Senność w ciągu dnia - najczęstsze przyczyny
Senność w ciągu dnia nie tylko utrudnia normalne funkcjonowanie, ale może być również objawem niedoborów witamin czy chorób. Dlaczego tak wiele osób zmaga się z tym problemem? Wśród najczęstszych przyczyn nadmiernej senności w ciągu dnia (określanej również jako hipersomnia), wymienia się:
- pracę do późnych godzin,
- spożywanie przed snem alkoholu bądź napojów kofeinowych,
- intensywny wysiłek fizyczny,
- jedzenie ciężkostrawnych posiłków,
- korzystanie z urządzeń elektronicznych przed snem.
Wzmożona senność może wynikać także z przyczyn zdrowotnych, problemów psychicznych czy konieczności przyjmowania niektórych leków. Gdy senności towarzyszą również inne objawy, takie jak: drażliwość, złe samopoczucie, problemy z koncentracją i zapamiętywaniem czy powracające bóle głowy, lepiej przyjrzeć się problemowi bliżej.
Senność po jedzeniu
Senność po jedzeniu występująca sporadycznie, nie jest jeszcze powodem do niepokoju. Po spożyciu posiłku krew krążąca w ludzkim organizmie dostarczana jest do jelit, co wiąże się z jej spadkiem w ośrodkowym układzie nerwowym. To z kolei sprawia, że człowiek staje się bardziej senny. Kiedy jednak pragnienie snu po posiłku bierze górę nad innymi czynnościami, warto zastanowić się nad konsultacją z lekarzem. Senność po jedzeniu może bowiem wiązać się z chorobami. O jakich problemach zdrowotnych najczęściej świadczy?
- Cukrzyca – uczucie senności po spożyciu posiłku występuje również przy insulinooporności czy cukrzycy. Inne objawy, które nie powinny być ignorowane przy podejrzeniu takiego problemu, to: kłopoty z koncentracją, poczucie nadmiernego pragnienia, wzmożone oddawanie moczu i ogólne osłabienie.
- Niedoczynność tarczycy – senność po posiłku może wiązać się również z niedoczynnością tarczycy. Dodatkowymi objawami, mogącymi wskazywać na taką przyczynę wzmożonego uczucia senności po jedzeniu są: zaburzenia koncentracji, problemy z pamięcią, spowolnienie akcji serca, sucha skóra, intensywne wypadanie włosów, wysuszona skóra czy odczuwanie chłodu.
- Zaburzenia pracy trzustki – senność po jedzeniu może oznaczać problemy z pracą trzustki. Gdy narząd produkuje zbyt duże ilości insuliny, dochodzi wówczas do nagłego spadku poziomu cukru we krwi, a wraz z tym pojawia się poczucie senności. Przy zaburzeniach pracy trzustki pacjenci prócz senności mogą również odczuwać wzmożony apetyt, drżenie rąk i uczucie osłabienia.
- Niskie ciśnienie krwi – hipotensja, czyli niskie ciśnienie krwi, również może wiązać się z odczuwaniem senności po jedzeniu. Przy niskim ciśnieniu krwi pojawiają się ponadto zawroty głowy, znużenie, osłabienie, mroczki przed oczami, a czasem i omdlenia. Pacjenci z hipotonią uskarżają się również na nocne poty, zimne dłonie i stopy, miewają również problemy z koncentracją.
Zobacz też: Insulinooporność: przyczyny, objawy, leczenie. Jak wygląda diagnostyka insulinooporności?
Senność po alkoholu
Senność po alkoholu jest całkiem naturalnym zjawiskiem. Alkohol działa na ośrodkowy układ nerwowy, obniżając w znaczący sposób płynność i sprawność jego funkcjonowania. Jako że organizm ulega znaczącemu uspokojeniu, jednocześnie wzmaga się także uczucie senności. Alkohol wykazuje podobny mechanizm działania do leków nasennych, dlatego też w żadnym wypadku nie należy łączyć ze sobą tych dwóch rzeczy. Senność po alkoholu spożywanym okazjonalnie nie jest dla naszego organizmu zjawiskiem szczególnie niebezpiecznym.
Senność – jakie badania?
Senność – jakie badania mogą pomóc ustalić Ci przyczynę tego problemu? Ciągłego zmęczenia i towarzyszących mu innych objawów lepiej nie lekceważyć. Jeśli często odczuwasz wzmożoną senność, lepiej skonsultuj się z lekarzem i wykonaj niezbędne badania krwi. Podstawowymi badaniami są:
- morfologia,
- jonogram,
- biochemia (podstawowe parametry nerkowe i wątrobowe),
- badanie poziomu cukru we krwi,
- TSH.
W diagnostyce problemów ze wzmożoną sennością czasem wykonuje się również dokładniejsze badania. Należą do nich:
- test wielokrotnego pomiaru latencji snu (MSLT),
- test utrzymania czuwania (MWT),
- badanie polisomnograficzne,
- tomografia głowy.
Zobacz wideo
Dowiedz się więcej:
Senność – jakie witaminy?
Niedobory w diecie prowadzą niekiedy do ciągłego poczucia zmęczenia czy powodują senność. Jakie witaminy, makroelementy i mikroelementy mogą pomóc Ci uporać się z takim problemem? Czasem wystarczy lepiej zadbać o to, co się je, by poradzić sobie z poczuciem senności w ciągu dnia i zyskać więcej sił do działania. Przekonaj się, które produkty spożywcze okażą się sojusznikiem w walce ze zmęczeniem i sprawdź, jakie niedobory często powodują senność.
- Witamina C (kwas askorbinowy) – ten ważny antyoksydant ma ogromne znaczenie w walce z sennością i zmęczeniem. Witaminę C odnajdziesz w owocach cytrusowych, truskawkach, owocach dzikiej róży, jabłkach, czarnych porzeczkach, śliwkach, szpinaku, natce pietruszki, brukselce, pomidorach czy papryce.
- Witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B12, kwas foliowy) – niedobór witamin z tej grupy powoduje spadek koncentracji, przyczynia się do osłabienia, rozdrażnienia i wahań nastroju. Witaminy z tej grupy odnajdziesz głównie w orzechach, otrębach pszennych, pestkach (pestki dyni, słonecznika), fasoli, drobiu, nabiale i jajkach, rybach morskich, mleku sojowym, szpinaku czy wątróbce.
- Witamina D – zbyt małe ilości tej witaminy w organizmie mogą przyczyniać się nie tylko do pogorszenia odporności, ale i wpływać na zmęczenie. Najważniejszym źródłem witaminy D jest światło słoneczne. Można jednak odnaleźć ją również w produktach spożywczych, takich jak: tran, tłuste ryby, żółtka jaj i mleko krowie.
- Magnez – zbyt mała ilość magnezu w diecie również może przyczyniać się do wzmożonego zmęczenia i senności. Na zbyt niski poziom tego pierwiastka w organizmie duży wpływ ma ciągły stres, picie dużych ilości herbaty, kawy czy alkoholu. Magnez możesz odnaleźć w kaszy gryczanej, brązowym ryżu, płatkach owsianych, warzywach strączkowych, warzywach liściastych, natce pietruszki, szpinaku, bananach, kapuście włoskiej, migdałach, orzechach laskowych, nasionach słonecznika, pistacjach, gorzkiej czekoladzie i kakao.
- Żelazo – senność mogą powodować także braki żelaza. Głównym źródłem tego pierwiastka są produkty zwierzęce – czerwone mięso, wątroba oraz ryby. Żelazo można odnaleźć także w suszonych owocach (śliwki, czarna porzeczka, morele), nasionach, pestkach, płatkach owsianych, kakao, orzechach i warzywach (buraki, szpinak, brokuł czy natka pietruszki).