Mikrobiolog t³umaczy, czemu nie powiniene¶ zostawiaæ kubka na noc w pracy
Charlesa Gerba, profesora mikrobiologii ¶rodowiskowej pracuj±cego na Uniwersytecie w Arizonie, od lat naukowo interesuj± przede wszystkim mikroorganizmy i wirusy, z którymi codziennie styka siê przeciêtny cz³owiek. W swoich artyku³ach naukowych pisze m.in. o mikrobach znajduj±cych siê na rêkach cz³owieka, skupiskach wirusów na znajduj±cych siê w toaletach czy bakteriach na ekranach dotykowych.
Biurowe kubki
W ramach jednego z badañ profesor Gerb przeanalizowa³ 5 tysiêcy próbek pochodz±cych z kubków pracowników biurowych, które nie by³y zabierane do domu, lecz na sta³e przechowywane w pracy.
Badania profesora opublikowane po raz pierwszy w dzienniku "Dairy, food and environmental sanitation" (1989), a potem wielokrotnie aktualizowane i publikowane (m.in. na stronie Uniwersytetu w Arizonie) wykaza³y, ¿e na naczyniach znajduj± siê szkodliwe drobnoustroje pochodz±ce z pokrête³ od kranów (tych mikroorganizmów by³o najwiêcej), z drzwiczek od mikrofalówki, z klawiatur, z drzwi od lodówki, z automatu z wod± oraz z guzików maszyn dystrybuuj±cych napoje i przek±ski (tych mikroorganizmów by³o najmniej).
Czy to na pewno czyste?
Mikrobiolog podkre¶li³, ¿e przedmioty codziennego u¿ytku mog± wygl±daæ na czyste, wiêc pracownicy nie maj± ¶wiadomo¶ci zagro¿enia, które stanowi± niebezpieczne organizmy:
To badanie pokazuje, ¿e ska¿enie mo¿e rozprzestrzeniaæ siê w miejscu pracy, podczas gdy pracownicy odgrzewaj± sobie lunch, robi± kawê czy po prostu pisz± co¶ na klawiaturze.
Ponadto profesor sprawdzi³ te¿, jakie mikroorganizmy znajduj± siê na kubkach przed ich umyciem i tu¿ po nim. Wyniki by³y zaskakuj±ce - okaza³o siê, ¿e mycie naczyñ w biurowych kuchniach wcale nie chroni przed zaka¿eniem, a nawet mo¿e zwiêkszyæ jego ryzyko:
Bakterie z grupy coli by³y obecne na 20 procentach kubków przed ich umyciem oraz na 100 procentach kubków po ich umyciu przy pomocy wspólnego kuchennego zmywaka. Przed myciem na ¿adnym z kubków nie wykryto pa³eczki okrê¿nicy (E. coli). Po umyciu na 20 procentach kubków wykryto pa³eczkê okrê¿nicy.
E. coli
Pa³eczka okrê¿nicy jest elementem flory bakteryjnej jelita grubego cz³owieka oraz zwierz±t sta³ocieplnych. Bakteria ta wydostaje siê z organizmu cz³owieka razem z ka³em. £atwo siê ni± zakaziæ, poniewa¿ mo¿e byæ przenoszona na rêkach. Objawami zaka¿enia E. coli s± biegunka, zawroty g³owy, gor±czka, bóle brzucha, os³abienie i odwodnienie organizmu.
Codziennie do domu
Wed³ug profesora trzymanie swojego kubka przez ca³y czas w pracy i korzystanie ze wspólnej g±bki do mycia naczyñ nie jest dobrym pomys³em. ¯eby unikn±æ zaka¿enia bakteriami z grupy coli oraz innymi mikroorganizmami, najlepiej zabieraæ swój kubek do domu po pracy i myæ go ju¿ u siebie. Warto pamiêtaæ, ¿e E. coli ginie w temperaturze 60 stopni Celsjusza. Dobrym rozwi±zaniem jest wiêc tak¿e wyparzanie naczyñ w gor±cej wodzie.
To te¿ mo¿e ciê zainteresowaæ:
-
Czy morsowanie jest zdrowe i bezpieczne? Morsowanie - przeciwwskazania, wady, zalety
-
Jak koronawirus uszkadza mózg - nowe wyja¶nienie
-
16 najlepszych pozycji seksualnych dla mê¿czyzn. Jego potrzeby na pierwszym miejscu, ale ona te¿ skorzysta
-
Tu rz±dzi ona, czyli 16 pozycji seksualnych, w których dominuje kobieta
-
Pozycje seksualne od ty³u. 25 propozycji, tak¿e dla niezdecydowanych
- Naukowcy stworzyli test laboratoryjny, który mo¿e wykryæ odpowied¼ immunologiczn± na COVID-19 w dwie-trzy minuty
- Depresja i stres os³abiaj± skuteczno¶æ niektórych szczepionek. Czy mog± os³abiæ szczepionkê na COVID-19?
- Kiedy masz szansê siê zaszczepiæ? To wielka niewiadoma, ale spróbujmy stworzyæ optymistyczny harmonogram szczepieñ Polaków
- COVID-19: W jednym z chiñskich miast robot pobiera wymazy z gard³a
- Postaæ Rejenta Milczka wymy¶li³: Mickiewicz, Fredro czy Krasicki? Znasz odpowied¼?