Czarna malwa to ozdobna roślina ogrodowa o ciemnofioletowych kwiatach pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego. W Polsce jest uprawiana na plantacjach zielarskich, ale też, dzięki walorom estetycznym, od wieków zdobi ogródki przydomowe.
Tylko tę odmianę malwy wykorzystuje się do celów leczniczych, spożywczych i kosmetycznych.
Ze względu na bogaty skład, czarna malwa jest bardzo wartościowym surowcem zielarskim. Roślina ta polecana jest na kaszel, w leczeniu nieżytów górnych dróg oddechowych, zapalenia gardła czy dziąseł. Łagodzi również chrypę i suchy kaszel. W płatkach tej rośliny znajdują się między innymi:
Związki śluzowe zawarte w czarnej malwie działają wykrztuśnie i osłaniają błony śluzowe gardła i jamy ustnej, a antocyjany poprawiają krążenie i mają właściwości przeciwzapalne.
Te same związki śluzowe, które pomagają leczyć drogi oddechowe, mają zbawienny wpływ na błony śluzowe przewodu pokarmowego. Osłaniają one i goją błonę śluzową przełyku i żołądka.
Stosowanie naparu z czarnej malwy przynosi ulgę w chorobie wrzodowej lub przy podrażnieniu śluzówki żrącym lub gorącym płynem.
Antocyjany i flawonoidy zawarte w czarnej malwie, działają stabilizująco na naczynia krwionośne, poprawiają krążenie w drobnych naczynkach oczu i mózgu. Dzięki temu poprawia się jakość widzenia, pamięć też funkcjonuje lepiej.
Okłady z naparu czarnej malwy, dzięki właściwościom nawilżającym i przeciwzapalnym, łagodzą podrażnienia oczu, pomagają leczyć zapalenie spojówek. Przynoszą też ulgę oczom zmęczonym i piekącym.
Związki śluzowe w nim zawarte działają kojąco na wszelkie podrażnienia skóry, pielęgnują cerę i pomagają leczyć trądzik. Czarna malwa silnie nawilża skórę i ożywia jej krążenie. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym, neutralizuje działanie wolnych rodników.
Napar z czarnej malwy jest świetnym tonikiem do suchej i zmęczonej skóry.
Fitoestrogeny flawonowe zawarte w preparatach z czarnej malwy działają podobnie jak kobiece hormony płciowe, dlatego są bardzo pomocne przy regulowaniu zaburzeń miesiączkowania. Czarna malwa stosowana jest także w walce przykrymi objawami klimakterium.
Łyżkę suszu z kwiatów rośliny (bądź też 1–2 pąki) zalewamy szklanką wrzącej wody. Pozostawiamy, najlepiej pod przykryciem, na ok. 10 minut. Po tym czasie napar przecedzamy i otrzymujemy gotowy napój do spożycia. Herbatka ma dość ciemną barwę i jednocześnie łagodny smak i aromat.
Płatki z czarnej malwy cenione są też jako surowiec do celów spożywczych. Wykorzystywane są między innymi jako naturalny barwnik do wina i słodyczy.
W przypadku kobiet w ciąży czarna malwa jest zabroniona ze względu na jej działanie rozkurczowe. Nie należy stosować u osób z nadwrażliwością na prawoślaz różowy. Poza tymi przeciwwskazaniami nie stwierdzono skutków ubocznych, ale niewątpliwie należy zachować odpowiednią ostrożność przy jej stosowaniu.
Może cię również zainteresować: