Na pewno masz ją w kuchni, a może nawet nie zdajesz sobie sprawy z jej działania. Świetnie poprawia odporność

Kurkuma to świetnie znana przyprawa, którą chętnie wykorzystujemy w kuchni zarówno jako dodatek do potraw, jak i jako barwnik spożywczy. Może też jednak zbawiennie działać na nasze zdrowie. Naukowcy sądzą nawet, że pozytywnie wpływa na pamięć, dzięki czemu może chronić przed demencją. Jak jeszcze działa kurkuma? Właściwości lecznicze tej rośliny są bardzo szerokie.

Więcej artykułów zdrowotnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Kurkuma należy do roślin z rodziny imbirowatych. Inne jej nazwy to ostryż, szafran indyjski czy żółcień. Jest popularną przyprawą wykorzystywaną w kuchni i składnikiem wielu mieszanek przyprawowych, w tym garam masala oraz curry, któremu nadaje charakterystycznego, żółtego koloru. Odpowiada za niego kurkumina, czyli barwnik zawarty w kurkumie. 

Rośnie dziko w Indiach, jest uprawiana w wielu krajach tropikalnych. Znalazła jednak zastosowanie nie tylko w kuchni jako nieodłączny element wielu potraw. Udowodniono także, że ma szereg właściwości leczniczych i prozdrowotnych.

Zobacz wideo Chcesz się leczyć lub odchudzać ziółkami? Musisz to wiedzieć!

Kurkuma - właściwości lecznicze. Sprzymierzeniec w walce z demencją?

Kurkumina, która znajduje się w kurkumie, działa przeciwzapalnie i jest przeciwutleniaczem. Wykazuje jednak również inne właściwości medyczne. W 2018 roku zespół badaczy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles przeprowadził badania w kierunku przetestowanie kurkuminy jak skutecznego środka w walce z alzheimerem i demencją. Wyniki zostały opublikowane w "American Journal of Geriatric Psychiatry".

Dokładne działanie kurkuminy nie jest pewne, ale może wykazywać zdolności do zmniejszania stanu zapalnego mózgu, który odpowiada zarówno za chorobę Alzheimera, jak i za depresję

- powiedział dr. Gary Small, dyrektor Oddziału Psychiatrii Wieku Podeszłego Uniwersytetu w Los Angeles.

Kurkuma - właściwości lecznicze. Cenny składnik złotego mleka

Złote mleko w ostatnich czasach zyskuje na popularności. To napój na bazie mleka (można użyć również roślinnego) z dodatkiem miodu i odrobiną tłuszczu (np. masła klarowanego lub oleju migdałowego) oraz różnych przypraw, w tym:

  • kurkumy,
  • imbiru,
  • cynamonu,
  • kardamonu,
  • chili,
  • gałki muszkatołowej.

Zima to świetny moment, aby przyrządzić ten napój. Dzięki obecności kurkumy złote mleko ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, działa wspomagająco na układ odpornościowy. Może być również wsparciem w walce z bólem gardła, chrypką, pomoże złagodzić objawy przeziębienia, a jeśli zdecydujecie się dodać do niego imbir, napój powinien zadziałać na was rozgrzewająco.

Z naszego tekstu dowiecie się, jak jeszcze działa złote mleko i jak je przyrządzić:

Kurkuma ma właściwości antyrakowe

Kurkuma to także cenne źródło witamin i związków mineralnych. Znajdziemy w niej witaminy z grupy B, a także E i K oraz m.in.: wapń, potas, żelazo, cynk, magnez czy sód.

Ta przyprawa dobrze sprawdzi się też przy dolegliwościach trawiennych. Działa rozkurczowo oraz pobudza wydzielanie gastryny (produkowana przez komórki G znajdujące się w części odźwiernikowej żołądka oraz w początkowej części dwunastnicy), sekretyny (wydzielana przez błonę śluzową jelita cienkiego) i enzymów trzustkowych. Znalazła również zastosowanie w niektórych preparatach używanych przy uszkodzeniu lub niewydolności wątroby.

Z serwisu zwrotnikraka.pl dowiadujemy się również, że kurkuma może sprawdzić się w profilaktyce nowotworów m.in.: skóry, raka płuca, jamy ustnej, głowy i szyi, przełyku, wątroby, trzustki, pęcherza moczowego, szyjki macicy, prostaty czy gruczołu piersiowego. Serwis powołuje się też na badania naukowców z Sanford Research i Uniwersytetu Południowej Dakoty. Wynika z nich, że wstępne leczenie kurkuminą przyczynia się do lepszego działania chemioterapii i radioterapii na komórki nowotworów jajnika.

Należy jednak pamiętać, że kurkuma nie powinna być stosowana jako jedyna metoda walki z nowotworami, a jedynie jako ewentualnie wsparcie w procesie leczniczym, który powinien być prowadzony pod okiem specjalisty w tym zakresie.

Więcej o: