Pijesz piwo przed winem, aby unikn±æ kaca? Naukowcy sprawdzili. "Obalili¶my powszechny mit"

Z najnowszych badañ wynika, ¿e kolejno¶æ spo¿ycia alkoholu nie ma wiêkszego wp³ywu na intensywno¶æ kaca, który mêczy nas nastêpnego dnia. Tym samym powszechnie panuj±cy mit zostaje obalony.

Niektórzy wierz±, ¿e picie piwa przed winem sprawi, ¿e nie bêd± mieli kaca. I tak te¿ postêpuj±. Brytyjscy i niemieccy naukowcy postanowili sprawdziæ, czy taka praktyka ma w ogóle sens. Z ich analizy wynika, ¿e kolejno¶æ spo¿ycia alkoholu nie ma jednak wiêkszego znaczenia dla intensywno¶ci kaca.

Naukowcy zebrali 90 ochotników w wieku 19-40 lat. Ka¿dy z badanych najpierw otrzyma³ posi³ek, dostosowany do swojego indywidualnego zapotrzebowania kalorycznego. Nastêpnie wszyscy zostali podzieleni na trzy grupy. Cz³onkowie tej pierwszej wypili mniej wiêcej 2,5 litra jasnego piwa, a nastêpnie cztery du¿e kieliszki bia³ego wina. Druga grupa spo¿ywa³a te same napoje alkoholowe, z tym¿e w odwrotnej kolejno¶ci. Za¶ badani z trzeciego zespo³u mieli do dyspozycji albo tylko wino, albo tylko piwo. Wszyscy uczestnicy otrzymali tyle alkoholu, aby jego poziom stê¿enia w organizmie by³ identyczny.

Zobacz wideo

W trakcie trwania ca³ej sesji badani monitorowani byli przez naukowców. Przed snem ka¿dy z uczestników dosta³ szklankê wody w ilo¶ci proporcjonalnej do masy cia³a. Noc badani równie¿ spêdzili pod nadzorem lekarzy. Nad ranem okre¶lono ich subiektywne odczucie kaca. Pod uwagê brane by³y takie kategorie jak:

  • uczucie pragnienia,
  • zmêczenie,
  • ból g³owy,
  • zawroty g³owy,
  • nudno¶ci,
  • ból brzucha,
  • utrata apetytu.

Dodatkowo zmierzono im równie¿ puls.

Tydzieñ pó¼niej powtórzono test, z tym¿e zamieniono kolejno¶æ picia alkoholu u poszczególnych grup. Tym razem ci, którzy spo¿ywali najpierw piwo, zaczêli od wina. I na odwrót. Badani z grup kontrolnych równie¿ siê zamienili.

We wszystkich przypadkach poziom odczuwanego kaca by³ bardzo zbli¿ony. Zarówno przy pierwszym badaniu, jak i tym po siedmiu dniach. Co z kolei pokazuje, ¿e kolejno¶æ spo¿ycia piwa i wina nie ma wiêkszego wp³ywu na intensywno¶æ kaca. Badania zosta³y opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition.

Tym samym obalili¶my powszechny mit o piciu piwa przed winem. Kac bêdzie taki sam, niezale¿nie od kolejno¶ci spo¿ycia alkoholu

- powiedzia³ Kai Hensel z Uniwersytetu Cambridge.

Ekspert podkre¶la jednak przy tym, ¿e w badaniu brano pod uwagê tylko jasne piwo i bia³e wino, inne alkohole, typu czerwone wino czy wódka, nie zosta³y uwzglêdnione.

Jak to jest z tym kacem?

Prawda jest taka, ¿e to po prostu picie zbyt du¿ej ilo¶ci napojów alkoholowych przyczynia siê do kaca

- zaznacza Jöran Köchling, wspó³twórca badañ z Niemiec.

Richard Stephens, psycholog z uniwersytetu Keele, przyznaje, ¿e najnowsze wnioski badaczy z Wielkiej Brytanii i Niemiec nie s± dla niego zaskoczeniem:

Kac zale¿y przede wszystkim od ilo¶ci alkoholu, któr± wypijesz. Z niektórych badañ wynika, ¿e to ciemne napoje alkoholowe prowadz± do wiêkszego kaca. Dzieje siê tak, poniewa¿ zawieraj± zwi±zki zwane kongenerami. Dodaj± one smaku i wyrazisto¶ci, ale maj± te¿ wiêksze skutki uboczne.

Psycholog dodaje równie¿, ¿e kac jest po³±czeniem stanu zapalnego w organizmie, odwodnienia i niskiego poziomu cukru we krwi.