Reumatoidalne zapalenie stawów - jaka dieta wspiera leczenie

Żadna konkretna dieta nie wyleczy nas z reumatoidalnego zapalenia stawów. Niemniej jednak pewne produkty spożywcze mogą obniżyć ryzyko zachorowania lub złagodzić przebieg choroby. Ważne jest, aby zmniejszać stan zapalny w organizmie, a do tego celu najlepiej nadaje się dieta śródziemnomorska i jej najważniejszy składnik - oliwa z oliwek.

Więcej na temat chorób autoimmunologicznych na głównej stronie Gazeta.pl

Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) to przewlekła choroba o charakterze autoimmunologicznym, prowadząca z czasem do ograniczenia ruchomości stawów. Powoduje ich ból, obrzęk i sztywność. Zwykle dotyka dłoni, stóp oraz nadgarstków. Choroba przebiega w różnym tempie, okresy nasilenia przedzielane są omomentami, gdy objawy łagodnieją. Niełatwo jest przewidzieć, kiedy nastąpi zaostrzenie. Nieleczone reumatoidalne zapalenie stawów prowadzi do poważnego uszkodzenia stawów i niepełnosprawności. Nie ma właściwie skutecznego lekarstwa na RZS, terapia ma więc charakter zachowawczy. Chodzi głównie o to, aby nie dochodziło do zaostrzeń choroby i związanego z nią bólu.

Zobacz wideo 60% Polaków uważa, że ryba to nie mięso. Czy ma rację?

Reumatoidalne zapalenie stawów - jaka dieta będzie pomocna?

Ryby, warzywa, owoce, oliwa z oliwek, orzechy, nasiona - to najistotniejsze składniki w diecie śródziemnomorskiej. Jest to także optymalny zestaw produktów spożywczych dla chorujących na reumatoidalne zapalenie stawów.

Zacznijmy od morskich ryb. To źródło witaminy D oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Skądinąd wiadomo, że kwasy omega-3 są niezastąpione jako substancja działająca przeciwzapalnie. Dietetycy zalecają spożywanie ryb, takich jak łosoś, makrela, sardynki, tuńczyk, dwa razy w tygodniu.

Warzywa i owoce to jeden z najistotniejszych elementów diety przy RZS. Najlepiej wybierać takie owoce jak owoce jagodowe (borówki, jeżyny, maliny, porzeczki), truskawki, wiśnie. Wśród warzyw - te zielone (jarmuż, kapusta, brokuły). Z kolei takie warzywa jak ziemniaki, pomidory, papryka i bakłażan nie są zalecane ze względu na, nie do końca zbadany, wpływ na nasilenie objawów RZS.

Do dań warzywnych (i nie tylko) warto dodać oliwę z oliwek. To źródło najbardziej wartościowych kwasów tłuszczowych. Ale oliwa z oliwek zawiera jeszcze jeden cenny dla chorych na RZS składnik o nazwie oleokantal (rodzaj naturalnego związku fenolowego występującego w oliwie z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia). Wykazano bowiem, że wspiera leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów. Do tego dochodzą rośliny strączkowe, cenne źródło białka (soczewica, fasola, ciecierzyca, soja). Ponadto orzechy i nasiona, takie jak migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, nasiona słonecznika, nasiona dyni.

Białe pieczywo zastępujemy pieczywem pełnoziarnistym, na śniadanie jemy płatki owsiane zamiast białej bułki, na obiad zamiast ziemniaków brązowy ryż, makaron pełnoziarnisty, kasze gryczaną, pęczak, kaszę jęczmienną. Ograniczamy za to produkty wysokoprzetworzone, w tym chipsy, przekąski, wyroby cukiernicze itp. Unikamy konserwantów, sztucznych barwników i aromatów, których pełno w gotowej żywności.

Jako źródło wapnia wybieramy jogurt, kefir, maślankę, sery, a uzupełniamy warzywami liściastymi, ewentualnie napojem sojowym wzbogacanym wapniem oraz ryby. Konieczna jest suplementacja witaminy D. Dania z mięsa i ryb najlepiej gotować lub dusić, zamiast smażyć lub piec w piekarniku czy na grillu.

Więcej o: