Kamica nerkowa, czyli odkładanie się kamieni nerkowych w drogach moczowych to bardzo bolesne schorzenie. Początkowo, co prawda, może nie dawać większych objawów, ale gdy kamienie urosną, stają się przyczyną silnych dolegliwości bólowych. Przemieszczające się złogi zatykają także drogi moczowe, utrudniając oddawanie moczu. Powstają, gdy w krwi krąży zbyt dużo związków mineralnych, których organizm nie jest w stanie już zneutralizować lub wydalić.
Możemy spotkać się z takimi rodzajami kamieni nerkowych jak:
Rozwojowi kamicy nerwowej sprzyjają takie czynniki jak zapalenia dróg moczowych, przewlekłe choroby zapalne jelit, nadczynność przytarczyc, przyjmowanie niektórych leków oraz zbyt małe ilości wypijanych płynów. A także: uwarunkowania genetyczne, gorący klimat, powodujący większe wydzielanie potu, otyłość, a także niewłaściwa dieta. Chorują najczęściej osoby między 20 a 50 rokiem życia.
Kamica związana jest bezpośrednio z tym, co zjadamy i pijemy. Zatem dieta wysokobiałkowa, powiązana z małą ilością wypijanych płynów, a także picie wysokozmineralizowanych wód, sprzyjają powstawaniu złogów mineralnych w nerkach, w drogach moczowych i w moczowodach.
Kamica nerkowa wymaga stosowania diety, mającej za zadanie zahamowanie przyrastania kamieni lub przeciwdziałanie nawrotom. W zależności od tego, z jakim rodzajem kamieni mamy do czynienia, zalecenia dietetyczne nieco się różnią. Wspólne dla każdego rodzaju kamicy są jednak takie zasady dietetyczne jak:
Aby jednak ustalić szczegółowe zasady dietetyczne trzeba znać skład chemiczny kamieni nerkowych. W tym celu wykonuje się badania ogólne moczu, badanie krwi oraz sprawdzanie składu wydalonych lub usuniętych kamieni.
Przy kamicy szczawianowej:
Możemy jeść:
Przy kamicy fosforanowej w naszej diecie powinny się znaleźć produkty zakwaszające mocz. Są to mięso, ryby i wędliny, a także chude sery, masło, pieczywo, kasze i makarony.
Nie powinno się spożywać:
Ograniczyć natomiast należy mleko i jaja oraz ziemniaki, warzywa i owoce.
Jeżeli nasze kamienie nerkowe zbudowane są z kwasu moczowego powinniśmy w jadłospisie unikać produktów zawierających puryny, które są źródłem kwasu moczowego, a zjadać dania mięsne i jarskie, ponieważ alkalizują mocz.
Przy kamicy moczanowej:
Natomiast zalecana jest większa ilość nabiału, w tym chudego mleka, jogurt i kefir, małe ilości masła oraz warzywa i owoce, ziemniaki, produkty zbożowe oraz cukier.
W tym wypadku ograniczamy ilość aminokwasów cystyny i metioniny. Zmniejszamy więc ilość spożywanego mięsa i ryb oraz pszenicy i soi. W zamian za to należy zadbać o picie wody z dodatkiem wodowęglanów, a także pić soki z cytrusów, herbaty owocowe, mleko i przetwory mleczne. Nie wolno natomiast spożywać więcej niż 3 g soli na dobę.
Rozwojowi kamieni nerkowych sprzyja otyłość oraz brak ruchu. Dlatego do powyższych zaleceń dietetycznych dochodzi jeszcze jedno: zmiana trybu życia i więcej ruchu fizycznego.