Zawsze rano jesz śniadanie? To bardzo zdrowy nawyk. Dzięki niemu zmniejszasz ryzyko zachorowania na poważną chorobę cywilizacyjną

Zawsze rano jesz śniadanie? To bardzo dobry nawyk. Dzięki niemu zmniejszasz ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Tak wynika z najnowszych badań.

Codzienne spożywanie śniadań pozwoli ci uniknąć cukrzycy typu 2 - do takich wniosków doszli naukowcy z zespołu epidemiologów Niemieckiego Centrum Leczenia Cukrzycy (DDZ - Deutsches Diabetes Zentrum). Wyniki ich badań zostały opublikowane w "The Journal of Nutrition".

Rezygnujesz ze śniadań? Szkodzisz swojemu zdrowiu

Zespół prowadzony przez dr Sabrinę Schlesinger przeanalizował dane pochodzące od 96 175 osób. U 4935 stwierdzono cukrzycę typu 2. Okazało się przy tym, że osoby te rezygnowały ze śniadań i były otyłe (miały podwyższony wskaźnik BMI).

Cukrzyca: problem narodowy, a wiemy o niej tak niewiele. Poznaj najważniejsze fakty (nie mity)

Otyłość jest bowiem jednym z głównych czynników ryzyka, które prowadzą do cukrzycy typu 2. Zaś osoby, które nie spożywają rano śniadań, mają tendencję do konsumowania później w ciągu dnia niezdrowych posiłków.

Zobacz wideo Cukrzyca: problem narodowy. Poznaj najważniejsze fakty

Co jeszcze należy do najczęstszych przyczyn cukrzycy typu 2?

  • genetyczne obciążenia (narażone są szczególnie kobiety w ciąży, w rodzinie których występowała ta choroba),
  • podwyższona zawartość tłuszczu we krwi,
  • nadciśnienie tętnicze.

Cukrzyca typu 2 - coraz powszechniejsza choroba

Cukrzyca to choroba, która zbiera coraz większe żniwo na całym świecie. Choć jest nazywana chorobą cywilizacyjną, bowiem w wielu przypadkach wynika z nieprawidłowego dbania o zdrowie, to skłonności do niej można odziedziczyć po przodkach. Cukrzyca typu 2 to najczęstsza postać tej choroby. Wedle danych WHO, aż 80% cukrzyków to właśnie chorujący na cukrzycę typu 2.

Cukrzyca typu 2 - objawy

Cukrzyca typu 2 jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia. Najbardziej niepokojące jest to, iż przez długi czas, w początkowej fazie, może nie dawać żadnych objawów, jednocześnie siejąc spustoszenie w organizmie po cichu. Na początku jedynym sygnałem świadczącym o nieprawidłowościach zachodzących w organizmie jest podwyższony poziom cukru. Najczęściej cukrzycę odkrywa się zupełnie przypadkiem: podczas badań kontrolnych lub przy okazji diagnozowania innych schorzeń.

Charakterystycznymi cechami, które powinny zwrócić uwagę w kierunku diagnostyki, są:

  • częstsze niż dotychczas oddawanie moczu i znacznie zwiększone uczucie pragnienia,
  • zwiększenie apetytu, często przy jednoczesnym spadku masy ciała,
  • uczucie głodu po spożyciu posiłku,
  • nagły przyrost masy ciała,
  • uczucie suchości w ustach,
  • przewlekłe stany przemęczenia,
  • pogorszenie wzroku,
  • utrudnione gojenie się ran,
  • zwiększenie częstotliwości infekcji.

Cukrzyca typu 2 może także dawać objawy zewnętrzne, na skórze:

  • świąd skóry,
  • ciemne przebarwienia, szczególnie w okolicach pachwin i karku,
  • zmniejszenie czucia w palcach, przy jednoczesnym odczuwaniu mrowienia.

O leczeniu cukrzycy typu 2 przeczytacie tutaj:

Więcej o: