Dieta antyhistaminowa to dieta zalecana osobom z nietolerancją histaminy. Histamina jest związkiem chemicznym, wytwarzanym w organizmie człowieka z aminokwasu o nazwie histydyna. W postaci nieaktywnej magazynowana jest w komórkach tucznych, zlokalizowanych w skórze, w błonach śluzowych oraz w układzie limfatycznym. Histamina jest uwalniana z komórek pod wpływem różnych czynników, w tym alergenów. Jej zadaniem jest ochrona organizmu przed zagrożeniami. Do uwolnienia histaminy dochodzi także, gdy do organizmu dostaną się patogeny chorobotwórcze lub znajdziemy się pod wpływem silnego stresu, albo nawet po dużym wysiłku fizycznym. Histamina przygotowuje bowiem organizm do walki, stawia go w gotowości bojowej niejako, przyspieszając pracę komórek nerwowych, wpływając na stan mięśni gładkich, pracę serca, czy ciśnienie tętnicze. Ponadto histamina odpowiada za procesy gojenia się ran, za wydzielanie niektórych hormonów i za jeszcze kilka ważnych procesów w organizmie.
Uwolniona histamina, gdy już minie zagrożenie, jest metabolizowana przy udziale enzymu diaminooksydazy (DAO) w jelicie cienkim. Zakłócenie procesu dezaktywacji związku, spowodowane niedostateczną ilością enzymu DAO, powoduje, że w organizmie krąży zbyt dużo histaminy, co ma negatywne skutki. Dochodzi do powstania tzw. pseudoalergii, czyli nietolerancji histaminy.
Leczenie nietolerancji histaminy polega na podawaniu leków przeciwhistaminowych, czasem na uzupełnianiu enzymu DAO oraz na stosowaniu odpowiedniej diety eliminacyjnej.
Dieta antyhistaminowa polega na wykluczeniu z jadłospisu produktów, które zawierają duże ilości histaminy albo też stymulują jej wydzielanie.
Produkty zakazane w diecie antyhistaminowej:
Dieta antyhistaminowa powinna zawierać świeże produkty, jak najmniej przetworzone, najlepiej zjadane od razu, bez długiego przechowywania czy odgrzewania.
Produkty dozwolone w diecie antyhistaminowej: