Pijesz piwo przed winem, aby uniknąć kaca? Naukowcy sprawdzili. "Obaliliśmy powszechny mit"

Z najnowszych badań wynika, że kolejność spożycia alkoholu nie ma większego wpływu na intensywność kaca, który męczy nas następnego dnia. Tym samym powszechnie panujący mit zostaje obalony.

Niektórzy wierzą, że picie piwa przed winem sprawi, że nie będą mieli kaca. I tak też postępują. Brytyjscy i niemieccy naukowcy postanowili sprawdzić, czy taka praktyka ma w ogóle sens. Z ich analizy wynika, że kolejność spożycia alkoholu nie ma jednak większego znaczenia dla intensywności kaca.

Naukowcy zebrali 90 ochotników w wieku 19-40 lat. Każdy z badanych najpierw otrzymał posiłek, dostosowany do swojego indywidualnego zapotrzebowania kalorycznego. Następnie wszyscy zostali podzieleni na trzy grupy. Członkowie tej pierwszej wypili mniej więcej 2,5 litra jasnego piwa, a następnie cztery duże kieliszki białego wina. Druga grupa spożywała te same napoje alkoholowe, z tymże w odwrotnej kolejności. Zaś badani z trzeciego zespołu mieli do dyspozycji albo tylko wino, albo tylko piwo. Wszyscy uczestnicy otrzymali tyle alkoholu, aby jego poziom stężenia w organizmie był identyczny.

Zobacz wideo

W trakcie trwania całej sesji badani monitorowani byli przez naukowców. Przed snem każdy z uczestników dostał szklankę wody w ilości proporcjonalnej do masy ciała. Noc badani również spędzili pod nadzorem lekarzy. Nad ranem określono ich subiektywne odczucie kaca. Pod uwagę brane były takie kategorie jak:

  • uczucie pragnienia,
  • zmęczenie,
  • ból głowy,
  • zawroty głowy,
  • nudności,
  • ból brzucha,
  • utrata apetytu.

Dodatkowo zmierzono im również puls.

Tydzień później powtórzono test, z tymże zamieniono kolejność picia alkoholu u poszczególnych grup. Tym razem ci, którzy spożywali najpierw piwo, zaczęli od wina. I na odwrót. Badani z grup kontrolnych również się zamienili.

We wszystkich przypadkach poziom odczuwanego kaca był bardzo zbliżony. Zarówno przy pierwszym badaniu, jak i tym po siedmiu dniach. Co z kolei pokazuje, że kolejność spożycia piwa i wina nie ma większego wpływu na intensywność kaca. Badania zostały opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition.

Tym samym obaliliśmy powszechny mit o piciu piwa przed winem. Kac będzie taki sam, niezależnie od kolejności spożycia alkoholu

- powiedział Kai Hensel z Uniwersytetu Cambridge.

Ekspert podkreśla jednak przy tym, że w badaniu brano pod uwagę tylko jasne piwo i białe wino, inne alkohole, typu czerwone wino czy wódka, nie zostały uwzględnione.

Jak to jest z tym kacem?

Prawda jest taka, że to po prostu picie zbyt dużej ilości napojów alkoholowych przyczynia się do kaca

- zaznacza Jöran Köchling, współtwórca badań z Niemiec.

Richard Stephens, psycholog z uniwersytetu Keele, przyznaje, że najnowsze wnioski badaczy z Wielkiej Brytanii i Niemiec nie są dla niego zaskoczeniem:

Kac zależy przede wszystkim od ilości alkoholu, którą wypijesz. Z niektórych badań wynika, że to ciemne napoje alkoholowe prowadzą do większego kaca. Dzieje się tak, ponieważ zawierają związki zwane kongenerami. Dodają one smaku i wyrazistości, ale mają też większe skutki uboczne.

Psycholog dodaje również, że kac jest połączeniem stanu zapalnego w organizmie, odwodnienia i niskiego poziomu cukru we krwi.

Więcej o: