Co jest dobre na odporność: jak postępować, aby w naturalny sposób wspierać organizm? [zioła, witaminy, suplementy]

Co jest dobre na odporność? Jakie domowe sposoby pomagają walczyć z infekcjami? Które produkty pobudzają układ immunologiczny do działania? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź poniżej.

Jakie witaminy na odporność? Które produkty je zawierają?

Nad tym, co jest dobre na odporność, zazwyczaj zaczynamy zastanawiać się w momencie, kiedy już zaczynamy chorować. Tymczasem budowanie odporności organizmu to praca, którą należy wykonywać każdego dnia, a jej efekty widoczne są dopiero po pewnym czasie. W sezonie jesienno-zimowym kiedy zachorowań na różnego rodzaju infekcje jest więcej zaczynamy na szybko suplementować witaminę C, wierząc, że to wystarczy by uchronić się przed chorobą. Tymczasem warto zastanowić się jakie witaminy na odporność działają najlepiej i jak sprawić, by nasz organizm miał ich pod dostatkiem. Najlepszym sposobem jest oczywiście zróżnicowana dieta, bogata w warzywa i owoce. To właśnie one są najcenniejszym źródłem witamin i soli mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zobacz, w jakich produktach znajdziesz najwięcej witamin:

  • witamina C - najwięcej zawierają jej: czarne porzeczki, pomarańcze, cytryny, kiwi, truskawki
  • witamina A - morele, wiśnie, grejpfruty czerwone, mango, arbuz 
  • witamina E - czarne porzeczki, morela, mango, maliny
  • witaminy z grupy B - awokado, banany, jabłka
  • witamina K - morele, maliny, awokado, mango

Jakie zioła na odporność? Które warto włączyć do jadłospisu?

W ostatnim czasie dużo uwagi poświęca się naturalnym sposobom wspierania organizmu i budowania odporności. Coraz więcej osób sięga po "babcine" metody leczenia lekkich infekcji, a także wspierania układu immunologicznego. Ważną rolę w tej dziedzinie odgrywają nie tylko typowe produkty spożywcze, ale także zioła. Jakie zioła na odporność będą najlepsze? Przede wszystkim te zawierające dużą ilość witaminy C, która działa mobilizująco na układ odpornościowy. Do takich ziół należy zaliczyć:

  • jeżówkę purpurową - pobudza aktywność limfocytów i ogranicza podatność na infekcje wirusowe
  • dziką różę - duża zawartość witaminy C wpływa na procesy zwalczania drobnoustrojów chorobotwórczych
  • czarny bez - kwiaty i owoce zwierają potężną dawkę witaminy C i prowitaminy A
  • czystek - zawiera w sobie dużą dawkę polifenoli i flawonoidów, które działają wspierająco na układ odpornościowy.
Zobacz wideo Domowe sposoby na lepszą odporność

Jakie suplementy na odporność? Nie zapomnij o witaminie D!

W kontekście panującej epidemii koronawirusa bardzo dużo zaczęto mówić o wpływie witaminy D na budowanie odporności organizmu. Jest to bardzo ważne, gdyż witamina ta pełni bardzo wiele ważnych funkcji, ale jej pozyskanie z pożywienia jest niedostateczne. Dlatego jeśli zastanawiasz się jakie suplementy na odporność należy przyjmować, to na pewno będzie wśród nich witamina D. W naszych warunkach geograficznych naturalne jej wytworzenie jest niemożliwe w sezonie jesienno-zimowym. Wielu naukowców skłania się do stwierdzenia, że powinniśmy ją suplementować przez cały rok. Najlepszą metodą będzie jednak zbadanie poziomu witaminy D w organizmie i następnie dobranie odpowiedniej dawki suplementu w porozumieniu z lekarzem. Bez wątpienia wspomoże to układ odpornościowy w walce z sezonowymi chorobami.

Jakie produkty na odporność? Sprawdzone sposoby.

Chcąc zawalczyć o lepszą odporność organizmu, warto sięgnąć po produkty, których prozdrowotne działanie jest szeroko znane. Do tego rodzaju produktów zalicza się miód, który ma działanie bakteriobójcze i antyseptyczne. Warto także pamiętać o różnego rodzaju kiszonkach, które są bogatym źródłem witaminy C, a także wapnia, potasu i żelaza, które korzystnie wpływają na pracę całego organizmu. Nie można także zapominać o zbawiennym działaniu czosnku, który pomaga nie tylko w momencie gdy już zachorujemy, ale także dzięki właściwościom antybakteryjnym zapobiega namnażaniu drobnoustrojów chorobotwórczych. 

Zobacz też: Hyzop lekarski dobry nie tylko na grypę i przeziębienie. Jakie ma właściwości, kiedy warto po niego sięgnąć?

Więcej o: