Mikrobiolog t³umaczy, czemu nie powiniene¶ zostawiaæ kubka na noc w pracy

Kubki stoj±ce na biurkach pracowników s± normalnym widokiem. Tymczasem wed³ug profesora mikrobiologii trzymanie ich w pracy jest przede wszystkim niebezpieczne. Przestrzeñ biurowa to prawdziwe skupisko bakterii. W ci±gu dnia drobnoustroje zbierasz... do kubka.

Charlesa Gerba, profesora mikrobiologii ¶rodowiskowej pracuj±cego na Uniwersytecie w Arizonie, od lat naukowo interesuj± przede wszystkim mikroorganizmy i wirusy, z którymi codziennie styka siê przeciêtny cz³owiek. W swoich artyku³ach naukowych pisze m.in. o mikrobach znajduj±cych siê na rêkach cz³owieka, skupiskach wirusów na znajduj±cych siê w toaletach czy bakteriach na ekranach dotykowych.

Biurowe kubki

W ramach jednego z badañ profesor Gerb przeanalizowa³ 5 tysiêcy próbek pochodz±cych z kubków pracowników biurowych, które nie by³y zabierane do domu, lecz na sta³e przechowywane w pracy. 

Ból brzucha: czasem b³aha dolegliwo¶æ, czasem objaw choroby. Poka¿, gdzie boli, podpowiemy dlaczego

Badania profesora opublikowane po raz pierwszy w dzienniku "Dairy, food and environmental sanitation" (1989), a potem wielokrotnie aktualizowane i publikowane (m.in. na stronie Uniwersytetu w Arizonie) wykaza³y, ¿e na naczyniach znajduj± siê szkodliwe drobnoustroje pochodz±ce z pokrête³ od kranów (tych mikroorganizmów by³o najwiêcej), z drzwiczek od mikrofalówki, z klawiatur, z drzwi od lodówki, z automatu z wod± oraz z guzików maszyn dystrybuuj±cych napoje i przek±ski (tych mikroorganizmów by³o najmniej).

Czy to na pewno czyste?

Mikrobiolog podkre¶li³, ¿e przedmioty codziennego u¿ytku mog± wygl±daæ na czyste, wiêc pracownicy nie maj± ¶wiadomo¶ci zagro¿enia, które stanowi± niebezpieczne organizmy:

To badanie pokazuje, ¿e ska¿enie mo¿e rozprzestrzeniaæ siê w miejscu pracy, podczas gdy pracownicy odgrzewaj± sobie lunch, robi± kawê czy po prostu pisz± co¶ na klawiaturze.

Ponadto profesor sprawdzi³ te¿, jakie mikroorganizmy znajduj± siê na kubkach przed ich umyciem i tu¿ po nim. Wyniki by³y zaskakuj±ce - okaza³o siê, ¿e mycie naczyñ w biurowych kuchniach wcale nie chroni przed zaka¿eniem, a nawet mo¿e zwiêkszyæ jego ryzyko:

Bakterie z grupy coli by³y obecne na 20 procentach kubków przed ich umyciem oraz na 100 procentach kubków po ich umyciu przy pomocy wspólnego kuchennego zmywaka. Przed myciem na ¿adnym z kubków nie wykryto pa³eczki okrê¿nicy (E. coli). Po umyciu na 20 procentach kubków wykryto pa³eczkê okrê¿nicy.

E. coli

Pa³eczka okrê¿nicy jest elementem flory bakteryjnej jelita grubego cz³owieka oraz zwierz±t sta³ocieplnych. Bakteria ta wydostaje siê z organizmu cz³owieka razem z ka³em. £atwo siê ni± zakaziæ, poniewa¿ mo¿e byæ przenoszona na rêkach. Objawami zaka¿enia E. coli s± biegunka, zawroty g³owy, gor±czka, bóle brzucha, os³abienie i odwodnienie organizmu.

Codziennie do domu

Wed³ug profesora trzymanie swojego kubka przez ca³y czas w pracy i korzystanie ze wspólnej g±bki do mycia naczyñ nie jest dobrym pomys³em. ¯eby unikn±æ zaka¿enia bakteriami z grupy coli oraz innymi mikroorganizmami, najlepiej zabieraæ swój kubek do domu po pracy i myæ go ju¿ u siebie. Warto pamiêtaæ, ¿e E. coli ginie w temperaturze 60 stopni Celsjusza. Dobrym rozwi±zaniem jest wiêc tak¿e wyparzanie naczyñ w gor±cej wodzie.

To te¿ mo¿e ciê zainteresowaæ: