Hibiskus występuje w bardzo wielu odmianach. Tu skupimy się na jadalnej - hibiscus Sabdariffa, zwany też ketmią szczawiową lub malwą sudańską.
Hibiskus wchodzi w skład roślin z rodziny ślazowatych. W naturalnym środowisku osiąga do 5 metrów wysokości. Pochodzi z Chin i Tajwanu, a uprawiany, przyjął się na wielu obszarach o ciepłym klimacie.
Roślina wygląda wspaniale przez cały okres wegetacji dzięki dużym, gładkim, ciemnozielonym liściom, ale jej atrakcyjność wzrasta w okresie kwitnienia kiedy rozwijają się duże, kolorowe kwiaty. Ich płatki mienią się wieloma barwami - są białe, różowe, czerwone, błękitne lub fioletowe, a nawet dwubarwne.
Suszone kielichy kwiatów hibiskusa charakteryzują się ciemną, czerwono-purpurową barwą. Zaparzone mają bardzo wyrazisty, czerwony kolor. Herbata z hibiskusa jest aromatyczna, kwaskowata w smaku, ma orzeźwiające właściwości.
Słodki napar z hibiskusa podaje się na gorąco lub na zimno. W wielu krajach północnej Afryki herbata z hibiskusa jest napojem narodowym, a szczególnie jest uwielbiana w Egipcie i Sudanie. W niektórych krajach muzułmańskich mocny napar z hibiskusa traktowany jest jako zamiennik alkoholu.
Herbata z hibiskusa jest bardzo łatwa do przygotowania, wystarczy zalać susz gorącą wodą i odstawić do zaparzenia. Do naparu z hibiskusa można dodać przyprawy takie jak: imbir, cynamon, kardamon, wanilia, soki z owoców cytrusowych lub liście świeżej mięty.
W kuchni z hibiskusa można przyrządzić dżemy i galaretki, użyć go do aromatyzowania sosów i deserów, zastosować do przygotowania soków, syropów, a nawet wina. Liście hibiskusa można wykorzystać do sałatek lub przyprawienia mięsnych potraw.
Suszony kwiat hibiskusa zawiera ogromną ilość błonnika, antocyjanu i witaminy C. Dlatego hibiskus pozytywnie wpływa na naszą odporność. Zawarte w nim polifenole poprawiają przemianę materii, antocyjany wspomagają procesy regeneracyjne komórek wątrobowych. Duża ilość przeciwutleniaczy korzystnie wpływa na opóźnienie starzenia skóry. Hibiskus ogranicza wchłanianie wody w jelicie grubym, działa też lekko moczopędnie.
Wielokrotne badania udowodniły, że hibiskus obniża ciśnienie krwi, może więc wspomagać leczenie nadciśnienia tętniczego. W dolegliwościach takich jak: miażdżyca, cukrzyca czy otyłość.
Nie sposób nie wspomnieć o dużej roli suszonego kwiatu hibiskusa w procesie oczyszczania organizmu z toksyn. Napar jest zalecany do picia osobom na diecie, w związku z jego działaniem odchudzającym.
Hibiskus to roślina posiadająca liczne właściwości lecznicze, trzeba tylko korzystać z nich z rozwagą. Osobom z niskim ciśnieniem krwi zalecana jest ostrożność. Nadmierna ilość hibiskusa może obniżać płodność; spożywanie go w dużej ilości przez kobiety w ciąży może prowadzić do poronienia.
Malwa sudańska jest wykorzystywana również przez branżę kosmetyczną. Ekstrakty i olejki pozyskiwane z niej wchodzą w skład wielu kosmetyków, przeważnie do pielęgnacji skóry. Substancje te zwiększają elastyczność, ujędrniają skórę i wygładzają zmarszczki.
Dzięki właściwościom nawilżającym, spowalniają procesy starzenia. Wyciąg z hibiskusa oczyszcza skórę głowy i odbudowuje strukturę włosów, dlatego stosowany jest do produkcji szamponów i odżywek do włosów.
Sprawdź również: