Dna moczanowa zwana także potocznie artretyzmem, jest chorobą, która ze względu na przewlekle występujące zaburzenia przemiany materii powoduje bolesne zniekształcenie stawów. Początkowo schorzenie ogranicza się do narządów ruchu, jednak z czasem może zaatakować także inne obszary, np. nerki. Większość pacjentów cierpiących na podagrę stanowią mężczyźni w średnim lub podeszłym wieku.
Wyróżnia się następujące rodzaje podagry:
Zobacz też: Choroby cywilizacyjne - przykłady chorób, przyczyny i profilaktyka
Dna moczanowa atakuje przede wszystkim stawy, powodując ich zniekształcenie, a także przewlekły ból. Za sytuację tą odpowiedzialny jest zbierający się w tkankach nadmiar kwasu moczowego pochodzącego z diety oraz rozpadu tkanek. Jego część rozpuszcza się we krwi, jednak większe ilości, nie znajdujące ujścia, krystalizują się i odkładają w stawach. Moczany wywołują w tym obszarze stan zapalny, który pacjent odczuwa w postaci bólu.
Z podagrą można żyć przez wiele lat nie mając świadomości jej istnienia. A wystarczy wykonanie rutynowego badania krwi, aby wykryć podwyższone stężenie moczanów w surowicy krwi. Jest to tzw. hiperurykemia.
Pierwszym dostrzegalnym objawem dny moczanowej jest nagły ostry ból stawu. Stan ten z dnia na dzień staje się przewlekły, może trwać nawet kilka tygodni - ból w tym czasie narasta falami i staje się coraz bardziej dotkliwy. Staw, w którym toczy się stan zapalny jest wrażliwy na dotyk, bywa mocno obrzęknięty i zaczerwieniony, a skóra na nim czerwona lub siniejąca. Te objawy powinny skłonić do wizyty u lekarza. Im bowiem szybciej wdrożone zostanie leczenie dny moczanowej i odpowiednia dieta, tym większa szansa, że podagra nie zaatakuje kolejnych stawów i tkanek miękkich.
W przypadku rozpoznania artretyzmu najważniejszym zadaniem, przed którym staje pacjent jest zmiana diety. To ona jest bowiem w znacznej mierze źródłem dostarczania organizmowi kwasu moczowego, którego skrystalizowane złogi powodują stan zapalny stawów.
Jaką zatem dietę stosować w przypadku dny moczanowej? Przede wszystkim pacjent powinien zadbać o nawodnienie organizmu. Każdy człowiek dziennie powinien przyjąć około 2 litrów płynu - w przypadku dny moczanowej nawet 3 do 4 litrów. Jest to niezwykle ważne, gdyż dzięki wodzie nadmiar kwasu moczowego jest wypłukiwany z organizmu. Jadłospis powinien obfitować w dania niskokaloryczne, gdyż nadmiar tłuszczu powoduje otyłość, która wzmaga odkładnia się moczanów. Dieta chorego na artretyzm powinna składać się z 4-5 posiłków, przy czym ostatni najlepiej spożyć na 3 godziny przed snem, tak aby maksymalnie ograniczyć możliwość zatrzymywania się kwasu moczowego we krwi.
Osobom cierpiącym na dnę moczanową zaleca się wprowadzenie do diety dań gotowanych i pieczonych zamiast tych smażonych na tłuszczu. Mięso nie jest zakazane, ale nie powinno dominować w jadłospisie. Nie może w nim zabraknąć za to chudego nabiału i jaj jako bogatego źródła białka. Chorzy powinni maksymalnie zadbać o urozmaicenie dań, aby nie zabrakło w nich witamin i składników mineralnych. Polecane są także wiśnie i czereśnie jako produkty obniżające stężenie kwasu moczowego we krwi.
Zobacz też: Zaburzenia metaboliczne: przyczyny, rodzaje, objawy
Chorzy na dnę moczanową powinni w szczególności unikać pewnej grupy pokarmów, które mogą wzmagać ich dolegliwości. Do produktów zakazanych w diecie należą m.in.: