Jak geny i pora kolacji wpływają na poziom cukru we krwi? "Nasze badania mogą być istotne przy zapobieganiu cukrzycy"

Grupa amerykańskich i hiszpańskich naukowców sprawdziła, jak pora, o której jemy kolację, oraz uwarunkowania genetyczne wpływają na kontrolę poziomu cukru we krwi. Badacze uważają, że ich odkrycie ma zastosowanie aż do 1/3 populacji i może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2.

Więcej informacji zdrowotnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Związek pomiędzy godziną jedzenia kolacji, poziomem melatoniny (hormon, który pomaga regulować cykl snu) i genetycznymi uwarunkowaniami sprawdził zespół badaczy z amerykańskich szpitali Massachusetts General Hospital i Brigham and Women's Hospital oraz Uniwersytetu w Murcji w Hiszpanii. 

Naukowcy przeprowadzili badania na grupie 845 dorosłych osób z Hiszpanii. Każdy uczestnik pościł przez osiem godzin, po czym najpierw przez dwa wieczory spożywał wczesną kolację, a następnie późną w stosunku do typowej pory snu.

U osób, które normalnie jedzą późną kolację, symulowaliśmy czas wczesnego i późnego posiłku przez podanie napoju z glukozą i porównywaliśmy wpływ na kontrolę poziomu cukru we krwi w ciągu dwóch godzin

- wyjaśnia dr Richa Saxena z Massachusetts General Hospital.

Badacze przeanalizowali również kod genetyczny każdej osoby pod kątem występowania pewnego wariantu genetycznego w receptorze melatoniny MTNR1B (receptory to wyspecjalizowane komórki, których zadaniem jest reagowanie na określone bodźce i wytworzenie charakterystycznej odpowiedzi), ponieważ poprzednie badania wiązały ów wariant z podwyższonym ryzykiem cukrzycy typu 2.

Badania wykazały, że poziom melatoniny u uczestników testów był trzy i pół razy wyższy po późnej kolacji. Zjedzenie posiłku o późnej godzinie spowodowało także niższy poziom insuliny oraz wyższy poziom cukru we krwi. Ponadto osoby, u których wykryto wspomniany wcześniej wariant genetyczny, miały wyższy poziom cukru we krwi niż uczestnicy, którzy go nie posiadali. Z analiz naukowców wynika, że wysoki poziom melatoniny i spożycie węglowodanów związane z późnym jedzeniem zaburzają kontrolę poziomu cukru we krwi u nosicieli tego wariantu genetycznego z powodu nieprawidłowości w wydzielaniu insuliny.

Wyniki naszych badań mogą być istotne w działaniach na rzecz zapobiegania cukrzycy typu 2. Nasze odkrycia mają zastosowanie do około jednej trzeciej populacji w uprzemysłowionym świecie, która spożywa posiłek tuż przed snem

- mówi współautor badań Frank A.J.L. Scheer z Brigham and Women's Hospital. Dodaje, że wynik testów można odnieść również do osób, które np. pracują zmianowo i jadają w nocy, doświadczają zmian stref czasowych lub cierpią na zaburzenia odżywiania związane z nocnym jedzeniem.

Zdaniem autorów badania wskazaniem dla ogólnej populacji może być powstrzymanie się od jedzenia na co najmniej kilka godzin przed snem. Ponadto szczegółowe informacje o wspomnianym wariancie genetycznym receptora melatoniny mogą pomóc opracować spersonalizowane zalecenia. Naukowcy podkreślają jednak, że ich badania nie obejmowały osób z cukrzycą, dlatego konieczne jest przeprowadzenie testów z udziałem tej grupy.

Wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmie medycznym "Diabetes Care".

Źródło: Massachusetts General Hospital, Science Daily

Więcej o: