Do takiego wniosku doszli naukowcy z Harvard T.H. Chan School of Public Health, którzy porównali wyniki dziewięciu badań naukowych, obejmujących dane ponad 300 tys. osób, w tym niemal 24 tys. chorych na cukrzycę typu 2. Analizowali dietę, przy czym szczególną uwagę zwracali na rodzaj preferowanej diety roślinnej. Chodziło o to, aby sprawdzić, jaki sposób odżywiania się, oparty na roślinach, jest najkorzystniejszy przy zapobieganiu cukrzycy typu 2.
Cukrzyca typu 2 ma podłoże genetyczne, ale jej rozwój w największym stopniu zależy od stylu życia i diety. Zatem, zapobieganie chorobie zależy do pewnego stopnia od nas samych. Na pojawienie się cukrzycy mają wpływ przede wszystkim nadwaga i otyłość, nadmiar cholesterolu we krwi, a także nadciśnienie tętnicze.
Diety roślinne są zróżnicowane i mogą preferować produkty uważane za mniej lub bardziej zdrowe. Zatem żywność pochodzenia roślinnego, zawierająca owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, orzechy oraz rośliny strączkowe jest uznawana za zdrowszą od takiej, która dopuszcza spożywanie ziemniaków, białej mąki i cukru, a także niewielkich ilości produktów zwierzęcych, takich jak jajka, mleko, jogurty, sery.
Jak dotąd, badania nad związkiem diety roślinnej z niższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2, pokazywały, że zależność rzeczywiście istnieje, ale brak było wyczerpujących dowodów. Dlatego badacze opracowali metaanalizę. Uznali za kluczowe określenie ilościowego związku pomiędzy dietą roślinną a ryzykiem rozwoju cukrzycy.
Naukowcy wykazali, że u osób spożywających produkty pochodzenia roślinnego i rygorystyczne przestrzegających diety, ryzyko rozwoju cukrzycy obniżyło się aż o 23 procent, w porównaniu do osób mniej sumiennie podchodzących do diety. Przy czym korelacja ta rosła wraz z udziałem tzw. zdrowej diety roślinnej.
Zdaniem badaczy dzieje się tak, dlatego że żywność pochodzenia roślinnego zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę, obniża ciśnienie krwi, zapobiega otyłości, a także zapobiega zapaleniom lub zmniejsza stany zapalne w organizmie. A są to czynniki, które sprzyjają cukrzycy.
Zatem naukowcy usilnie namawiają do przestrzegania zasad zdrowej diety roślinnej, opartej na świeżych owocach i warzywach, daniach przygotowanych z pełnych ziaren zbóż i z roślin strączkowych. Jeden z autorów metaanalizy, prof. Qi Sun przypomina jeszcze o tofu, jako super zdrowym produkcie.
Wyniki badań opublikowano w serwisie JAMA Internal Medicine w lipcu br.