Naukowcy tłumaczą, czemu niektórzy nie tyją, niezależnie od tego, co zjedzą. Geny mają znaczenie

Naukowcy z Uniwersytetu w Cambridge przeprowadzili badania, które wyjaśniają, czemu niektóre osoby mają większą skłonność do tycia, a inne nie. Okazało się, że dużą rolę w tym przypadku odgrywają geny.

Są osoby, które nie pilnują swojej diety, mogą jeść cokolwiek, a i tak nie przytyją lub przytyją niewiele. Na drugim biegunie mamy ludzi, którzy muszą bardzo pilnować tego, co jedzą, aby nie zobaczyć na wadze dodatkowych kilogramów. 

Naukowcy z brytyjskiego Uniwersytetu w Cambridge przeprowadzili badania, aby sprawdzić, co odpowiada za taki stan rzeczy. Ich wyniki zostały opublikowane w serwisie PLOS Genetics.

Wiele przeprowadzonych dotychczas badań wiązało ze sobą uwarunkowania genetyczne i otyłość, ale te są jednymi z nielicznych, w których powiązano geny z byciem szczupłym. Jak czytamy w serwisie Science Alert, wyniki sugerują, że rzeczywiście istnieje możliwość dziedziczenia takiej mieszanki genów - a konkretnie chodzi o brak genów, które wiążą się z otyłością.

Czy ostatni posiłek trzeba jeść o 18? [NaZdrowie]

"Rezultaty pokazują, że szczupłe, zdrowe osoby są takie, ponieważ są mniej obciążone genami, które zwiększają ryzyko nadwagi i otyłości. Łatwo jest oceniać kogoś ze względu na jego wagę, ale nauka pokazuje, że w tej kwestii zależy od nas mniej, niż mogłoby się wydawać" - mówi jeden z badaczy z Uniwersytetu w Cambridge, Sadaf Farooqi.

Naukowcy porównali DNA 1622 osób z niskim wskaźnikiem BMI (indeks masy ciała) z DNA 1985 otyłych osób, a także z 10433 osobami kontrolnymi o prawidłowej wadze. Uczestnicy badania wypełniali też kwestionariusz, który dotyczył ich stylu życia, aby możliwe było wykluczenie innych czynników, które mogłyby wpływać na ich wagę, jak np. zaburzenia odżywiania.

Okazało się, że szczupłe osoby miały tendencję do posiadania mniejszej liczby tzw. wariantów genetycznych odpowiedzialnych za ryzyko otyłości. Co ciekawe, badacze odkryli również, że członkowie rodzin aż 74 procent osób szczupłych, które brały udział w badaniu, również byli szczupli i zdrowi.

Jest szansa na nowe sposoby odchudzania?

Obecnie naukowcy pracują nad tym, by znaleźć więcej genów i mechanizmów biologicznych, które pomagałyby w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. "Jeśli uda nam się odkryć geny, które uniemożliwiają przybieranie na wadze, wówczas może udałoby nam się opracować nowe strategie odchudzania" - przekonuje Sadaf Farooqi.

Jednocześnie podkreślają, aby pamiętać, że geny to nie wszystko i nie tylko one mają wpływ na to, ile ważymy. Jak bowiem wynika z licznych, przeprowadzanych wcześniej badań, nasza waga zależy również od wielu czynników, m.in. szybkości metabolizmu, aktywności fizycznej czy też tego, jak często sięgamy po tłuste jedzenie.