Kolostrynina jest mieszaniną co najmniej kilkudziesięciu białek, które znajdują się w siarze ssaków, czyli w wydzielinie gruczołów mlecznych, wytwarzanej przez organizm matki tuż przed narodzeniem i zaraz po urodzeniu dziecka. Siara zawiera ogromne bogactwo składników odżywczych oraz przeciwciał Iga, czyli immunoglobulin, które są jakby zastrzykiem odpornościowym dla nowo narodzonego dziecka. W skład siary wchodzi między innymi kolostrynina, mieszanina aktywnych i bogatych w prolinę polipeptydów. W zależności od fazy laktacji ilość kolostryniny w mleku matki jest różna i zmniejsza się w miarę upływu czasu. Zanika w ciągu od kilku do kilkudziesięciu godzin od rozpoczęcia laktacji.
Kolostrynina nosi też inne nazwy, takie jak CLN, proline-rich polypeptides lub PRP. Odkrycie tych aktywnych białek w siarze zawdzięczamy zespołowi pod kierunkiem prof. Józefa Lisowskiego z Instytutu Immunologii Terapii Doświadczalnej PAN jeszcze na początku lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku. Wykrycie w owczej siarze polipeptydu zasobnego w prolinę zapoczątkowało prace nad jej właściwościami leczniczymi, co ostatecznie zaowocowało powstaniem preparatu leczniczego Kolostrynina. Przemysłową metodę otrzymywania kolostryniny z siary owiec i krów opracowali naukowcy z Wydziału Biotechnologii Uniwersytetu Wrocławskiego: prof. dr hab Antoni Polanowski oraz prof. dr hab. Tadeusz Wilusz. Prace nad produkcją i przygotowaniem do sprzedaży przeniosły się następnie do Wielkiej Brytanii i USA. Obecnie kolostrynina dostępna jest jako suplement diety (nutraceutyk) pod takimi nazwami jak: CogniSure™, Colostrinin™, Cognase™. Ma formę tabletek lub kapsułek. Można ją podawać profilaktycznie osobom po 50-tym roku życia z zaburzeniami pamięci. Zaleca się zażywanie jednej tabletki dziennie, czyli 100 mikrogramów preparatu.
Przemysłowe otrzymywanie kolostryniny dzieli się na dwa etapy. Najpierw wytrąca się z siary zbędne białka, takie jak kazeina, za pomocą mieszanki alkoholu. W ten sposób zostają oddzielone z siary tzw. białka balastowe oraz immunoglobuliny, które są z nimi połączone. Następnie wytrąca się aktywne peptydy w procesie wysalania. Po oddzieleniu soli pozostaje czysta kolostrynina.
Kolostrynina ma działanie pomocnicze w zapobieganiu oraz w łagodzeniu objawów choroby Alzheimera. Spowalnia bowiem przebieg choroby, w tym proces pogarszania się pamięci i poprawia ogólne funkcje behawioralne. W kilku badaniach stwierdzono, że kolostrynina hamuje odkładanie się złogów amyloidowych w mózgu chorych, czyli toksycznego białka uszkadzającego połączenia nerwowe, dzięki czemu u pacjentów zmniejszają się zaburzenia pamięci i kłopoty z chodzeniem. Poprawę widać szczególnie we wczesnej fazie choroby oraz w przypadku średnio zaawansowanej. Nie jest to lek leczący Alzheimera, bo takiego jeszcze nie znamy, ale spowalniający postępy choroby. Dzięki niemu można nieco poprawić jakość życia chorych.
Doświadczenia na zwierzętach pokazały także, że kolostrynina może spowolnić proces starzenia się i obumierania komórek, prawdopodobnie dzięki zmniejszeniu liczby samoistnych i indukowanych mutacji DNA, szczególnie tych wywołanych promieniami UVA i UVB.
Preparatu nie powinny zażywać kobiety w ciąży oraz będące w okresie laktacji. Nadmiar preparatu może spowodować biegunkę i ogólne kłopoty żołądkowe, dlatego nie należy przekraczać zalecanej dawki. Ponadto przeciwwskazaniem jest przyjmowanie innych środków immunomodulacyjnych jednocześnie. Należy wtedy zasięgnąć porady lekarza.