To, że alkohol nam szkodzi, wiemy. Ale dlaczego dokładnie? [WYJAŚNIAMY]

Specjaliści od lat przekonywali, że alkohol powoduje raka, ale naukowcom dopiero teraz udało się wyjaśnić, dlaczego dokładnie tak się dzieje. Okazuje się, że "winnym" jest produkt jego trawienia.

Zespół naukowców z Uniwersytetu w Cambridge kierowany przez profesora Ketana Patela przeprowadził testy na myszach, z których wynika, że alkohol niszczy DNA w komórkach macierzystych odpowiedzialnych za tworzenie się krwi.

Precyzując, chodzi o produkt jego metabolizmu, czyli acetaldehyd (aldehyd octowy). Jeśli nie jest trawiony, odkłada się w komórkach i zaczyna działać destrukcyjnie na kwas deoksyrybonukleinowy znajdujący się w ich jądrach. To prowadzi do nieodwracalnych zmian i mutacji, a w konsekwencji również zachorowań na raka.

Czy amigdalina leczy raka? [NaZdrowie]

Badania ekspertów z brytyjskiego uniwersytetu są pierwszymi przeprowadzonymi na żywych organizmach. To umożliwiło naukowcom zrozumienie, jak dokładnie spożywanie alkoholu prowadzi do nowotworów.

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! >>

Żeby się tego dowiedzieć, podawali myszom etanol, a następnie analizowali pobrane od nich próbki komórek macierzystych pod kątem ewentualnych uszkodzeń. Do badań wybrali te odpowiedzialne za tworzenie się krwi z dwóch powodów. Po pierwsze dlatego, że łatwo poddają się analizie DNA, a po drugie, bo mogą "rozsiewać" genetyczne zmiany po całym organizmie razem z krążącą w nim krwią.

Zawodna ochrona

Wykorzystane w testach gryzonie były poddane modyfikacji genetycznej, która pozbawiła ich wrodzonego mechanizmu obronnego przeciwko acetaldehydowi. To zdolność do wytwarzania specjalnych enzymów z grupy dehydrogenaz, które, jeśli działają właściwie, zneutralizują aldehyd octowy na niegroźne octany.

Ludzki organizm też je wytwarza, a do tego ma również zdolność do samodzielnego naprawiania DNA. Oba systemy obronne mogą jednak zawodzić - na przykład z powodu innych mutacji, chorób czy spożywania alkoholu w ilościach, z których trawieniem organizm sobie nie radzi. To nie wyjątki - dla przykładu, w Azji około 540 mln ludzi nie trawi acetaldehydu przez uwarunkowania genetyczne.

Nie pijesz codziennie? I tak nie jesteś bezpieczny

- Ważne, by pamiętać, że te zdolności nie są niezawodne, a sam alkohol może powodować raka również na inne sposoby. Nawet u ludzi, których mechanizmy obronne działają bez zarzutu - przestrzega prof. Patel. Jego zespół planuje teraz skupić się na odkryciu, dlaczego alkohol powoduje niektóre formy nowotworów, a inne nie.

Należą do nich rak jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, piersi, wątroby i jelit. Zgodnie z badaniami z zeszłego roku nawet spożywanie umiarkowanych ilości alkoholu jest bezpośrednio powiązane z zapadaniem na te typy nowotworów. Odpowiedzialna za publikację wniosków ze wspomnianych badań Jennie Connor z Otago University w Nowej Zelandii twierdzi, że z tego powodu rządy wszystkich państw powinny zadbać o kampanię uświadamiającą ludzi na temat zagrożenia, jakie niesie ze sobą ta używka.

Źródła: Science Alert, The Guardian, Nature, Addiction

Zobacz też:



 

Więcej o: