wodzie błonnik, fitosterole (tłuszcz pochodzenia roślinnego) i polifenole (przeciwutleniacze).

Zdrowiu serca służy kwas oleinowy, główny jednonienasycony kwas tłuszczowy, który znajdziemy w awokado. Uznawany jest za związek łagodzący stany zapalne i zmniejszający nadciśnienie. Do tego awokado jest źródłem steroli roślinnych, które są korzystne dla mikrobiomu jelitowego, a także błonnika pokarmowego obniżającego poziom cholesterolu LDL, cholesterolu całkowitego oraz triglicerydów we krwi.

Prozdrowotne działanie awokado wynika ze współdziałania tych wszystkich składników. - Jest bardzo prawdopodobne, że to "pakiet" związków wpływających na zdrowie serca, odpowiada za wyniki uzyskane przez naukowców z Harvardu - mówi dr Kris-Etherton z Penn State College Hearth and Human Development.

Awokado pomimo wielu zalet ma też ciemną stronę. Pod uprawę awokado wycina się wielkie obszary lasów. Powstają monokultury, które zużywają ogromne ilości wody. Gleby jałowieją, rośnie zagrożenie suszą.

Źródła: MedicalNewsToday.com, JAHA. Journal of the American Heart Association

Więcej o: