Bakterie w pochwie chronią nas przed rakiem jajnika? Badacze: Nasze wnioski mogą zmobilizować kobiety do wykonywania badań kontrolnych

Być może to uboga flora bakteryjna pochwy jest jednym z czynników rozwoju raka jajnika - zastanawiają się naukowcy z University College London. Ale zaraz zastrzegają, że ta hipoteza jest jeszcze niedostatecznie udokumentowana i potrzebne są kolejne badania.

Jak się objawia rak jajnika?

W Wielkiej Brytanii na raka jajnika każdego roku zapada ponad 7300 kobiet, natomiast w Polsce dotyka on rocznie około 3500 pań. Rak jajnika stanowi pięć procent wszystkich nowotworów złośliwych diagnozowanych u kobiet. Chorują najczęściej te między 50. a 70. rokiem życia. Za zachorowania w młodszym wieku odpowiada zazwyczaj mutacja genów BRCA1 i BRCA2.

Rak jajnika jest wyjątkowo podstępny. Dość trudno jest go wykryć na wczesnym etapie rozwoju, ponieważ na początku może się nie ujawniać, a gdy już daje o sobie znać, to i tak w sposób mało charakterystyczny. Pierwsze oznaki, że coś jest nie tak, pojawiają się też często dopiero wtedy, gdy rozsiał się on już po całym organizmie.

Objawy raka jajnika mogą być mylone nawet z zespołem jelita wrażliwego, nie mówiąc już o zwykłych okołomenstruacyjnych dolegliwościach. Są to: wzdęcia, uczucie pełności w brzuchu, odbijanie się, powiększenie obwodu brzucha. Dlatego też wiele kobiet pojawia się u ginekologa dopiero wtedy, gdy nowotwór poważnie się już rozrośnie. Gdy lekarz podejrzewa raka, zleca wykonanie USG oraz badanie krwi na obecność markerów nowotworowych.

Nie wiadomo dokładnie, co wywołuje raka jajnika. Sądzi się, że to wiek, czynniki dziedziczne i nadwaga predysponują do rozwoju choroby. Do tych czynników ryzyka dołącza teraz flora bakteryjna pochwy, a ściślej rzecz biorąc zaburzenia w jej składzie.

Zobacz wideo

Dobroczynne działanie bakterii kwasu mlekowego

Mikrobiom to miliony drobnoustrojów zasiedlających nasze ciało. Jak donoszą badacze, człowiek tylko w 43 procentach składa się z własnych komórek. Reszta to "obcy" z własnym DNA. Z tym że ogromna większość jest nam przyjazna, ba - bardzo potrzebna. Te zagadnienia fascynują obecnie naukowców. Szukają dowodów na to, jak te światy wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie.

Badania angielskich naukowców skoncentrowały się wokół roli bakterii z rodzaju Lactobacillus, czyli bakterii kwasu mlekowego zasiedlających pochwę. Uważa się bowiem, że bronią one dostępu do dróg rodnych innym, szkodliwym lub niepotrzebnym mikrobom.

Do badań zakwalifikowano 176 kobiet ze zdiagnozowanym rakiem jajnika, 109 kobiet, które znajdują się w grupie zwiększonego ryzyka (czyli posiadają zmutowany gen BRCA1) oraz 295 zdrowych kobiet. Badano osoby w wieku od 18 do 87 lat, mieszkające w Czechach, we Włoszech, w Norwegii oraz Wielkiej Brytanii i w Niemczech.

Od kobiet pobrano próbki tą samą metodą, którą stosuje się przy badaniach przesiewowych raka szyjki macicy, a następnie przeanalizowano skład bakteryjny wymazu. Wyniki okazały się interesujące. U kobiet, które chorowały na raka jajnika oraz u kobiet z grupy ryzyka poniżej 50. życia, ilość dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego była istotnie niższa.

Czy jednak niższy poziom bakterii Lactobacillus przyczynia się do rozwoju raka jajnika, nie jest jeszcze dla naukowców jasne. Nie wiadomo też, jaka jest granica, poza którą zaczyna się problem. "Istnieje wiele czynników, wpływających na stan flory bakteryjnej pochwy - zastrzegają autorzy badania - nie jest więc łatwo oddzielić te, które mogą mieć związek z rakiem jajnika. Musimy kontynuować badania. Tymczasem nasze wnioski mogą przynajmniej zaalarmować kobiety i zmobilizować je do systematycznego wykonywania badań kontrolnych".

Naukowcy są jednak przekonani, że bakterie kwasu mlekowego w pochwie chronią przed infekcjami i przemieszczaniem się chorobotwórczych drobnoustrojów drogami rodnymi w kierunku jajowodów i macicy. Potwierdzają tym samym opinie innych badaczy, którzy sądzą, że nadmierna higiena pochwy, na przykład irygacje, mogą w gruncie rzeczy przynosić więcej szkody niż pożytku.

Źródło: The Lancet Oncology, BBC News

Więcej o: