Kocanka to pospolita roślina. W Polsce można ją najczęściej spotkać na glebie piaszczystej, w zaroślach, przydrożach, nieużytkach i ugorach. Zazwyczaj osiąga do 30 centymetrów wysokości. Jej kłącza są zakończone żółtymi, drobnymi, okrągłymi i lekko owłosionymi kwiatami ułożonymi w baldachokształtną wiechę. Kwitnie od lipca do października. Aby wykorzystać jej właściwości prozdrowotne najlepiej jest ją zbierać na początku kwietnia. Trzeba jednak pamiętać, że w Polsce roślina jest pod ochroną, można ją zrywać jedynie z upraw polowych.
Kocanka bogata jest we flawonoidy, olejki eteryczne, woski czy karotenoidy. Preparaty na jej bazie wykazują działanie żółciopędne, wspomagają regenerację wątroby (zwłaszcza u osób, które zmagają się z przewlekłą chorobą tego narządu, zioło pomaga odbudować jej uszkodzony miąższ), a także ułatwiają oczyszczenie organizmu z toksyn. Tym samym kocanka szczególnie polecana jest osobom, które mają problemy z wątrobą lub drogami żółciowymi. Dodatkowo wspomaga wydzielanie soków trawiennych, ułatwia przyswajanie składników pokarmowych, przyspiesza gojenie się błony śluzowej żołądka i łagodzi stan zapalny. Działa moczopędnie oraz bakteriobójczo, dlatego powinny o niej pamiętać osoby zmagające się z dną moczanową.
Roślina pomaga także złagodzić infekcje górnych dróg oddechowych. Połączenie kocanki z oliwą odżywia włosy. Mikstura ta pomaga również oczyścić organizm z toksyn. Olej z kocanki dodatkowo:
Kocanka zmniejsza napięcie mięśni, tym samym w szczególności polecana jest osobom, które mają problemy z układem pokarmowym, zwłaszcza z jelitami. Rozluźnia także drogi żółciowe, dzięki czemu żółć w nich nie zalega i jest znacznie sprawniej usuwana.
Z kocanki - poza olejem - można przygotować także napary, odwary i alkoholowe nalewki. Wszystkie jej przetwory mają właściwości zdrowotne i działają korzystnie na organizm.
Do przygotowania naparu potrzebna jest jedna łyżka suszonych kwiatostanów kocanki. W pierwszej kolejności kwiaty należy zalać szklanką świeżo ugotowanej, wrzącej wody. Następnie trzeba przykryć szklankę i odstawić na 15 minut, aby napar się zaparzył. Kiedy woda naciągnie, należy ją dokładnie odcedzić. Napar jest wtedy gotowy do wypicia. Herbatę trzeba pić przez dwa tygodnie trzy razy dziennie. Szczególnie pomocny jest przy problemach z wątrobą i dolegliwościach ze strony układu pokarmowego.
Jak przygotować odwar? Do tego potrzebne będą trzy łyżki suszonych kwiatów, które trzeba zalać dwiema szklankami przegotowanej wody (musi być ciepła). Całość trzeba doprowadzić wrzenia, ale nie można jej dłużej gotować. W przeciwnym razie kocanka całkowicie straci o swoje właściwości. Odwar wspomaga tworzenie żółci i jej przepływ w drogach żółciowych.
Do nalewki z kocanki potrzebny będzie po pół litra spirytusu, wódki (40 proc. zawartości alkoholu), 4-5 łyżek miodu i dwie garście kwiatów kocanki. Wszystkie składniki trzeba ze sobą połączyć w dużym słoju. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce. Zawartość słoika trzeba raz dzienne przemieszać - wystarczy wstrząsnąć słoikiem. Po upływie dwóch tygodni nalewkę trzeba przelać przez sitko i wlać do szklanej butelki lub karafki. W celach zdrowotnych zaleca się pić łyżeczkę nalewki rozcieńczonej wodą. Wspomaga trawienie i pobudza apetyt.
Cena kocanki zależy od masy netto opakowania i waha się w przedziale od 2,40 złotych do 3,40 złotych za 25 gramów. Można ją kupić w sklepach ziołowo-medycznych, aptekach, sklepach ekologicznych i ze zdrową żywnością. Podsumowując, kocanka to roślina o właściwościach cennych dla zdrowia. Również olej z niej pozyskany może poszczycić się świetnymi własnościami. Warto włączyć obydwa produkty do swojej diety i pielęgnacji ciała.