Najnowsze badania, opublikowane w czasopiśmie International Journal of Obesity pokazały, że kluczową rolę w metabolizmie otyłości pełni arylowy receptor węglowodorowy (ang. aryl hydrocarbon receptor, AHR). Eksperymenty prowadzono w laboratorium dr Craiga Tomlinsona w Dartmouth's i Norris Cotton Cancer Center w Dartmouth-Hitchcock. Naukowcy ustalili, że hamowanie aktywności receptora arylowo-węglowodorowego u myszy zapobiegło i zmniejszyło otyłość oraz odwróciło proces stłuszczenia wątroby.
Do diety wysokotłuszczowej, którą karmiono myszy, naukowcy dodali lek o nazwie αNF (α-naftoflawon), którego zadaniem jest blokowanie receptora AHR. Arylowy receptor węglowodorowy (receptor węglowodorów aromatycznych) to białko występujące w cytoplazmie komórek, zmniejszające toksyczne działanie dioksyn i innych wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA). Podawany myszom lek αNF spowodował, że nawet mimo wysokokalorycznej diety, nie przytyły bardziej niż zwierzęta karmione dietą niskotłuszczową. Natomiast te, które były dobrze karmione, ale nie dostawały leku, bardzo przybrały na wadze. Nie zaobserwowano natomiast żadnych niekorzystnych skutków działania αNF.
Kolejny eksperyment z myszami miał sprawdzić, czy zablokowanie AHR przy pomocy α-naftoflawonu może nie tylko zapobiegać otyłości, ale także ją odwrócić. Najpierw karmiono wszystkie myszy kaloryczną żywnością, a następnie podzielono je na dwie grupy, z których jedna dostawała dodatkowo lek α-NF. Po kilku tygodniach okazało się, że myszy karmione wysokotłuszczową dietą i otrzymujące jednocześnie lek, stały się chudsze. Ich masa ciała była teraz porównywalna z masą ciała zwierząt na diecie niskotłuszczowej.
Zespół naukowców rozpoczął poszukiwanie mechanizmów, które mogłyby tłumaczyć powiązania pomiędzy receptorami AHR a otyłością. Badacze doszli do wniosku, że to zablokowanie AHR zmniejsza w wątrobie ekspresję genów odpowiedzialnych za syntezę i magazynowanie tłuszczów.
Autorzy badań podkreślają, że niewiele jest eksperymentów, które by pokazywały, że otyłość można leczyć farmakologicznie, a nawet ją odwrócić, dlatego zainicjowali również badania kliniczne nad zastosowaniem leku αNF do zwalczania otyłości u ludzi.
Zaczynamy rozumieć, w jaki sposób blokada receptora AHR zapobiega otyłości i odwraca ją, co może prowadzić do opracowania nowych metod leczenia
- powiedział dr Craig Tomlinson. Naukowcy szukają także odpowiedzi na pytanie, które związki, znajdujące się w żywności, aktywują receptory AHR, a które działają hamująco. Ponadto chcą poznać rolę bakterii jelitowych w aktywowaniu receptora węglowodorów aromatycznych.