Przebadali ponad 500 produktów żywnościowych. "2 na 3 herbatniki są nieodpowiednie dla dzieci"

Europejskie organizacje konsumenckie przebadały 532 produkty żywnościowe na obecność rakotwórczego akrylamidu. Wyniki są zaskakujące. Okazuje się, że w wielu z nich norma była przekroczona.
Zobacz wideo

O badaniu, które przeprowadziły europejskie organizacje konsumenckie (m.in. niemiecki Stiftung Warentest i belgijskie Test Achats), poinformował serwis dw.com.

Z opublikowanego przez organizacje konsumenckie raportu wynika, że w kawie, krakersach, płatkach śniadaniowych i frytkach ilość akrylamidu mieściła się na dopuszczalnym poziomie. Kawa rozpuszczalna zaś znajdowała się na granicy.

W przypadku chipsów, herbatników, wafli, ciastek i wafelków wyniki badań były bardziej niepokojące. W aż 1/3 przebadanych chipsów (również warzywnych) i wafli normy szkodliwej substancji były przekroczone. Jeszcze gorsze rezultaty uzyskały ciastka, wafelki i herbatniki. W składzie aż 2/3 z nich znajdowały się niezdrowe związki. Serwis podkreśla, że 44 produkty reklamowane były jako te przeznaczone dla dzieci. 

Wielu rodziców daje kilkulatkom ciastka, wafelki czy herbatniki pierwotnie przeznaczone dla starszych dzieci albo dla dorosłych. Tymczasem badania wykazały, że 2 na 3 takie herbatniki zawierają za dużo niezdrowych substancji i są nieodpowiednie dla małych dzieci

- mówi dw.com Monique Goyens z Europejskiej Organizacji Konsumenckiej BEUC.

BEUC chce, aby Komisja Europejska obniżyła dopuszczalny poziom akrylamidu w żywności dla dorosłych do takiego samego poziomu, jak ten dla niemowląt i dzieci.

Jak podaje dw.com, organizacje konsumenckie chcą również, aby zapisy o dopuszczalnym poziomie akrylamidu zostały przez KE rozszerzone o kolejne produkty. Uważają także, że potrzebne są regularne badania, a na producentów i dystrybutorów należy nałożyć obowiązek usuwania z rynku tych produktów, które osiągną negatywny wynik w czasie kontroli.

Rakotwórczy akrylamid

Czym jest akrylamid? To związek chemiczny, który może powstawać już w temperaturze 120 stopni Celsjusza. Uwalnia się podczas obróbki termicznej, a więc pieczenia lub smażenia żywności, która zawiera skrobię. Znajduje się między innymi w chipsach, frytkach, ciastkach, herbatnikach, pieczywie chrupkim, tostowym i kawie. 

O rakotwórczym działaniu akrylamidu zaczęto mówić w latach 90. XX wieku, ale dopiero w 2015 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oficjalnie uznał go za substancję, która może może zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów. W 2017 roku Komisja Europejska określiła przepisami dozwolony poziom obecności akrylamidu w produktach żywnościowych. Szczególną uwagę zwrócono wówczas na te dla niemowląt i dzieci do lat 3.

Więcej o: