Więcej na temat diet odchudzających i dietetyki przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl
O diecie sirtfood usłyszeliśmy po raz pierwszy w 2016 roku. Opracowało ją dwóch dietetyków z Wielkiej Brytanii. Opiera się na pomyśle, że określone pokarmy zawierają naturalne związki, które aktywują pewne białka w organizmie, zwane sirtuinami, które z kolei regulują metabolizm, stany zapalne oraz wpływają na długość życia.
Sirtuiny (białka SIR - z ang. Silent Information Regulator) jest to grupa enzymów mających zdolność wyciszania (czyli wyłączania) niektórych genów, w tym genów starzenia oraz aktywowania innych, nazywanych niekiedy genami długowieczności. Tego typu białko odkryto po raz pierwszy w 1984 roku w drożdżach Sacharomyces cerevisiae, a kolejne badania pokazały, że białka SIR produkowane są przez prawie wszystkie organizmy żywe. W organizmie człowieka znajduje się siedem takich enzymów, a żywność, która zawiera związki aktywujące sirtuiny, określono mianem sirtfoods.
- Odkrycia ostatnich lat dowodzą, że długotrwałe ograniczenie podaży kalorii w diecie, poniżej 30-50 proc. zapotrzebowania, prowadzi do spowolnienia procesu starzenia i przedłuża życie wielu organizmom, włączając drożdże, muszki owocowe, nicienie, gryzonie i ssaki naczelne. Wykazano, że efekt ten nie występuje, gdy uszkodzone są geny kodujące sirtuiny, natomiast ulega on wzmocnieniu w wypadku nadekspresji tych genów. Zauważono również, że podczas głodzenia dochodzi do wzrostu aktywności sirtuin - czytamy w czasopiśmie "Gerontologia Polska", w artykule zatytułowanym "Sirtuiny - enzymy długowieczności?" autorstwa Kamili Siedleckiej i Wojciecha Bogusławskiego z Akademii Medycznej w Gdańsku (2005).
Sirtuiny mają chronić komórki ciała przed stresem oksydacyjnym i regulować stany zapalne, metabolizm oraz procesy starzenia. Twórcy diety sirthfood utrzymują, że sirtuiny wpływają na zdolność organizmu do spalania tłuszczu i przyspieszają metabolizm, jednocześnie nie uszczuplając masy mięśniowej (chociaż nie wszyscy eksperci się tym zgadzają. Skutkiem restrykcyjnej i niskokalorycznej diety może być nie tylko utrata tłuszczu, ale także zapasów glikogenu z mięśni szkieletowych i wątroby).
A zatem dieta, zawierająca produkty spożywcze zwiekszające poziom białek SIR w organizmie, pomoże w zachowaniu szczupłej sylwetki, zdrowia i młodości.
Dziesięć najlepszych produktów spożywczych, preferowanych w tej diecie to: zielona herbata, gorzka czekolada (zawierająca nie mniej niż 85 procent kakao), jabłka, owoce cytrusowe, pietruszka, kurkuma, jarmuż, jagody, kapary i... czerwone wino.
Ponadto do produktów silnie aktywujących sirtuiny można zaliczyć papryczki chili, kawę, oliwę z oliwek, lubczyk, daktyle, czerwoną cebulę, rukolę, soję, truskawki, orzechy włoskie. A ponadto kaszę, płatki i mąkę gryczaną.
Dieta sirtfood ma dwie fazy. Pierwsza trwa tydzień. Najpierw przez trzy dni ograniczany dzienne spożycie kalorii do 1000 kcal. Możemy zatem wypić tylko trzy zielone soki sirtfood oraz zjeść tylko jeden posiłek sirtfood dziennie. Po tych trzech dniach, gdzie obowiązuje nas limit 1000 kcal, następują cztery dni, gdy można już zjeść po 1500 kcal dziennie. Wypijamy wówczas po dwa zielone soki sirtfood i zjadamy po dwa posiłki sirtfood co dnia.
Soki sirtfood robimy z jarmużu, rukoli, selera, pietruszki, zielonej herbaty i cytryny. Natomiast danie sirtfood to na przykład eskalopki z indyka z dodatkiem szałwii, kaparów i pietruszki lub kurczak curry z dodatkiem jarmużu, czy smażone krewetki z makaronem gryczanym.
Druga faza to trwająca 14 dni dieta podtrzymująca, podczas której następuje stała utrata wagi. Długoterminowe zalecenia obejmują natomiast zjadanie trzech zbilansowanych posiłków dziennie oraz wypijanie jednego zielonego koktajl sirtfood. Twórcy diety podkreślają, że ważne w niej jest spożywanie najlepszych produktów, jakie natura oferuje.
- Byłbym bardzo ostrożny w stosunku do każdej diety, która zaleca szybką i nagłą utratę wagi, ponieważ jest to po prostu nieosiągalne i najprawdopodobniej będzie to utrata płynów. Gdy tylko ludzie powrócą do swoich regularnych nawyków żywieniowych, odzyskają wagę. Kluczem jest powolna i stała utrata wagi, a do tego musimy ograniczyć kalorie i zwiększyć poziom aktywności - mówila w BBC Emer Delaney, absolwentka dietetyki w University of Ulster.
Dieta sirtfood zawiera mnóstwo zdrowej żywności. To dobry wybór i z pewnością takie produkty mogą się nam przysłużyć, nadal jednak niewiele wiadomo na temat wpływu tego typu pokarmów na poziom białek SIR w organizmie. Ponadto ta restrykcyjna diety nie jest zbilansowana pod względem odżywczym.
Źródła: bbcgoodfood.com, healthline.com