Zaburzenia odżywiania są coraz częstszym problemem nie tylko wśród dorosłych, ale także wśród dzieci. Wszechobecny trend promujący szczupłą wysportowaną sylwetkę działa na wyobraźnię młodych ludzi i często powoduje, że zamiast pomyśleć o swoim zdrowiu, skupiają się wyłącznie na wyglądzie zewnętrznym. Tymczasem nieodpowiednia dieta w okresie dojrzewania może doprowadzić do poważnych kłopotów nie tylko ze zdrowiem, ale także w innych dziedzinach życia.
W zależności od rodzaju zaburzeń odżywiania może dochodzić do eskalacji różnych symptomów i zachowań u dzieci jak i dorosłych. Najczęściej występujące rodzaje zaburzeń odżywiania to:
Zaburzenia odżywiania u dzieci, według wszelkich dostępnych badań i statystyk, są problemem, który stale narasta. Przyczyn takiego stanu rzeczy dopatruje się zwłaszcza w stanie psychicznym dzieci i młodzieży, które są nadmiernie obciążone obowiązkami i oczekiwaniami rodziców, a często nie posiadają dostatecznego wsparcia. Nie bez znaczenia jest także wpływ mediów społecznościowych kreujących wizerunek idealnej sylwetki i urody. Wszystkie te bodźce sprawiają, że młode osoby nie są w stanie poradzić sobie z presją otoczenia i popadają w choroby o podłożu psychicznym. Zaburzenia odżywiania również się do nich zaliczają. Są one szczególnie niebezpieczne, gdyż rozwijający się organizm potrzebuje codziennej dawki białka, tłuszczu i węglowodanów, a także witamin, mikro- i makroelementów.
W przypadku, kiedy zaobserwujemy niepokojące objawy dotyczące kwestii odżywiania naszego dziecka, wtedy warto skorzystać z pomocy poradni zaburzeń odżywiania dla dzieci. W takim miejscu znajdziemy fachowców, którzy będą w stanie ustalić przyczynę pojawienia się kłopotów z żywieniem, a także zaproponować odpowiednią terapię, która pozwoli zażegnać problem. W terapii zaburzeń odżywiania należy pamiętać o tym, że dziecko:
Zaburzenia jedzenia u dzieci można uniknąć. Wszystko zależy od rodziców i prawidłowego schematu rozszerzania diety od najmłodszych lat. Dzieci należy zapoznawać z produktami naturalnymi, pozbawionymi nadmiaru cukru i sztucznych ulepszaczy. Na talerzu połowę miejsca zawsze należy zarezerwować dla warzyw, które są źródłem cennych witamin i błonnika. W jadłospisie nie powinno być miejsca dla produktów wysokoprzetworzonych, słodzonych i z dużą zawartością tłuszczu. To bowiem prowadzi nie tylko do problemów z nadwagą, ale także zwiększa ryzyko cukrzycy i innych niebezpiecznych chorób.
Rozpoznanie zaburzeń odżywiania zwłaszcza u dzieci nie jest proste. Większość z maluchów przeżywa bowiem problemy z żywieniem, selektywnie odrzucają one pewne pokarmy ze swojej diety itp. To jednak zazwyczaj ma charakter przejściowy. Jeśli jednak sytuacja się utrzymuje lub intensyfikuje, a dziecko coraz więcej pokarmów eliminuje ze swojego jadłospisu, konieczna może okazać się konsultacja ze specjalistą. Rozpoznawaniem zaburzeń odżywiania zajmują się zazwyczaj psychiatrzy i psycholodzy, gdyż problemy te mają podłoże psychiczne. Niemniej jednak diagnozowanie najczęściej rozpoczyna się w gabinecie lekarza podstawowej opieki zdrowotnej lub pediatry, gdyż w pierwszej kolejności wyklucza się zwykle problemy z żywieniem będące konsekwencją innej choroby somatycznej.
Zobacz też: Spadek masy ciała: kiedy jest objawem choroby?