Dziesięć wskazówek żywieniowych dla zdrowego serca

Sposób odżywiania się sprzyjający zdrowiu serca to dieta do stosowania właściwie przez całe życie. Aby zmniejszyć ryzyko pojawienia się chorób układu krążenia najlepiej już od dzieciństwa trzymać się pewnych zasad w żywieniu. Amerykańskie Stowarzyszenie Kardiologiczne opublikowało dziesięć podstawowych cech zdrowego dla serca wzorca żywnościowego.

Więcej tematów dotyczących zaleceń dietetycznych na stronie głównej Gazeta.pl

American Heart Association opublikowało nowe wytyczne dietetyczne dotyczące zdrowia serca, oparte na najnowszych odkryciach naukowych. Eksperci podkreślają, że nie chodzi tutaj o konkretne pokarmy, które miałyby być dobre lub złe, lecz o ogólne wzorce żywieniowe, którym hołdujemy przez całe życie. Eksperci zwracają też uwagę na to, że te wzorce są istotne w każdym momencie naszego życia i należy je wdrażać już w dzieciństwie. Zalecenia opublikowało czasopismo "Circulation".

Wzorzec żywieniowy to inaczej zrównoważona, różnorodna dieta, zdrowe zasady w kuchni i powiązany z tym styl życia. Chodzi tutaj nie tyle o przeliczanie kalorii i analizowanie konkretnych składników pokarmowych, zakazywanie pewnych potraw i promowanie innych, ale o trwałą zmianę nawyków żywieniowych.

- Można bez trudu dostosować zdrową dla serca dietę do różnych stylów życia. Przestrzeganie pewnych zasad jest możliwe niezależnie od tego, czy gotujemy w domu, czy jemy w restauracji lub zamawiamy posiłki do domu - przekonują eksperci z American Heart Association.

10 wzorców żywieniowych korzystnych dla twojego serca

  • Po pierwsze - należy zrównoważyć ilość spożywanych dań i kalorii odpowiednią porcją ćwiczeń fizycznych, tak aby utrzymywać zdrową wagę.
  • Druga zasada brzmi: Wybierz do jedzenia jak najszerszą gamę owoców i warzyw, aby nie musieć sięgać po suplementy. Pełen zakres składników odżywczych powinien pochodzić z pożywienia.
  • Wybieraj produkty pełnoziarniste, składające się głównie z pełnych ziaren.
  • Wykorzystuj zdrowe źródła chudego i bogatego w błonnik białka, takie jak białka roślinne (orzechy, rośliny strączkowe), a ponadto ryby, owoce morza, niskotłuszczowe lub beztłuszczowe produkty mleczne, chude kawałki mięsa. Ogranicz spożywanie czerwonego i przetworzonego mięsa.
  • Używaj płynnych i nie pochodzących z roślin tropikalnych olejów, przede wszystkim oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego.
  • W miarę możliwości wybieraj żywność minimalnie przetworzoną, zamiast wysokoprzetworzonej.
  • Zminimalizuj spożywanie napojów i żywności z dodatkiem cukru.
  • Wybierz lub przygotowuj potrawy z niewielką ilością soli lub bez niej.
  • Ogranicz spożycie alkoholu. Jeśli nie pijesz, nie zaczynaj.
  • Stosuj się do tych wskazówek bez względu na to, gdzie jesz swój posiłek.
Zobacz wideo Może zupełnie zastąpić sól! Bez selera nie obejdzie się żadna dieta

Co to jest żywność wysokoprzetworzona

Żywność przetworzona to między innymi mięso konserwowane poprzez wędzenie, peklowanie, dodawanie chemicznych konserwantów żywności. Także żywność pochodzenia roślinnego zawierająca sól, cukier, tłuszcze. Natomiast wysokoprzetworzona zawiera dodatkowo sztuczne barwniki, aromaty, konserwanty, które producent dodaje, aby jego produkt dłużej zachował przydatność do spożycia, lepiej smakował, wyglądał i pachniał.

Źródła: MedicalXPress.comCirculation

Więcej o: