Przy okazji badań nad nowotworami odkryli białko, które pomaga walczyć z otyłością. Zmniejsza masę tłuszczową o 1/3

Podczas badania białka, którego podwyższony poziom obserwuje się w przypadku niektórych nowotworów, naukowcy dokonali niespodziewanego odkrycia. Okazało się, że może ono również regulować metabolizm.

Czynniki wzrostu fibroblastów (FGF) to białka, które występują w naszych organizmach i biorą udział na przykład w procesach tworzenia się naczyń krwionośnych czy też gojenia ran. Aktywność pierwotnych FGF zwiększają tzw. białka "opiekuńcze", m.in. BP1, BP2 i BP3.

Jak przeprogramować metabolizm?

Badaniem białka BP1 od wielu lat zajmował się Anton Wellstein z Georgetown University. Naukowiec interesował się przede wszystkim wpływem jego zawartości w organizmie na rozwój nowotworów. Stwierdzono bowiem, że podwyższony poziom BP1 występuje u osób, które chorują na nowotwory. Stąd hipoteza, że BP1 może przyczyniać się do zwiększonego namnażania komórek rakowych.

Jak donosi portal EurekAlert!, naukowcy pod przewodnictwem Wellsteina zainteresowali się również białkiem BP3. Badania wykazały, że wiąże się ono z trzema czynnikami wzrostu fibroblastów - FGF19, FGF21 i FGF23. Pierwsze dwa regulują sposób, w jaki organizm wykorzystuje i przechowuje cukier i tłuszcze. Ostatni odpowiada natomiast za metabolizm fosforanów.

Zdaniem Wellsteina wyższy poziom BP3 wzmacnia metabolizm organizmu, zmuszając go, by zamiast magazynować cukier i tłuszcz, zamieniał je w energię. Badacze postanowili przetestować swoje hipotezy na myszach.

Po 18 dniach kuracji BP1 myszy schudły o 1/3

W badaniu wykorzystano myszy, których geny "zaprogramowano" tak, by stały się otyłe (brakowało im leptyny, hormonu sytości). Okazało się, że ośmiokrotne podawanie im BP3 przez 18 dni przyczyniło się do redukcji tkanki tłuszczowej w ich organizmie o około 1/3.

Z kolei metabolizm drugiej grupy gryzoni, których organizmy w ogóle nie wytwarzały BP3, był wyjątkowo mocno rozregulowany, m.in. w wyniku nieprawidłowej tolerancji glukozy i obniżonego poziomu trójglicerydów.

Choć to nowe odkrycie wydaje się nieść nadzieję osobom, które cierpią na choroby metaboliczne, naukowcy studzą nadmierny entuzjazm. By potwierdzić korzystny wpływ białka BP3 na metabolizm człowieka, potrzeba jeszcze wielu badań przedklinicznych.

Zobacz również:

Leptyna: hormon sytości. Czy to ona jest winna, że tyjesz?

Więcej o: