Magnez niezbędny dla układu odpornościowego. Źródła magnezu

Poziom magnezu we krwi jest bardzo ważnym czynnikiem dla wydajnego działania układu odpornościowego. Wyniki ostatnich badań szwajcarskich naukowców mogą mieć istotne znaczenie dla pacjentów z rakiem.

Niedobór magnezu wiąże się z różnymi chorobami, takimi jak infekcje i nowotwory. Badania wykazały, że narośle nowotworowe rozprzestrzeniają się szybciej w ciałach myszy, gdy zwierzęta otrzymywały dietę ubogą w magnez, słabiej broniły się również przed wirusami grypy.

Naukowcy pod kierunkiem profesora Christopha Hessa z Wydziału Biomedycyny Uniwersytetu w Bazylei oraz Wydziału Medycyny Uniwersytetu Cambridge odkryli, że limfocyty T mogą skutecznie eliminować nieprawidłowe lub zakażone komórki tylko w środowisko bogatym w magnez. Limfocyty T (pewien typ białych krwinek) są odpowiedzialne za odpowiedź odpornościową komórek. Magnez w  szczególności jest ważny dla funkcji białka powierzchniowego komórek T zwanego LFA-1. LFA-1 odgrywa kluczową rolę w aktywacji limfocytów T.

To może być ważne dla pacjentów z rakiem

Fakt, że magnez jest niezbędny do funkcjonowania limfocytów T, może być bardzo ważnym odkryciem dla nowoczesnych immunoterapii nowotworów. Terapie te mają na celu zmobilizowanie układu odpornościowego - w szczególności cytotoksycznych komórek T - do walki z komórkami rakowymi. W modelach eksperymentalnych naukowcy byli w stanie wykazać, że odpowiedź immunologiczna limfocytów T przeciwko komórkom nowotworowym została wzmocniona przez wzrost stężenia magnezu w guzach.

- Aby zweryfikować tę obserwację szukamy teraz sposobów na zwiększenie stężenia magnezu w guzach w sposób ukierunkowany - mówi Christoph Hess. Obiecujący charakter tych strategii potwierdzają kolejne analizy przeprowadzone przez zespół badawczy współpracujący z Christophem Hessem i dr. Jonasem Lötscherem, głównym autorem badania. Na podstawie danych z wcześniej zakończonych badań pacjentów z rakiem, naukowcy byli w stanie wykazać, że immunoterapie były mniej skuteczne u pacjentów z niewystarczającym poziomem magnezu we krwi.

- To, czy regularne przyjmowanie magnezu zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, jest pytaniem na które nie  można odpowiedzieć na podstawie obecnych danych. W następnym kroku planujemy badania  kliniczne sprawdzające wpływ magnezu jako katalizatora dla układu odpornościowego - mówi Lötscher.

Artykuł o tym, że poziom magnezu we krwi jest ważnym czynnikiem w zdolności układu odpornościowego do zwalczania patogenów i komórek rakowych ukazał się w czasopiśmie "Cell".

Zobacz wideo Czekolada: znakomite źródło magnezu? Znamy co najmniej 5 lepszych, zdrowszych źródeł

Magnez - co się dziej kiedy nam go brakuje

Średnie zapotrzebowanie dobowe na magnez u kobiet w wieku 19–30 lat wynosi 255 mg, u kobiet po 30. roku życia jest większe i wynosi 265 mg. W przypadku mężczyzn zapotrzebowanie na magnez wynosi odpowiednio: 330 mg i 350 mg.

Magnez  wspiera prawidłowe funkcjonowanie układów: pokarmowego, krążenia, sercowo-naczyniowego, odpornościowego, kostno-mięśniowego. Ma wpływ na stabilne działanie układu nerwowego. Pierwiastek ten odpowiada za regulowanie pracy tarczycy. Warto także wspomnieć o tym, że magnez warunkuje przepuszczalność błon komórkowych i uczestniczy w syntezie białek. Bez odpowiedniej ilości magnezu niemożliwe jest odpowiednie funkcjonowanie 300 enzymów.

Jeśli nie dostarczymy organizmowi odpowiedniej ilości magnezu pojawiają się rozmaite symptomy. Są to m.in:

Przyczyną większości przypadków niedoboru jest nieprawidłowa dieta oraz używki, które wypłukują pierwiastki z organizmu (np. alkohol, kawa, czarna herbata). Dieta bogata w magnez to zarazem dieta zróżnicowana i zdrowa. Podajemy przykładową listę produktów, które warto uwzględnić w swojej diecie. Zawartość magnezu w 100 g produktu:

  • banan - 35 mg
  • chleb pszenny - 50 mg
  • cielęcina - 20 mg
  • czekolada gorzka - 165 mg
  • czekolada mleczna - 95 mg
  • daktyle - 65 mg
  • dorsz - 30 mg
  • groch - 125 mg
  • halibut - 30 mg

Dużo ilości magnezu znajduje się również w: awokado, melasie, orzechach włoskich, soczewicy, migdałach, ciecierzycy, orzechach nerkowca, jarmużu, botwinie, rukoli, kiełkach pszenicy, szpinaku, pestkach dyni, kaszy gryczanej.

Źródło: MedicalXpress

Więcej o: