Dieta wg dr Dąbrowskiej to rodzaj kontrolowanej głodówki, opartej o potrawy niskokaloryczne, z minimalną tylko zawartością skrobi i cukrów. Jest dietą owocowo-warzywną, specjalnie skomponowaną tak, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych, w tym enzymów, witamin, mikroelementów i polifenoli (przeciwutleniaczy), jednocześnie minimalizując ilość kalorii. Celem jest uruchomienie w organizmie procesu autofagii (autofagocytozy), w trakcie którego komórki same pozbywają się zbędnych lub uszkodzonych cząsteczek chemicznych, fragmentów komórki i organelli komórkowych. Taki proces samoleczenia się komórki może zostać uruchomiony przez różne czynniki, w tym przez niedobór składników odżywczych, tak jak w czasie głodówki.
Dieta Daniela bywa nazywana postem lub dietą Daniela, ponieważ jej zasady znajdziemy także w Piśmie Świętym w księdze Daniela (Dn. 1,12-15). To trudna dieta i wymagająca samozaparcia. W trakcie trwania postu dopadają nas skutki uboczne, takie jak nieprzyjemne i uporczywe doznanie głodu i zimna, złe samopoczucie, osłabienie, kłopoty z koncentracją. Natomiast w zamian autorka diety obiecuje poprawę stanu zdrowia, oczyszczenie i regenerację organizmu oraz zmniejszenie masy ciała.
Ważne jest stosowanie diety pod nadzorem lekarza.
Post Daniela powinien trwać maksymalnie 40 dni. W tym czasie organizm ma czas na pozbycie się toksyn przeprowadzenie proces samonaprawiania. Ta rygorystyczna dieta zasadza się na spożywaniu wyłącznie niektórych niesłodkich owoców i warzyw. Można przy tym pić zioła i rozcieńczone soki oraz wodę. Nie wolno natomiast przekraczać 800 kcal na dobę. Taka ilość kilokalorii pokrywa około 25 procent dziennego zapotrzebowania na energię, zatem resztę organizm musi pozyskać ze swoich zasobów, w tym z tkanki tłuszczowej oraz z produktów usuwanych z komórek w procesie autofagii.
Warzywa:
Owoce: grejpfruty, jabłka, cytryna oraz niewielkie ilości owoców jagodowych
Warzywa i owoce jada się najczęściej w postaci surowej albo w formie gotowanej i pieczonej, czyli zup i zapiekanek oraz oczywiście - soków. Jako przyprawy mogą służyć jedynie pieprz, sól oraz zioła.
W trakcie postu nie wolno spożywać takich produktów jak:
W trakcie postu Daniela bardzo szybko traci się na wadze. To nawet 2-3 kg na tydzień. Zmniejsza się wtedy nie tylko ilość tkanki tłuszczowej, ale także masa mięśniowa. Ale celem jest głównym postu Daniela nie jest odchudzanie się, lecz poprawa stanu zdrowia.
Zwolennicy diety twierdzą, że dieta Daniela działa wspierająco w przypadku takich chorób jak:
Post Daniela powoduje, że szybko tracimy na wadze, jednak w przypadku tej diety efekt jo-jo zagraża prawie zawsze. Dlatego autorka diety zaleca powtórzenie diety po pewnym czasie, a ponadto sam powrót do zwykłej diety po zakończeniu postu musi być odpowiednio przeprowadzony, aby nie zniweczyć jej efektów. Z diety należy wychodzić stopniowo, a najlepiej pozostać potem na racjonalnej diecie.
Kto nie powinien stosować diety Daniela? Nie wolno jej stosować osobom z nadczynnością tarczycy, przy dużych wahaniach hormonalnych, a także dzieciom i młodzieży. Odradza się dietę osobom przyjmującym leki immunosupresyjne, a także chorym na nowotwory, z wyniszczonym chorobą organizmem, a także po przeszczepach. Przeciwwskazaniem jest także ciężka depresja. Nie powinno się stosować tej diety także w czasie ciąży i karmienia piersią.