Pokrzywa indyjska to roślina rosnąca powszechnie w Indiach, Nepalu, Birmie, w Tajlandii, roślinę uprawia się także we wschodniej Afryce. W obu tych regionach forskolina słynie ze swoich właściwości leczniczych. Forskolinę ceni zarówno medycyna ludowa krajów afrykańskich, jak i tradycyjna medycyna hinduska - ajurweda. W krajach Afryki służy do leczenia chorób układu moczowego, jest pomocna w chorobach dróg oddechowych, nadciśnieniu i niewydolności serca, łuszczycy oraz jako środek leczniczy dla kobiet, mających problemy z menstruacją. Tradycyjna medycyna hinduska ceni forskolinę jako roślinę leczącą choroby układu pokarmowego, otyłość, choroby serca, choroby układu oddechowego, astmę, epilepsję, anginę, a nawet jaskrę.
W Polsce forskolinę uprawia się po prostu w doniczkach, jako roślinę ozdobną. Ma kilka odmian, piękne różnobarwne liście i jest dość łatwa w uprawie.
Do celów leczniczych wykorzystuje się korzenie forskoliny oraz czasem liście. Najcenniejszą substancją leczniczą w roślinie jest diterpen forskoliny. Jest to związek organiczny z grupy diterpenów, który odpowiada za szczególne właściwości pokrzywy indyjskiej. Forskolina aktywuje bowiem enzym cyklazy adenylowej, który z kolei warunkuje kolejne przekształcenia chemiczne - wytwarza cząsteczki cAMP, przekształcając organiczny związek chemiczny ATP. W całym tym procesie chodzi o zwiększenie poziomu cAMP w komórkach, co jest ważne w przypadku takich chorób jak astma, nieprawidłowa praca układu krążenia i nadciśnienie, łuszczyca, a także otyłość.
Ponadto w forskolinie zidentyfikowano substancje chemiczne, o mniejszej wadze leczniczej, takie jak: α-amyryna, β-sitosterol, kwas betulinowy, α-cedrol, cytronelal, α-cedren, borneol, α-humulen, 1-oktadekanol, 1-dekanol, kwas dekanowy, 4-terpineol, 1,8-cyneol, α- i β-pinen, kamfen, α-cedrol oraz γ-terpinen.
Właściwości lecznicze forskoliny były przedmiotem wielu badań. Jak zwykle przy takiej okazji, nie wszystkie nadzieje, związane z rośliną znalazły potwierdzenie, ale jednocześnie uznano ją za roślinę interesującą dla przemysłu farmaceutycznego.
Badano także potencjalny wpływ forskoliny na redukcję masy ciała, z myślą o wykorzystaniu tego związku do leczenia otyłości. Jak dotąd, nie uzyskano jednoznacznych wyników, który by potwierdziły lub zaprzeczyły temu działaniu.
W świetle aktualnej wiedzy forskolina jest uważana za roślinę bezpieczną, nie stwierdzono jak dotąd żadnych ubocznych skutków czy działań niepożądanych. Jednak, ze względu na brak badań nad wpływem forskoliny na organizm kobiety w ciąży oraz karmiącej piersią, nie powinny one zażywać preparatów z tą substancją. Ponadto, preparatów na bazie forskoliny powinny unikać: osoby z zaburzoną krzepliwością krwi, z niskim ciśnieniem tętniczym, z chorobą wrzodową oraz osoby cierpiące na refluks żołądkowo-przełykowy. Nie ustalono także bezpiecznej dla zdrowia człowieka dziennej dawki forskoliny, jako substancji leczniczej. Substancji na bazie pokrzywy indyjskiej nie powinny spożywać dzieci.
Forkolina wchodzi w interakcje z niektórymi lekami, takimi jak: warfaryna, kwas acetylosalicyowy, klopidogrel, a także z lekiem stosowanym w cukrzycy - tolbutamidem, z efedryną, epinefryną i pseudoefedryną.
Forskolina, jako suplement diety, jest do kupienia w wielu aptekach internetowych. Jak każdy tego typu produkt, powinna być stosowana zgodnie z przeznaczeniem i w rozsądnych dawkach. Nie może też zastępować zbilansowanej racjonalnej diety.