Amoksycylina, czyli antybiotyk o szerokim spectrum działania. W jakim przypadku jest stosowany?

Amoksycylina jest jednym z najczęściej stosowanych środków przy leczeniu zakażeń bakteryjnych. Leki zawierające tą substancję działają poprzez zatrzymanie wzrostu bakterii. Jednak amoksycylina nie zawsze jest odpowiednim wyborem. Leki ją zawierające nie przeciwdziałają zakażeniom wirusowym. Co jeszcze warto wiedzieć na jej temat?

Amoksycylina: co to za substancja?

Amoksycylina jest związkiem organicznym, którego właściwości wykorzysstywane są do leczenia zakażeń bakteryjnych. Potocznie mówiąc jest to antybiotyk, należący do grupy penicylinopodobnych. Jak wspomniano wcześniej, jego skuteczne działanie opiera się na hamowaniu wzrostu bakterii chorobotwórczych. W przypadku amoksycyliny niezwykle istotne jest to, że posiada ona szerokie spectrum zastosowania. Co to oznacza w praktyce? Ten lek stosuje się na przykład przy:

  • zakażeniu górnych i dolnych dróg oddechowych
  • ostrym zapaleniu ucha środkowego
  • zakażeniu dróg moczowych
  • zapaleniu wsierdzia
  • rzeżączce 
  • zakażeniu skóry i tkanek miękkich. 

Penicylina to pierwszy antybiotyk, odkrycie którego przypisuje się A. Flemingowi.Penicylina. Jakie są przeciwwskazania do jej stosowania?

Amoksycylina: leki i ich zastosowanie

Amoksycylina jako antybiotyk musi być przyjmowana wyłącznie na zalecenie lekarskie. Lek ten wydawany jest na receptę, a pacjent powinien szczegółowo przestrzegać dawkowania. Preparaty z amoksycyliną powinny być przyjmowane doustnie - najlepiej wraz z jedzeniem (może to jednak odbywać się bez pokarmu). Całość terapii uzupełnia przyjmowanie dużej ilości płynów. 

Aby działanie amoksycyliny było jak najbardziej efektywne, trzeba przyjmować antybiotyk w równych odstępach czasu. Najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie go o stałych, określonych porach tak, aby przyzwyczaił się do tego organizm.

Trzeba też zauważyć, że amoksycylina nie może zostać zbyt wcześnie odstawiona. Może wtedy dojść do nawrotu zakażenia. Dlatego, nawet jeżeli niepożądane objawy ustąpią i tak warto wybrać całą zaleconą przez lekarza serię, aby mieć pewność, że zakażenie zostało całkowicie wyleczone, a terapia przyniesie długotrwałe, pozytywne efekty.

Zobacz wideo Czy bakterie jelitowe wpływają na nasze zachowanie [NaZdrowie]

Amoksycylina: skutki uboczne. Na co uważać?

Ważną kwestią jest właściwe stosowanie antybiotyku, jakim jest amoksycylina. Skutki uboczne mogą być naprawdę uciążliwe. W wielu przypadkach niezastosowanie się do zaleceń co do dawkowania amoksycyliny wywołuje skutki uboczne, np.:

Trzeba też pamiętać, że w każdej sytuacji, gdy pojawia się chociaż jeden z wymienionych objawów, należy to zgłosić lekarzowi specjaliście. Warto także zaznaczyć, że amoksycylina w ciąży powinna być stosowana wyłącznie w razie najwyższej konieczności. Zawsze trzeba to skonsultować z lekarzem.

Amoksycylina: uczulenie

Jest jeszcze jeden skutek uboczny, który może się pojawić w wyniku zażywania amoksycyliny. Uczulenie jest częstą reakcją alergiczną i może pojawić się w momencie, kiedy dawkowanie jest nieodpowiednie lub organizm nie toleruje leku. Co zatem należy zrobić, gdy amoksycylina jest źle przyjęta przez organizm? W przypadku uczulenia lub innego niepokojącego objawu należy natychmiast odstawić lek i skonsultować się z lekarzem celem ustalenia innej formy terapii. 

Ostre zapalenie zatok utrzymuje się maksymalnie 4 tygodnieLeki na zapalenie zatok: czym i jak leczyć zapalenie zatok?

Amoksycylina a alkohol. Nie łącz antybiotyków i alkoholu

Pacjenci bardzo często zastanawiają się jak się ma przyjmowanie amoksycyliny a spożywanie alkoholu. Etanol jest środkiem, który bezpośrednio wpływa na metabolizm leków wątrobie. Z tego powodu połączenie takie jak amoksycylina i alkohol może zakończyć się poważnymi problemami zdrowotnymi. Dzieje się tak ze względu na to, że znacznie wzrasta toksyczność antybiotyku w zetknięciu z etanolem. Dlatego bezwzględnie w czasie antybiotykoterapii należy zaniechać spożywania napojów alkoholowych.

Zobacz też: Bakteryjne zapalenie oskrzeli: objawy, leczenie

Więcej o: