Więcej o zasadach zdrowego żywienia przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.
Choć dieta cukrzycowa polecana jest w pierwszej kolejności osobom, które zmagają się z cukrzycą, jej wprowadzenie będzie korzystne także dla tych, którzy walczą z otyłością czy miażdżycą. Głównym jej celem jest zapobieganie wahaniom poziomu cukru we krwi. Pacjenci, u których zdiagnozowano jedną z tych chorób, powinni skonsultować swój jadłospis z lekarzem. Najprawdopodobniej będą musieli w swoim codziennym żywieniu zwracać uwagę na indeks glikemiczny danych produktów. Powinien być on możliwie niski. Dzięki temu, spożyte posiłki będą wolniej trawione i przyczynią się do bardzo łagodnego wzrostu glukozy we krwi.
W naszych podpowiedziach skupiliśmy się na pacjentach, u których występuje ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Osoby takie powinny spożywać następujące produkty:
Pacjenci powinni też spożywać od pięciu do siedmiu posiłków dziennie o ustalonych wcześniej porach dnia. Trzeba wprowadzić w życie zasadę - jemy mniej, ale częściej. Przy układaniu diety cukrzycowej istotne jest także zachowanie równowagi w przyjmowaniu poszczególnych składników odżywczych, np. węglowodanów.
Aby zdrowo zmienić swój jadłospis, cukrzycy powinni wykluczyć kilka produktów. Co istotne, nie są one wskazane zarówno osobom, które zmagają się z cukrzycą, jak i tym, którzy chcą opierać swoją dietę na zasadach zdrowego żywienia.