Więcej treści zdrowotnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Pokrzywa to roślina, z którą z pewnością każdy z nas się zetknął. Prawdopodobnie w większości przypadków było to spotkanie niezbyt przyjemne - gdzieś w lesie czy na łące - które skończyło się niemiłymi, choć szybko mijającymi, oparzeniami. W związku z tym, że u wielu osób pokrzywa może budzić właśnie takie negatywne skojarzenia, często bywa niedoceniana. Tymczasem warto dać jej szansę, bo ma wiele cennych właściwości.
Pokrzywę można pić w formie naparu z liści. Na sklepowych półkach bez problemu znajdziecie herbatę z pokrzywy, którą należy po prostu zaparzyć według instrukcji podanej na opakowaniu. Jeżeli wolicie przygotować napój samodzielnie, poniżej znajdziecie wskazówki dotyczące tego, na co zwrócić uwagę przy zbieraniu pokrzywy i jak zrobić odwar oraz sok pokrzywowy:
Jakie są zalety picia takiego napoju? Przede wszystkim pokrzywa ma działanie moczopędne. W związku z tym jest pomocna w leczeniu kamicy nerkowej i innych schorzeń układu moczowego. Hamuje rozwój stanów zapalnych zarówno tam, jak i w układzie pokarmowym. Wspomaga też oczyszczanie organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii.
Pokrzywa jest również bogata w wiele witamin i minerałów. Zawarta w niej witamina C przynajmniej częściowo wspiera pracę układu odpornościowego, co wzmacnia nasz organizm. Z kolei dzięki zawartości witaminy K zioło to ma właściwości krwiotwórcze i przeciwkrwotoczne, poleca się je zatem w profilaktyce anemii. Pokrzywa zawiera ponadto nieco witamin z grupy B i betakarotenu (prowitaminy witaminy A). Pijąc herbatę z pokrzywy, dostarczamy organizmowi również: krzemu, magnezu, żelaza, wapnia oraz potasu.
Herbata z pokrzywy jest także źródłem flawonoidów. To związki pochodzenia roślinnego, które mają szereg właściwości zdrowotnych. Mają między innymi działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne.
Jak jeszcze działa herbata z pokrzywy? Oto lista innych korzyści:
Z kolei odwar pokrzywowy można stosować zewnętrznie. Sprawdzi się jako płukanka do włosów lub do przemywania skóry - na problemy skórne, trudno gojące się rany. Kurację można stosować mniej więcej raz na miesiąc.
Herbata z pokrzywy nie powinna być jednak spożywana przez osoby, które mają uczulenie na tę roślinę. Lepiej nie podawać jej również małym dzieciom.
Nie ma też jednoznacznego stanowiska ekspertów co do picia herbaty z pokrzywy w ciąży, dlatego zaleca się ostrożność. Jak podaje serwis Healthline, z badania przeprowadzonego w 2015 roku wynika, że choć pokrzywa generalnie wydaje się bezpiecznym ziołem, to jednak może wpływać na cykl menstruacyjny oraz powodować skurcze macicy i tym samym przyczyniać się do poronienia. Dlatego najlepiej skonsultować z lekarzem chęć wprowadzenia do swojej diety herbaty z pokrzywy.