Więcej ciekawych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Glukoza to cukier prosty, który stanowi kluczowe źródło energii dla organizmu. Jest ważnym elementem odpowiedzialnym za pracę układu nerwowego, mózgu oraz wielu innych narządów.
Glukoza powstaje w wyniku trawienia węglowodanów (np. białe pieczywo, suszone owoce czy warzywa). Natomiast jej wchłanianie do krwiobiegu rozpoczyna się dopiero w jelicie cienkim. W ludzkim organizmie glukoza gromadzona jest w wątrobie. Stężenie glukozy we krwi dostarcza informacji o metabolizmie cukru oraz potencjalnych chorobach z nim związanych. Aby wynik badania był miarodajny, warto pamiętać o najważniejszych zadach. Jakie objawy powinny nas zmobilizować do ich wykonania? To m.in.:
Warto wiedzieć, że największe stężenie glukozy we krwi notowane jest bezpośrednio po posiłku. Z kolei od 4 do 5 godzin po spożytym pokarmie, stężenie glukozy staje się na tyle małe, że zatrzymana zostaje produkcja insuliny. Wówczas trzustka wydziela glukagon, który stymuluje wątrobę do wydzielania glukozy pochodzącej z jej zapasów.
Poziom glukozy we krwi bada się na czczo, podczas badania krwi. Wykonuje się je za pomocą specjalnego urządzenia zwanego glukometrem. Co ważne, u osób zdrowych poziom cukru zawiera się w przedziale od 70 do 100 mg/dl lub 3.9-6.4 mmol/l. Natomiast u dzieci powinien on wynosić odrobinę mniej.
Może cię także zainteresować: