Nasza naturalna odporność broni nas przed chorobami, jeśli system immunologiczny organizmu działa sprawnie, potrafi nawet niszczyć komórki nowotworowe. Jeśli system nie działa sprawnie, odporność spada, często z powodu naszego stylu życia, złej diety, braku witamin, długotrwałego stresu, unikania szczepień itd. Na pogarszające się funkcjonowanie systemu immunologicznego mają też wpływ choroby.
Kiedy nasz organizm traci swoją naturalną odporność, zaczyna łapać infekcje i choroby, przed którymi dotychczas się bronił. Kaszel, ból głowy, ból gardła, podwyższona temperatura to objawy świadczące o tym, że nasz system immunologiczny nie potrafi nas już bronić.
Sposobem na to, by jednocześnie zwalczyć przeziębienie, będące skutkiem zaburzeń systemu odporności oraz jej przyczynę, możemy sięgnąć po większe dawki witaminy C. Świetnie działa też spożywanie naparów z czystka i picie tranu. Pomocne będą też inne napary z ziół, np. z czarnego bzu.
Bardzo istotną pomocą dla naszego układu odporności są szczepienia. Ma to szczególne znaczenie w sezonie zwiększonej zapadalności na różnego rodzaju choroby, które mogą wiązać się z poważnymi powikłaniami, np. w sezonie grypowym.
Oprócz nawracających przeziębień, organizm wysyła też inne sygnały, gdy nasza odporność spada. Może to być stan ciągłego przemęczenia, które nie ustępuje nawet po ośmiogodzinnym śnie oraz odpoczynku. Pomóc na to może wysiłek fizyczny oraz zwiększenie ilości warzyw i owoców w codziennej diecie.
Niepokojącym objawem jest też wolniejsze niż zazwyczaj gojenie się ran, ponieważ również za ten proces odpowiada nasz system odporności. Zwrócić naszą uwagę powinno również pojawienie się nowych objawów alergicznych, ponieważ osoby z uszkodzonym systemem odporności mają również zwiększoną podatność na alergię. Ponadto przy spadku odporności mogą tworzyć się afty, czyli małe ranki wewnątrz jamy ustnej i nawracające opryszczki.
Istnieją również mniej oczywiste objawy spadku odporności, np. zwiększona ochota na czekoladę - często oznacza to, że nasz organizm ma zapotrzebowanie na jakiś istotny składnik, np. magnez.