Więcej artykułów zdrowotnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Kurkuma należy do roślin z rodziny imbirowatych. Inne jej nazwy to ostryż, szafran indyjski czy żółcień. Jest popularną przyprawą wykorzystywaną w kuchni i składnikiem wielu mieszanek przyprawowych, w tym garam masala oraz curry, któremu nadaje charakterystycznego, żółtego koloru. Odpowiada za niego kurkumina, czyli barwnik zawarty w kurkumie.
Rośnie dziko w Indiach, jest uprawiana w wielu krajach tropikalnych. Znalazła jednak zastosowanie nie tylko w kuchni jako nieodłączny element wielu potraw. Udowodniono także, że ma szereg właściwości leczniczych i prozdrowotnych.
Kurkumina, która znajduje się w kurkumie, działa przeciwzapalnie i jest przeciwutleniaczem. Wykazuje jednak również inne właściwości medyczne. W 2018 roku zespół badaczy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles przeprowadził badania w kierunku przetestowanie kurkuminy jak skutecznego środka w walce z alzheimerem i demencją. Wyniki zostały opublikowane w "American Journal of Geriatric Psychiatry".
Dokładne działanie kurkuminy nie jest pewne, ale może wykazywać zdolności do zmniejszania stanu zapalnego mózgu, który odpowiada zarówno za chorobę Alzheimera, jak i za depresję
- powiedział dr. Gary Small, dyrektor Oddziału Psychiatrii Wieku Podeszłego Uniwersytetu w Los Angeles.
Złote mleko w ostatnich czasach zyskuje na popularności. To napój na bazie mleka (można użyć również roślinnego) z dodatkiem miodu i odrobiną tłuszczu (np. masła klarowanego lub oleju migdałowego) oraz różnych przypraw, w tym:
Zima to świetny moment, aby przyrządzić ten napój. Dzięki obecności kurkumy złote mleko ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, działa wspomagająco na układ odpornościowy. Może być również wsparciem w walce z bólem gardła, chrypką, pomoże złagodzić objawy przeziębienia, a jeśli zdecydujecie się dodać do niego imbir, napój powinien zadziałać na was rozgrzewająco.
Z naszego tekstu dowiecie się, jak jeszcze działa złote mleko i jak je przyrządzić:
Kurkuma to także cenne źródło witamin i związków mineralnych. Znajdziemy w niej witaminy z grupy B, a także E i K oraz m.in.: wapń, potas, żelazo, cynk, magnez czy sód.
Ta przyprawa dobrze sprawdzi się też przy dolegliwościach trawiennych. Działa rozkurczowo oraz pobudza wydzielanie gastryny (produkowana przez komórki G znajdujące się w części odźwiernikowej żołądka oraz w początkowej części dwunastnicy), sekretyny (wydzielana przez błonę śluzową jelita cienkiego) i enzymów trzustkowych. Znalazła również zastosowanie w niektórych preparatach używanych przy uszkodzeniu lub niewydolności wątroby.
Z serwisu zwrotnikraka.pl dowiadujemy się również, że kurkuma może sprawdzić się w profilaktyce nowotworów m.in.: skóry, raka płuca, jamy ustnej, głowy i szyi, przełyku, wątroby, trzustki, pęcherza moczowego, szyjki macicy, prostaty czy gruczołu piersiowego. Serwis powołuje się też na badania naukowców z Sanford Research i Uniwersytetu Południowej Dakoty. Wynika z nich, że wstępne leczenie kurkuminą przyczynia się do lepszego działania chemioterapii i radioterapii na komórki nowotworów jajnika.
Należy jednak pamiętać, że kurkuma nie powinna być stosowana jako jedyna metoda walki z nowotworami, a jedynie jako ewentualnie wsparcie w procesie leczniczym, który powinien być prowadzony pod okiem specjalisty w tym zakresie.