Codzienne spożywanie śniadań pozwoli ci uniknąć cukrzycy typu 2 - do takich wniosków doszli naukowcy z zespołu epidemiologów Niemieckiego Centrum Leczenia Cukrzycy (DDZ - Deutsches Diabetes Zentrum). Wyniki ich badań zostały opublikowane w "The Journal of Nutrition".
Zespół prowadzony przez dr Sabrinę Schlesinger przeanalizował dane pochodzące od 96 175 osób. U 4935 stwierdzono cukrzycę typu 2. Okazało się przy tym, że osoby te rezygnowały ze śniadań i były otyłe (miały podwyższony wskaźnik BMI).
Otyłość jest bowiem jednym z głównych czynników ryzyka, które prowadzą do cukrzycy typu 2. Zaś osoby, które nie spożywają rano śniadań, mają tendencję do konsumowania później w ciągu dnia niezdrowych posiłków.
Cukrzyca to choroba, która zbiera coraz większe żniwo na całym świecie. Choć jest nazywana chorobą cywilizacyjną, bowiem w wielu przypadkach wynika z nieprawidłowego dbania o zdrowie, to skłonności do niej można odziedziczyć po przodkach. Cukrzyca typu 2 to najczęstsza postać tej choroby. Wedle danych WHO, aż 80% cukrzyków to właśnie chorujący na cukrzycę typu 2.
Cukrzyca typu 2 jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia. Najbardziej niepokojące jest to, iż przez długi czas, w początkowej fazie, może nie dawać żadnych objawów, jednocześnie siejąc spustoszenie w organizmie po cichu. Na początku jedynym sygnałem świadczącym o nieprawidłowościach zachodzących w organizmie jest podwyższony poziom cukru. Najczęściej cukrzycę odkrywa się zupełnie przypadkiem: podczas badań kontrolnych lub przy okazji diagnozowania innych schorzeń.
Charakterystycznymi cechami, które powinny zwrócić uwagę w kierunku diagnostyki, są:
Cukrzyca typu 2 może także dawać objawy zewnętrzne, na skórze:
O leczeniu cukrzycy typu 2 przeczytacie tutaj: