Soda oczyszczona to popularna nazwa nieorganicznego związku chemicznego - wodorowęglanu sodu. Jest substancją występującą naturalnie m.in. w złożach mineralnych czy osadach wód słodkich, ale również w naszym organizmie np. w ślinie czy żołądku. To środek w stu procentach naturalny.
Rozpowszechnienie zastosowania sody oczyszczonej zawdzięczamy amerykańskim piekarzom, którzy odkryli, że fermentuje ona, przez co wspomaga wypiek ciasta. Szybko więc znalazła zastosowanie w kuchni. Powoli odkrywano kolejne właściwości sody: delikatnie żrące, czyszczące działanie, neutralizacja kwasów, pochłanianie zapachów, łagodzenie skutków ukąszenia przez owady i wiele, wiele innych.
Soda ma bardzo szerokie zastosowanie i wiele odsłon:
W postaci inhalacji - soda oczyszczona zmniejsza obrzęk, dzięki temu ułatwia oddychanie przy kaszlu czy katarze. Dla dorosłych polecane są krople do nosa. Roztwór z sody i wody wpuszczony do nosa, szybko przynosi ulgę w katarze. Najpopularniejszy sposób na bolące gardło to płukanka mieszanką sody oczyszczonej, cukru i soli, rozpuszczonej w szklance ciepłej wody. Jest też skutecznym lekiem na afty lub pękającą skórę w kącikach ust.
Przemywanie skóry niemowlaków sodą oczyszczoną rozpuszczoną w ciepłej wodzie łagodzi podrażnienia, neutralizuje kwas zawarty w moczu, zwalcza potówki.
Inne lecznicze właściwości sody oczyszczonej, szczególnie polecane do stosowania wewnętrznego należy bezwzględnie skonsultować z lekarzem.
Zdaniem niektórych picie sody, rozpuszczonej w wodzie, w połączeniu z sokiem z cytryny, to sposób na zgagę. Inni polecają spożywanie roztworu sody w celu oczyszczenia organizmu z toksyn i normalizacji pH w organizmie. Naukowcy badają pozytywny wpływ sody oczyszczonej w walce z zakażeniami u osób chorych na mukowiscydozę.
Nie należy przyjmować doustnie sody oczyszczonej na pełny żołądek, gdyż można tym doprowadzić do jego uszkodzenia. Sody oczyszczonej doustnie bez zgody lekarza nie powinny przyjmować osoby będące na diecie z ograniczonym spożyciem sodu i pacjenci przyjmujący leki nasercowe. Ryzykowne jest spożywanie sody oczyszczonej dłużej niż dwa tygodnie.
Każde wewnętrzne przyjęcie sody oczyszczonej najbezpieczniej jest skonsultować z lekarzem.
Soda świetnie chłonie wszelkiego rodzaju brzydkie zapachy. Warto stosować ją np. w lodówkach czy w kocich kuwetach. Sprawdza się jako uniwersalny środek do czyszczenia. Może być stosowana do mycia podłóg, blatów, zacieków na wannach czy szybach od pryszniców, parkietów i stołów kuchennych. Dzięki delikatnym właściwościom żrącym usuwa chwasty.
Używana jest jako składnik proszku do pieczenia i również jako jego zamiennik. Piernik zawdzięcza sodzie swoją barwę. Szczypta sody dodana do gotowanego mleka nie pozwala mu się zważyć. Kotlety smażone na tłuszczu z dodatkiem sody są bardziej chrupiące, a kalafior gotowany w wodzie z sodą nie ma tak intensywnego zapachu. Można wymieniać zalety stosowania sody w kuchni w nieskończoność, ale trzeba też wspomnieć o zastosowaniu w kosmetyce. Tu jest również szeroko stosowana, szczególnie do kosmetyków przygotowywanych sposobem domowym (np. do przygotowywania musujących kul do kąpieli).
To także może cię zainteresować: