Kubkami smakowymi nazywa się całe skupiska receptorów smaku. W jednym takim zbiorowisku jest zazwyczaj od 50 do 150 receptorów. Są one zbudowane z dwóch części - części szczytowej oraz podstawno-bocznej. U dorosłego człowieka występuje około 10 tysięcy kubków, które rozmieszczone są po obszarze jamy ustnej, a także w gardle, przełyku oraz nagłośni. Kubki ulegają regularnemu niszczeniu i regeneracji. Niektóre funkcjonują jedynie przez dziesięć dni, po czym ulegają zniszczeniu i są zastępowane przez nowe.
Dzięki kubkom smakowym możliwe jest odczuwanie smaków, a także identyfikowanie produktów, które mogą być potencjalnie niebezpieczne. Do roku 2000 rozróżniano cztery podstawowe smaki, czyli słony, słodki, kwaśny oraz gorzki. W 2000 roku za piąty smak oficjalnie uznano tak zwany smak umami, który występuje między innymi w sosie sojowym, grzybach, produktach wysokobiałkowych, orzechach oraz algach. W smak ten bogate są również produkty zawierające glutaminian sodu. Dodatkowo rozróżnia się smak nazywany tłustym. Prawdopodobnie jest on częściowo odbierany przez receptory odbierające smak słodki.
Na języku (a dokładniej w błonie śluzowej języka) człowieka znajduje się największa ilość kubków smakowych. Są one skupione w tak zwanych brodawkach, które są widoczne jako wyraźne wybrzuszenia na powierzchni języka.
Ze względu na położenie w obrębie języka rozróżnia się cztery typy brodawek:
Przez wiele lat sądzono, że na języku można wyróżnić strefy, które są wrażliwe na poszczególne smaki. Co ciekawe, błędne przekonanie wynikało z niepoprawnego tłumaczenia powstałego na początku XX wieku tekstu pod tytułem “ZurPsychophysik des Geschmackssinnes”. Tekst ponownie przetłumaczono w 1974 roku i wówczas zrezygnowano z teorii mapy smaków. Dziś wiadomo już, że receptory odbierające poszczególne smaki są rozmieszczone na całej powierzchni języka.
Za odczuwanie poszczególnych smaków odpowiedzialne są różne substancje chemiczne:
Wrażliwość poszczególnych kubków na różne smaki jest kwestią genetyczną, a więc różni się u różnych osób. Zróżnicowana jest szczególnie wrażliwość na smaki słodki oraz gorzki. Wrażliwość na smaki wzrasta podczas ciąży. Co ciekawe, wrażliwość kubków smakowych, a więc zdolność odczuwania smaków zmniejsza się wraz z wiekiem. W miarę starzenia się organizmu liczba brodawek na języku zmniejsza się aż o około 2/3. Warto zaznaczyć, że odczuwanie smaku jest ściśle powiązane z odczuwaniem zapachu. Wyjaśnia to, dlaczego, gdy mamy zatkany nos słabiej odczuwamy smaki.
Powiększone kubki smakowe na języku - przyczyny
Mówiąc o powiększonych kubkach smakowych na języku, tak naprawdę mówi się o powiększeniu brodawek. Przyczyny powiększenia brodawek mogą być różne. Najczęstsze przyczyny to zakażenie bakteryjne, grzybicze lub wirusowe. Często brodawki na języku powiększają się na skutek działania czynników drażniących, na przykład w przebiegu refluksu przełykowo-żołądkowego. Powiększenie brodawek może być związane również z zaburzeniami ogólnoustrojowymi. Stany zapalne w obrębie jamy ustnej można łagodzić stosując specjalne płukanki o działaniu antyseptycznym. Płukanki takie zazwyczaj mają w swoim składzie wyciągi ziołowe, na przykład z rumianku albo szałwii. W przypadku infekcji często konieczne jest stosowanie żelu lub zawiesiny, którą nakłada się miejscowo na zmienione obszary jamy ustnej. W przypadku podejrzenia, że powiększenie brodawek może być związane z chorobą ogólnoustrojową należy niezwłocznie udać się do lekarza.
Seler naciowy jest najzdrowszy na surowo, a do tego w tej formie jest najzdrowszy i ma działanie odmładzające