Olejek pichtowy - jakie ma właściwości i jak się go stosuje?

Olejek pichtowy to olejek, który pozyskuje się z pędów i igieł jodły syberyjskiej. Jest wykorzystywany w leczeniu chorób skóry i chorób reumatycznych, działa wzmacniająco i spowalnia procesy starzenia skóry. Jakie cenne substancje zawiera olejek z jodły i jak można go stosować? Kto nie powinien używać tego olejku?

Olejek pichtowy pozyskuje się z wyjątkowej, białokorej jodły syberyjskiej, która występuje na dalekim wschodzie, głównie na Syberii, w Mongolii oraz w Chinach. Naturalny olejek tłoczy się z młodych pędów, a także z igieł rośliny. Zawiera on wiele cennych substancji, a dzięki temu, że jodła syberyjska występuje jedynie na nieskażonych terenach, jest pozbawiony szkodliwych związków i zanieczyszczeń. Jego właściwości były wykorzystywane już w czasach średniowiecza. Gałązki oraz igły jodły są wykorzystywane nawet przez zwierzęta - niedźwiedzie wykładają nimi swoje gawry na zimę, natomiast tygrysy jedzą je w przypadku problemów żołądkowych.

Olejek pichtowy - właściwości

Olejek z pędów sosny jest naturalnym produktem o wszechstronnym działaniu. Zawiera on wiele cennych substancji takich jak:

  • Kamfora - działa rozgrzewająco, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, redukuje ból, poprawia ukrwienie skóry,
  • Octan bornylu - działa antywirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo.

Wykazuje on działanie przeciwstarzeniowe oraz regenerujące. Przyspiesza leczenie stanów zapalnych, poprawia krążenie, zwiększa odporność organizmu oraz neutralizuje działanie wolnych rodników.

Olejek pichtowy – zastosowanie

Olejek pichtowy może być stosowany zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Przyjmowanie olejku wspomaga kurację kataru, kaszlu, przeziębienia, grypy, anginy, a także chorób górnych odcinków układu oddechowego. Olejek jest polecany także osobom, które zmagają się z bólami kręgosłupa, stawów, mięśni oraz z chorobami reumatycznymi. Olejek należy zażywać doustnie, najlepiej na łyżeczce miodu albo cukru (zaleca się 3 krople olejku raz na 4 – 6 godzin, a w przypadku chorób takich jak przeziębienie raz na 3 godziny). Ze względu na wyjątkowy zapach, olejek wykorzystuje się w aromaterapii do przyrządzania zabiegów relaksacyjnych. Olejek można stosować przed snem, ponieważ działa uspokajająco.

Olejek pichtowy znajduje zastosowanie w pielęgnacji skóry twarzy oraz głowy. Może być on stosowany w przypadku cery trądzikowej, skóry dojrzałej, pozbawionej jędrności oraz z oznakami starzenia. Regularne stosowanie olejku zapobiega powstawaniu zaskórników oraz wyprysków. Olejek przyspiesza regenerację naskórka i działa tonizująco. Dodatkowo, zmniejsza on obrzęki oraz poprawia elastyczność skóry. Dobrze sprawdza się w leczeniu chorób skórnych takich jak łuszczyca, opryszczka czy liszaj.

Poza tym, olejek z pędów i igieł jodły jest silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że minimalizuje szkodliwe działanie wolnych rodników. Ze względu na to, olejek jest stosowany jako środek przeciwzmarszczkowy oraz opóźniający procesy starzenia skóry. Olejek można dodawać do innych olejków albo kremu, który stosuje się w codziennej pielęgnacji. Jest on również świetnym środkiem do demakijażu, ponieważ nie tylko pozwala na dokładne oczyszczenie skóry, ale jednocześnie ją pielęgnuje.

Olejek pichtowy można wykorzystywać również do leczenia łupieżu. Regularnie wmasowywany w skórę głowy sprawia, że włosy stają się mocniejsze, ładniejsze, skóra głowy mniej się przetłuszcza, a wypadanie włosów jest zredukowane. Olejek należy dodawać do szamponu, nakładać bezpośrednio na skórę albo stosować do olejowania włosów.

Olejek pichtowy dość intensywnie oddziałuje na skórę, w związku z czym na początku warto przeprowadzić próbę uczuleniową na przedramieniu. Olejek należy rozetrzeć i odczekać około 24 godziny. Jeżeli po tym czasie skóra nie będzie podrażniona albo zaczerwieniona, olejek można stosować na większych powierzchniach. Warto jednak obserwować skórę i sprawdzać, czy nie jest ona podrażniona lub nie pojawia się wysypka albo inne niepokojące zmiany. Olejku nie powinny stosować kobiety ciężarne, matki karmiące piersią oraz dzieci poniżej 3. roku życia.

Olejek pichtowy – cena

Olejek z jodły syberyjskiej można kupić w większości aptek, a także w wielu sklepach internetowych. Cena takiego olejku, w zależności od sklepu, to około 40 – 50 złotych za 100 mililitrów. Kupując olejek należy zwracać uwagę na to, aby jego buteleczka była ciemna. Taki olej szybko utlenia się pod wpływem słońca, dlatego nie należy przechowywać go w przezroczystym opakowaniu. W domu najlepiej przechowywać go w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu w szczelnie zamkniętej buteleczce – w kontakcie z powietrzem produkt ulega rozkładowi. Oprócz czystego olejku w sklepach można znaleźć miód z dodatkiem olejku oraz naftę kosmetyczną wzbogaconą o ten olejek.

Zobacz wideo