Kobylak, czyli szczaw kędzierzawy - właściwości i zastosowanie

Kobylak, czyli szczaw kędzierzawy, zarastający łąki i nieużytki, to wartościowa roślina lecznicza, pomagająca na problemy żołądkowo-jelitowe, niestrawność i biegunkę. Wywar z nasion kobylaka nadaje się także dla dzieci.

Kobylak - pospolita roślina pełna zdrowia

Kobylak, to inaczej szczaw kędzierzawy (łac. Rumex crispus L.) lub szczaw koński, jest rośliną należącą do rodziny rdestowatych. Rośnie niemal wszędzie i wyrasta do wysokości 1 metra. Jest byliną, kwitnie od czerwca do sierpnia. Rolnicy uważają tę roślinę za chwast, zarastający im pastwiska i łąki.

Kobylak jest jednak uznaną rośliną leczniczą. Do celów leczniczych wykorzystuje się jego korzenie, liście oraz nasiona. Mają podobne właściwości, a różni je tylko siła działania.

Przez stulecia medycyna ludowa ceniła kobylaka jako zioło lecznicze. Wierzono, że pomaga w problemach trawiennych, w chorobach krwi, w żółtaczce, błonicy, przy ugryzieniach przez węże i skorpiony oraz leczy wszelkie rany.

W ostatnim czasie, po wielu latach zapomnienia, kobylak wraca powoli do łask. Suszone ziele można kupić w aptekach internetowych i w sklepach zielarskich. Jeżeli ma się zacięcie zielarskie można samemu zbierać i suszyć roślinę. Nasiona najlepiej zbierać jesienią, liście natomiast zbieramy i suszymy przez cały sezon wegetatywny rośliny. Korzenie wykopujemy jesienią lub wczesną wiosną i suszymy.

Kobylak na biegunkę, niestrawność, grypę żołądkową

Roślina jest świetnym lekiem na problemy żołądkowo-jelitowe i stany zapalne układu pokarmowego. Od niepamiętnych czasów stosowano kobylak przede wszystkim na biegunkę, nudności i niestrawność. Szczaw kędzierzawy (kobylak) działa aktywizująco na układ pokarmowy, poprawia pracę żołądka, reguluje wydzielanie kwasów żołądkowych i żółci. Wspiera więc trawienie i przydaje się po nazbyt obfitym obiedzie.

Zobacz wideo

Kobylak na anemię i niedokrwistość oraz na bolesne miesiączki

Kobylak zawiera substancje odżywcze, takie jak: białka, tłuszcze, witaminę C, mikroelementy (azot, fosfor, wapń, żelazo, sód, mangan). Ze względu na zawartość żelaza i witaminy C picie naparów z kobylaka zalecane jest przy anemii, w celu uzupełnienie niedoborów minerału. Kobylak pomaga przy bolesnych miesiączkach działając rozluźniająco i przeciwbólowo, zmniejsza krwawienie oraz uzupełnia utracone wraz z krwią zapasy żelaza w organizmie. Napar z kobylaka ma działanie wzmacniające, zatem warto go popijać w czasie rekonwalescencji. Wzmocnimy w ten sposób także nasz system odpornościowy. Zauważa się ponadto, że kobylak działa uspokajająco i relaksująco.

Kobylak - nasiona działają łagodniej

Napar lub odwar z nasion kobylaka ma łagodniejsze działanie niż z korzenia czy liści. Dlatego można wykorzystać nasiona kobylaka do przygotowania okładów, pomocnych przy ropniach i trudno gojących się ranach. Kobylak dobrze się sprawdza jako lek przeciwko biegunce także u dzieci. Jeśli jednak chcemy zastosować kobylak dla dzieci, przygotujmy napar z nasion kobylaka, które będzie łagodniejszy i bezpieczniejszy dla maluchów.

Kobylak - zastosowanie w kosmetyce

Działanie przeciwgrzybiczne i bakteriobójcze kobylaka można wykorzystać przy cerze trądzikowej. A także przy wypryskach, łojotoku, grzybicy, czy przy trudno gojących się ranach. Nadaje się dla każdego rodzaju ceny, nawet tej wrażliwej. Ma właściwości antyoksydacyjne, dodaje skórze witalności i blasku. Przy problemach skórnych, na przykład przy grzybicy, dobrze działa kąpiel z dodatkiem kobylaka.

Przeciwwskazania

Kobylak zawiera dużą ilość szczawianów, które mogą sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych, dlatego osoby z chorobami nerek nie powinny raczej używać tej rośliny. Kobylak nie jest też zalecany dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Więcej o: