Najprostsza dieta cukrzycowa. Pamiętaj o kilku zasadach, aby uniknąć ryzyka powikłań choroby

Zgodnie z oficjalnymi danymi, około 3 mln Polaków żyje ze zdiagnozowaną cukrzycą. Warto jednak pamiętać, że wiele osób nie zdaje sobie sprawy ze swojej choroby, bo nie robi regularnych badań lekarskich. Tymczasem cukrzyca nazywana jest już przez WHO epidemią XXI wieku i wszystko wskazuje na to, że pacjentów z tą chorobą będzie przybywać. Tłumaczymy, na czym polega dieta cukrzycowa będąca bardzo istotnym elementem profilaktyki.

Więcej o zasadach zdrowego żywienia przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.

Choć dieta cukrzycowa polecana jest w pierwszej kolejności osobom, które zmagają się z cukrzycą, jej wprowadzenie będzie korzystne także dla tych, którzy walczą z otyłością czy miażdżycą. Głównym jej celem jest zapobieganie wahaniom poziomu cukru we krwi. Pacjenci, u których zdiagnozowano jedną z tych chorób, powinni skonsultować swój jadłospis z lekarzem. Najprawdopodobniej będą musieli w swoim codziennym żywieniu zwracać uwagę na indeks glikemiczny danych produktów. Powinien być on możliwie niski. Dzięki temu, spożyte posiłki będą wolniej trawione i przyczynią się do bardzo łagodnego wzrostu glukozy we krwi.

Dieta cukrzycowa. Zwróć uwagę na te produkty

W naszych podpowiedziach skupiliśmy się na pacjentach, u których występuje ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Osoby takie powinny spożywać następujące produkty:

  • oleje roślinne - oliwa z oliwek, olej lniany,
  • chude mięso,
  • ryby,
  • produkty zawierające dużo błonnika,
  • wyroby pełnoziarniste - chleb razowy, brązowy ryż,
  • płatki owsiane,
  • dania gotowane na parze i pieczone,
  • surowe warzywa - pomidory, papryka, pietruszka, marchew, ogórki, kapusta,
  • chude wyroby mleczarskie
  • owoce. 

Pacjenci powinni też spożywać od pięciu do siedmiu posiłków dziennie o ustalonych wcześniej porach dnia. Trzeba wprowadzić w życie zasadę - jemy mniej, ale częściej. Przy układaniu diety cukrzycowej istotne jest także zachowanie równowagi w przyjmowaniu poszczególnych składników odżywczych, np. węglowodanów.  

Tych produktów unikaj

Aby zdrowo zmienić swój jadłospis, cukrzycy powinni wykluczyć kilka produktów. Co istotne, nie są one wskazane zarówno osobom, które zmagają się z cukrzycą, jak i tym, którzy chcą opierać swoją dietę na zasadach zdrowego żywienia. 

  • jasne pieczywo,
  • słodkie napoje,
  • słodycze,
  • tłuste mięso,
  • niektóre owoce - banany, śliwki, winogrona,
  • biały ryż, zwykły makaron,
  • dania typu fast food,
  • cukier.
Więcej o: