Hibiskus - piękna roślina o właściwościach leczniczych

Suszony kwiat hibiskusa zawiera min. duże ilość błonnika i witaminy C, dzięki czemu wzmacnia naszą odporność. Ponadto, hibiskus obniża ciśnienie krwi, pomaga w odchudzaniu, działa oczyszczająco. Sprawdź jakie inne właściwości ma hibiskus.

Hibiskus występuje w bardzo wielu odmianach. Tu skupimy się na jadalnej - hibiscus Sabdariffa, zwany też ketmią szczawiową lub malwą sudańską.

Hibiskus wchodzi w skład roślin z rodziny ślazowatych. W naturalnym środowisku osiąga do 5 metrów wysokości. Pochodzi z Chin i Tajwanu, a uprawiany, przyjął się na wielu obszarach o ciepłym klimacie.

Roślina wygląda wspaniale przez cały okres wegetacji dzięki dużym, gładkim, ciemnozielonym liściom, ale jej atrakcyjność wzrasta w okresie kwitnienia kiedy rozwijają się duże, kolorowe kwiaty. Ich płatki mienią się wieloma barwami - są białe, różowe, czerwone, błękitne lub fioletowe, a nawet dwubarwne.

Herbata z hibiskusa

Suszone kielichy kwiatów hibiskusa charakteryzują się ciemną, czerwono-purpurową barwą. Zaparzone mają bardzo wyrazisty, czerwony kolor. Herbata z hibiskusa jest aromatyczna, kwaskowata w smaku, ma orzeźwiające właściwości.

Słodki napar z hibiskusa podaje się na gorąco lub na zimno. W wielu krajach północnej Afryki herbata z hibiskusa  jest napojem narodowym, a szczególnie jest uwielbiana w Egipcie i Sudanie. W niektórych krajach muzułmańskich mocny napar z hibiskusa traktowany jest jako zamiennik alkoholu.

Herbata z hibiskusa jest bardzo łatwa do przygotowania, wystarczy zalać susz gorącą wodą i odstawić do zaparzenia. Do naparu z hibiskusa można dodać przyprawy takie jak: imbir, cynamon, kardamon, wanilia, soki z owoców cytrusowych lub liście świeżej mięty.

Wrzos hodowany w domu wymaga odpowiedniej pielęgnacji. Sprawdź, co powinieneś zrobić

W kuchni z hibiskusa można przyrządzić dżemy i galaretki, użyć go do aromatyzowania sosów i deserów, zastosować do przygotowania soków, syropów, a nawet wina. Liście hibiskusa można wykorzystać do sałatek lub przyprawienia mięsnych potraw.

Właściwości lecznicze hibiskusa

Suszony kwiat hibiskusa zawiera ogromną ilość błonnika, antocyjanu i witaminy C. Dlatego hibiskus pozytywnie wpływa na naszą odporność. Zawarte w nim polifenole poprawiają przemianę materii, antocyjany wspomagają procesy regeneracyjne komórek wątrobowych. Duża  ilość przeciwutleniaczy korzystnie wpływa na opóźnienie starzenia skóry. Hibiskus ogranicza wchłanianie wody w jelicie grubym, działa też lekko moczopędnie.

Wielokrotne badania udowodniły, że hibiskus obniża ciśnienie krwi, może więc wspomagać leczenie nadciśnienia tętniczego. W dolegliwościach takich jak: miażdżyca, cukrzyca czy otyłość.

Nie sposób nie wspomnieć o dużej roli suszonego kwiatu hibiskusa  w procesie oczyszczania organizmu z toksyn. Napar jest zalecany do picia osobom na diecie, w związku z jego działaniem odchudzającym.

Możliwe skutki uboczne przy nadmiernym stosowaniu hibiskusa

Hibiskus to roślina posiadająca liczne właściwości lecznicze, trzeba tylko korzystać z nich z rozwagą. Osobom z niskim ciśnieniem krwi zalecana jest ostrożność. Nadmierna ilość hibiskusa może obniżać płodność; spożywanie go w dużej ilości przez kobiety w ciąży może prowadzić do poronienia.

Hibiskus w branży kosmetycznej.

Malwa sudańska jest wykorzystywana również przez branżę kosmetyczną. Ekstrakty i olejki pozyskiwane z niej wchodzą w skład wielu kosmetyków, przeważnie do pielęgnacji skóry. Substancje te zwiększają elastyczność, ujędrniają skórę i wygładzają zmarszczki.

Dzięki właściwościom nawilżającym, spowalniają procesy starzenia. Wyciąg z hibiskusa oczyszcza skórę głowy i odbudowuje strukturę włosów, dlatego stosowany jest do produkcji szamponów i odżywek do włosów.

Sprawdź również:

Witamina A - przyjaciółka oczu, skóry i urody

Więcej o: