Zakwas buraczany to produkt powstający na bazie buraków czerwonych, które są bardzo smacznym i niezwykle popularnym warzywem spożywanym pod różnymi postaciami. Najczęściej są gotowane lub pieczone, doprawione octem lub sokiem z cytryny i odrobiną cukru, podawane w formie jarzynki do obiadu. W Polsce dużą popularnością cieszy się także ćwikła, czyli ugotowane buraki, drobno starte na tarce z dodatkiem drobno utartego chrzanu. Taka sałatka znakomicie sprawdza się z wędlinami oraz pieczonymi mięsami. To warzywo rzadko spożywane jest na surowo, ponieważ jest bardzo twarde i ma wyraźnie ziemisty posmak.
Z buraków można wycisnąć bardzo zdrowy sok, który wraz z innymi sokami warzywnymi stanowi koktajl witaminowy zalecany przy obniżeniu odporności organizmu. Dodatek buraków znajduje się także w wielu zupach – najbardziej popularna to barszcz ukraiński oraz barszcz czerwony, który powstaje na bazie zakwasu buraczanego.
Zakwas buraczany nazywany jest kiszonym barszczem i powstaje z surowych czerwonych buraków. Można go przyrządzić w domu, ale dostępny jest także gotowy zakwas lub koncentrat zakwasu będący bazą pod zupę.
Podobnie jak surowe i gotowane buraki, zakwas buraczany to prawdziwa bomba witaminowa i odżywcza. Zakwas buraczany ma wiele cennych właściwości. Zawiera ogromną ilość witamin i składników mineralnych, jest źródłem łatwoprzyswajalnego żelaza. Jest bogaty w antyutleniacze, związki antocyjanowe, kwas mlekowy i probiotyki.
Zakwas buraczany zawiera m.in.:
Wszystkie te mikro- i makroelementy oraz witaminy znajdują się zarówno w buraku surowym, jak i w soku oraz zakwasie buraczanym. Są łatwo przyswajalne i świetnie działają na organizm. W medycynie ludowej zakwas buraczany używany jest jako środek zwalczający niedokrwistość, specyfik wzmacniający krew oraz wątrobę. Ponadto zwiększa poziom energii, ma działanie przeciwzapalne, antynowotworowe oraz obniża ciśnienie krwi, co zmniejsza ryzyko udaru mózgu. Regularne spożywanie zakwasu zapobiega zawałowi serca i poprawia utlenienie krwi.
Zakwas buraczany do picia przyrządza się bardzo prosto. Pokrojone surowe buraki, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz w ziarnach, sól i wodę należy umieścić w szklanym słoju lub naczyniu ceramicznym. Woda powinna zakryć wszystkie składniki, można je docisnąć by nie wystawały ponad powierzchnię. Aby nieco przyspieszyć proces kiszenia, po umieszczeniu wszystkich składników w słoju, należy dodać nieco soku z kiszonej kapusty, kiszonych ogórków lub wcześniej ukiszonych buraków. Całość należy odstawić w chłodne i ciemne miejsce przynajmniej na 2-3 tygodnie. Po tym czasie gotowy już zakwas należy przecedzić, przelać do czystych mniejszych słoików lub butelek i przechowywać w lodówce.
Gotowy, dobrze ukiszony zakwas buraczany ma piękny, głęboki ciemnoczerwony kolor i najczęściej jest dość mętny. Można go dodawać do zup i sałatek, ale zakwas buraczany nadaje się również do picia w naturalnej ukiszonej postaci lub z dodatkiem soku z warzyw i owoców.
Zakwas buraczany to prawdziwa bomba witaminowa, która dostarcza składników odżywczych. Najlepiej działa zakwas pity rano – na czczo.
Oprócz wielu zastosowań zakwas buraczany jest składnikiem wielu diet odchudzających. Jak działa zakwas buraczany na odchudzanie? Zawarte w nim składniki odżywcze doskonale uzupełniają dzienne zapotrzebowanie. Zakwas z buraków posiada także błonnik wspierający przemianę materii, a jednocześnie jego picie podczas posiłków daje uczucie sytości. Zwraca się uwagę na powiązanie między zakwasem buraczanym a trzustką - działa on wspomagająco przy schorzeniach tego narządu.
Pomimo że zakwas buraczany jest bardzo odżywczym produktem nie można przesadzać z jego stosowaniem. Osobom dorosłym zaleca się pić najwyżej pół szklanki dziennie lub jedną szklankę co 2 dni.
Czy istnieją przeciwwskazania do picia zakwasu buraczanego? Nie powinny pić go chorzy na cukrzycę, osoby z kamicą nerkową, a także cierpiący na reumatyzm. Ograniczyć jego spożycie powinny kobiety w III trymestrze ciąży i matki karmiące.
Zobacz też: Zgaga: objawy, przyczyny. Jak pozbyć się zgagi?