Czarne porzeczki są jednym z tych produktów, które mogą wpłynąć na zmianę zabarwienia stolca. Zmiana taka jest zawsze dla człowieka niepokojąca, gdyż w niektórych przypadkach objaw taki może świadczyć o występowaniu poważnych schorzeń. Jeśli ciemny stolec po wypiciu soku z czarnej porzeczki jest zjawiskiem krótkotrwałym i następuje niemal bezpośrednio po spożyciu napoju z owoców, to wówczas można to przypisać wyłącznie pojawieniu się w menu porzeczek. W przypadku gdy stan ten utrzymuje się dłużej i staje się niepokojący, wtedy warto skonsultować się z lekarzem pierwszego kontaktu, który zleci odpowiednie badania.
Zobacz też: Białe, czerwone, czarne ... Porzeczki! Wiesz, które najzdrowsze i dla kogo?
Sok z czarnej porzeczki może zabarwić stolec. Jednak, aby tak się stało trzeba go wypić naprawdę dużo. Kał w takim przypadku najczęściej przyjmuje kolor zielonkawy, choć zdarza się też, że ciemnieje i staje się wręcz czarny. Jeśli nie towarzyszą temu dodatkowe objawy, jak biegunka, bóle brzucha czy inne dolegliwości, to można uznać, że przyczyną jest wyłącznie spożycie owoców.
Wpływ na kolor stolca mogą mieć nie tylko czarne porzeczki, ale też jeżyny, jagody czy suszone śliwki. Często na zmianę zabarwienia odchodów skarżą się też pacjenci suplementujący żelazo - we wszystkich tych przypadkach jest to objaw zupełnie normalny, który nie świadczy o żadnym zachorowaniu.
Czarna porzeczka, choć wydaje się niepozorna to jest owocem bardzo wartościowym, który powinien regularnie pojawiać się w diecie zdrowych osób, również kobiet w ciąży oraz karmiących piersią. Czarna porzeczka w naszym kraju najczęściej występuje jako produkt sezonowy, dlatego warto korzystać z dobrodziejstw, które przynosi. Należy do nich przede wszystkim potężna dawka witaminy C. W 100 gramach świeżych owoców znajdziemy aż 180 mg tej substancji, co stanowi więcej niż minimalne dobowe zapotrzebowanie. Dodatkowo czarna porzeczka ma właściwości przeciwnowotworowe, dzięki temu, że jest bogatym źródłem antyoksydantów. Jakie jeszcze właściwości ma czarna porzeczka?
Warto zadbać, aby sok z czarnej porzeczki znalazł się w spiżarni nim zacznie się sezon infekcyjny. Aby go przygotować samodzielnie wystarczą owoce i cukier. Umyte i oczyszczone owoce wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Następnie gotujemy na wolnym ogniu. Gdy wydzieli się sok, zlewamy go do wcześniej wyparzonych butelek. Przygotowane porcje pasteryzujemy. Gotowy napój przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Czarna porzeczka choć niewątpliwie jest bardzo dobrym źródłem witamin, nie każdemu służy. Przeciwwskazania do umieszczenia jej w swojej diecie mają osoby, które na co dzień zmagają się z:
Unikać czarnej porzeczki powinny też osoby, które z różnych powodów muszą utrzymywać jednolity poziom masy ciała. Dzieje się tak dlatego, ze porzeczki mocno wzmagają apetyt, a tym samym zmuszają do podjadania.