Dieta antyrakowa. Unikaj tych produktów, jeśli chcesz obniżyć ryzyko zachorowania

Nowotwory to niestety jedna z najczęstszych przyczyn zgonów w Polsce. Jak wskazują dane Krajowego Rejestru Nowotworów, rocznie diagnozuje się tę chorobę u prawie 170 tys. osób, a umiera około 100 tys. pacjentów. Dzięki wieloletnim obserwacjom, naukowcom udało się ustalić czynniki, które przyczyniają się do rozwoju różnego rodzaju nowotworów. Jednym z nich jest sposób odżywiania. Podpowiadamy, jakich produktów unikać, aby obniżyć ryzyko zachorowania.

Więcej porad żywieniowych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl >>>

Nowotwory to jedne z najbardziej niebezpiecznych chorób naszych czasów. Zdaniem Światowej Organizacji Zdrowia, gdyby każdy w Europie wcielił w życie 12 prostych zasad, udałoby się uniknąć nawet połowy wszystkich zgonów spowodowanych rakiem.

Wśród rad WHO znajduje się m.in. niepalenie tytoniu, wdrożenie w życie aktywności fizycznej, ograniczenie spożycia alkoholu, unikanie dużej ilości słońca i branie udziału w badaniach profilaktycznych. Jedna z zasad dotyczy także żywienia. Okazuje się, że warto spożywać konkretne produkty i zrezygnować np. z żywności wysokokalorycznej. 

Siemię lniane na żołądek działa łagodząco i ochronnie.Siemię lniane na żołądek. Jak przygotować leczniczy wywar?

Dieta antyrakowa. Polub się z tymi produktami i ogranicz czerwone mięso

Zdaniem specjalistów, którzy przedstawili swoje wytyczne podczas I Krajowej Konferencji Naukowej Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych w 2018 roku, nieprawidłowa dieta, a także nadwaga, odpowiadają za powstawanie około 35-40 proc. nowotworów. 

Aby zminimalizować ryzyko, powinniśmy:

- jeść codziennie różnokolorowe warzywa i owoce (zielone, czerwone, fioletowe, białe, żółte i pomarańczowe). Każda ich porcja spożyta w ciągu dnia zmniejsza o 5-8 proc. ryzyko przedwczesnego zgonu z powodu raka, udaru lub zawału,

- wybierać jak najmniej przetworzone produkty zbożowe (pełnoziarniste pieczywo, grube kasze, niełuskany ryż, otręby, naturalne płatki zbożowe, makarony z mąki razowej),

- częściej spożywać nasiona roślin strączkowych,

- postawić na olej rzepakowy, oliwę, ziarna słonecznika i dyni, awokado i siemię lniane.

Co ciekawe, żywność pochodzenia roślinnego powinna stanowić aż 2/3 lub więcej naszej codziennej diety! Tylko 1/3 powinniśmy uzupełnić produktami zwierzęcymi, spośród których najlepiej wybierać ryby morskie, jaja, mleko i przetwory mleczne oraz chude mięso.

- ograniczyć konsumpcję przetworzonego i czerwonego mięsa,

- zrezygnować ze smażenia i grillowania,

- zminimalizować użycie soli (powinno jej być nie więcej niż 5 g dziennie),

- wykluczyć z diety alkohol,

- zamiast słodkich napojów, wybrać wodę - słodycze i słodzone napoje sprzyjają rozwojowi nadwagi. To jeden z większych czynników ryzyka rozwoju nowotworów złośliwych,

- unikać picia gorących napojów. Okazuje się bowiem, że spożywanie płynów powyżej 65 stopni Celsjusza może powodować uszkodzenia w błonie śluzowej jamy ustnej, gardła, przełyku i żołądka, co sprawi, że do organizmu łatwiej przenikają substancje rakotwórcze.

Poligamia to inaczej wielożeństwo.Poligamia. W których krajach wielożeństwo jest dopuszczane przez prawo?

Więcej o: