Niedobór magnezu wiąże się z różnymi chorobami, takimi jak infekcje i nowotwory. Badania wykazały, że narośle nowotworowe rozprzestrzeniają się szybciej w ciałach myszy, gdy zwierzęta otrzymywały dietę ubogą w magnez, słabiej broniły się również przed wirusami grypy.
Naukowcy pod kierunkiem profesora Christopha Hessa z Wydziału Biomedycyny Uniwersytetu w Bazylei oraz Wydziału Medycyny Uniwersytetu Cambridge odkryli, że limfocyty T mogą skutecznie eliminować nieprawidłowe lub zakażone komórki tylko w środowisko bogatym w magnez. Limfocyty T (pewien typ białych krwinek) są odpowiedzialne za odpowiedź odpornościową komórek. Magnez w szczególności jest ważny dla funkcji białka powierzchniowego komórek T zwanego LFA-1. LFA-1 odgrywa kluczową rolę w aktywacji limfocytów T.
Fakt, że magnez jest niezbędny do funkcjonowania limfocytów T, może być bardzo ważnym odkryciem dla nowoczesnych immunoterapii nowotworów. Terapie te mają na celu zmobilizowanie układu odpornościowego - w szczególności cytotoksycznych komórek T - do walki z komórkami rakowymi. W modelach eksperymentalnych naukowcy byli w stanie wykazać, że odpowiedź immunologiczna limfocytów T przeciwko komórkom nowotworowym została wzmocniona przez wzrost stężenia magnezu w guzach.
- Aby zweryfikować tę obserwację szukamy teraz sposobów na zwiększenie stężenia magnezu w guzach w sposób ukierunkowany - mówi Christoph Hess. Obiecujący charakter tych strategii potwierdzają kolejne analizy przeprowadzone przez zespół badawczy współpracujący z Christophem Hessem i dr. Jonasem Lötscherem, głównym autorem badania. Na podstawie danych z wcześniej zakończonych badań pacjentów z rakiem, naukowcy byli w stanie wykazać, że immunoterapie były mniej skuteczne u pacjentów z niewystarczającym poziomem magnezu we krwi.
- To, czy regularne przyjmowanie magnezu zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, jest pytaniem na które nie można odpowiedzieć na podstawie obecnych danych. W następnym kroku planujemy badania kliniczne sprawdzające wpływ magnezu jako katalizatora dla układu odpornościowego - mówi Lötscher.
Artykuł o tym, że poziom magnezu we krwi jest ważnym czynnikiem w zdolności układu odpornościowego do zwalczania patogenów i komórek rakowych ukazał się w czasopiśmie "Cell".
Średnie zapotrzebowanie dobowe na magnez u kobiet w wieku 19–30 lat wynosi 255 mg, u kobiet po 30. roku życia jest większe i wynosi 265 mg. W przypadku mężczyzn zapotrzebowanie na magnez wynosi odpowiednio: 330 mg i 350 mg.
Magnez wspiera prawidłowe funkcjonowanie układów: pokarmowego, krążenia, sercowo-naczyniowego, odpornościowego, kostno-mięśniowego. Ma wpływ na stabilne działanie układu nerwowego. Pierwiastek ten odpowiada za regulowanie pracy tarczycy. Warto także wspomnieć o tym, że magnez warunkuje przepuszczalność błon komórkowych i uczestniczy w syntezie białek. Bez odpowiedniej ilości magnezu niemożliwe jest odpowiednie funkcjonowanie 300 enzymów.
Jeśli nie dostarczymy organizmowi odpowiedniej ilości magnezu pojawiają się rozmaite symptomy. Są to m.in:
Przyczyną większości przypadków niedoboru jest nieprawidłowa dieta oraz używki, które wypłukują pierwiastki z organizmu (np. alkohol, kawa, czarna herbata). Dieta bogata w magnez to zarazem dieta zróżnicowana i zdrowa. Podajemy przykładową listę produktów, które warto uwzględnić w swojej diecie. Zawartość magnezu w 100 g produktu:
Dużo ilości magnezu znajduje się również w: awokado, melasie, orzechach włoskich, soczewicy, migdałach, ciecierzycy, orzechach nerkowca, jarmużu, botwinie, rukoli, kiełkach pszenicy, szpinaku, pestkach dyni, kaszy gryczanej.
Źródło: MedicalXpress